Tokyo

Tokyo är Japans huvudstad och största stad med sina över 14 miljoner stora folkmängd. I staden sitter landets regering och även Kejsaren, som numera mest har ceremoniell betydelse och makt.

Historia

Staden som fanns på platsen innan Tokyo grundades hette Edo och var i begynnelsen endast en liten fiskeby. På 1700-talet var Edo en av världens största städer med en befolkning som imponerade nog låg grin miljonstrecket. På 1800-talet så flyttades huvudstaden och staden fick sitt nuvarande namn Tokyo.

Kanto-jordbävningen

Inget annat har kanske format Tokyos historia såsom den kraftfulla jordbävningen som ägde rum den första september år 1923. Jordbävningen hade en magnitud på 7,9 på Richterskalan och varade i upp till hela tio minuter. Förödelsen blev mycket stor och förvärrades av alla de bränder som bröt ut i samband med denna tragiska händelse. Förutom att i stort sett ödelägga staden Tokyo så förstördes även den näraliggande och betydelsefulla hamnen Yokohama.

Bränderna bildade även brinnande eldstormar som drog fram över staden och som tog över två dygn att släcka. Tiotusentals människor brändes tragiskt nog inne under denna farliga period.

Efterverkningarna från den stora jordbävningen tog lång tid att återställa. Tragiskt nog så fick många Koreaner som bodde i staden skulden för bränderna och misstänkliggjordes. De anti-koreanska stämningarna ledde till att stora mobbar med Tokyo-bor dödade tusentals helt oskyldiga koreaner.

Återuppbyggnaden

Efter jordbävningen så diskuterades att flytta Japans huvudstad från den förstörda staden, något som aldrig realiserades. Många hade också uppfattningen att jordbävningen var ett straff för att man levde i en tid där de moraliska värderingarna gått förlorade. Detta ledde till politiska strömningar där det talades mycket om att återvinna moral men även nationalism. Känslan var att man skulle bygga upp ett nytt bättre och starkare Japan.

Fram tills idag

Japans första tunnelbanelinje byggdes i Tokyo och färdigställdes redan år 1927. Under Andra Världskriget förstördes staden undan för undan av de allierades pågående bombningsräder. Dessa bombningar beräknas ha dödat mellan 75 000 och 200 000 människor. De hemska förhållandena under kriget gjorde att Tokyos befolkning minskade i en spektakulärt snabb takt. Mellan 1940 och 1945 minskade befolkningen från cirka 6,7 miljoner ner till 2,8 miljoner.

Efter andra världskriget blev Tokyo bas under sex år för den amerikanska administrationen. Eftersom amerikanarna ville fokusera på att bygga ut vägar och infrastruktur i landet så tog återuppbyggnaden av själva staden lång tid. Det dröjde faktiskt ända till 1950-talet till Tokyo upplevde någon verklig ekonomisk tillväxt igen.

Under kommande år utvecklades tunnelbanenätet till att bli ett av de mest använda i världen med miljontals resor varje år. Under 80-talet flyttade fler och fler människor till staden, något som gjorde att fastighetspriserna ökade till aldrig tidigare skådade nivåer. Fastighetsspekulation och överhettade ekonomi ledde till att bubblan sprack i början av 90-talet. Nedgången i ekonomin ledde till att företag, banker och privatpersoner stod där med sina belånade fastigheter medan de sjönk i världen. Faktum är att hela nittiotalet kallats ett förlorat årtionde för Japan. Det är först på senare år landets ekonomi börjat återhämta dig på allvar.

Källor

Brittanica

Wikipedia


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *