Campa med taktält

Jag tänkte här skriva lite om en spaning jag har gjort när jag läser och ser resebloggar från Japan. Att resa runt och bo väldigt spartanskt verkar vara en grej som japanerna tagit till sina hjärtan. Användandet av så kallade taktält är exempelvis enormt mycket mer populärt där än exempelvis i Sverige. Och då är vi svenskar ändå ett folk som verkligen älskar att campa.

Vad är då ett taktält? Eftersom denna företeelse mig veterligen är ganska ovanlig i Sverige så är det kanske så att mina läsare inte ens vet vad jag talar om när jag nämner ordet taktält. Ett taktält är ett nämligen ett tält som sitter på bilens tak. Varför det inte kallas biltält har jag dock ingen aning om… Detta tält har fördelen att man slipper campa på marken. Det har också fördelen att det är väldigt lätt att resa. på bara några minuter kan man veckla ut ut sitt tält där uppe på taket. Tack vare att tältet befinner sig på bilens tak så får man ett jämt och bra underlag att sova på. Man kan också campa snabbt och enkelt, lite varsomhelst, under förutsättning att den utvalda campingplatsen är i närheten av en bilväg.

Varför är Tokyo-borna så galna taktält

Nu till den stora frågan, varför är camping med taktält så populärt bland japanerna i allmänhet och hos tokyoborna i synnerhet?

Min analys av läget säger mig att mycket har att göra med Tokyos innevånares vilja att ta sig ifrån staden. Missförstå mig inte, Tokyo är enligt mig världens härligaste stad. Men, man kan så klart få för mycket av det goda. Många japaner jobbar mycket hårt och ser inte så mycket annat än sin egen bostad och deras kontorskomplex. Därför försöker de lojala arbetarna ta sig ut i naturen så fort de får lite ledighet. Det är mycket populärt att lämna staden och ta sig ut friska luften på landsbygden.

Det finns så klart olika sätt att spendera sin tid ute i naturen. Vissa väljer att hyra ett hus eller bo på hotell, vandrarhem eller liknande. Precis som i många andra länder runt om i världen så gillar japanerna att campa för att komma närmare naturen.

Just stadsbor från Tokyo, känner jag, är extra villiga att acceptera att tränga in sig i ett litet tält under sin semester. Att människor från Tokyo är bekväma med att bo spartanskt och trångt har säkerligen att göra med boendesituationen i staden. Här är nämligen de allra flesta vana vid att bo i mycket små lägenheter. Eftersom utrymmet är begränsat i staden och priserna är höga så har människor här fått acceptera att bo smått. Är du inte omåttligt rik så har du förmodligen en mycket mindre lägenhet än vad många är vana vid i andra länder med västerländsk levnadsstandard.

Vackra japanska vyer

En vacker syn utanför Kumamoto

Japan är ett fantastiskt land. Om ni någon gång besöker Japan så vill jag verkligen tipsa om att inte bara spendera tiden i de stora städerna. Utan faktiskt ge er ut och ge er själva chansen att se de fantastiska vyer som landet har att erbjuda.

Jag vill tipsa om en australiensisk bloggare som rest runt i Japan och gjort fina reseskildringar. I ett reportage som finns på youtube reser hon faktiskt runt med just ett taktält på sin bil. Man får här se vilka fantastiska upplevelser man kan få se. Områdena hon besöker ligger inte långt ifrån storstadsområden som Nagano och Niigata. Trots att man inte behöver köra speciellt lång tid från dessa städer så kan man få uppleva vackra områden som är så gott som folktomma. Om man tältar så kan man dessutom få vakna upp ute i det gröna utan att behöva se en annan levande själ, om man så önskar.

Testa du också

Att sova i tält ger möjlighet att komma närmare naturen

Så, nästa gång ni reser till Japan. Överväg för all del att ge er ut på en campingtur på landsbygden. Jag kan så gott som garantera att ni inte kommer att ångra er! Fram tills Japan är helt öppet för turism igen efter pandemin så kan det så klart vara en god ide att börja njuta av campinglivet redan här och nu i Sverige. Även vi har ju helt fantastiska naturupplevelser att upptäcka.

Att tälta med taktält är ett bra alternativ för oss som är lite lata och vi göra minsta möjliga ansträngning när man väl nått sin campingplats för dagen. Taktält finns idag att hyra på lite olika ställen för dig som vill testa på. Om man vet med sig att man kommer campa återkommande så kan det helt klart löna sig att skaffa sig ett alldeles eget tält. För dig som som vill läsa recensioner om de bästa taktälten så kan jag tipsa om denna sida: Taktält bäst i test.

Inför din resa kan det vara bra att läsa på lite om fricamping och var du bör tänka på. Självklart finns det säkerhetsaspekter som man bör ägna en extra tanke åt. När man ställer sin bil ute i naturen för att övernatta så måste man självklart även tänka på att vara rädd och naturen och lämna campingplatsen i samma skick som man fann den. Mer tips om fricamping kan du hitta här.