Golden week i Korea II

 
Dag två i Seoul vaknade vi upp till strålande sol och dryga 25 grader. Det firade vi med en varsin "blended fuits drink" dvs. mixad frukt, en med jordgubb och en med vattenmelon, helt galet gott! Vi hade bestämt oss för att ta tunnelbanan till de lite mer traditionella stadsdelarna och promenera runt. 
 
 
Det tog lite tid att förstå biljettsystemet, även om det var mer engelsk information än vi är vana med i Japan. Man köpte dessa "single journey"-biljetterna och betalade 500 (ca 5:-) i pant. Vi fattade aldrig om man kunde ladda på dem igen, så vi lämnade dem och fick tillbaka panten och köpte nya varje gång. På vissa av stationerna hade de oljemålningar på väggarna! 
 
 
Vi började vårt turistande i Bukchon för att besöka Bukchon Hanok Village och kolla in de traditionella husen- Hanok. På turistinforamtionen fick vi höra att det skulle finnas ett större hus som var öppet för allmänheten (de flesta andra husen bor det folk i, så de får man ju bara se utifrån), så vi traskade dit. 
 
 
Baek Injes hus i Gahoe Dong byggdes 1913 och ägdes av en framstående läkare. Byggnaderna är tillverkade av bland annt svart tall, och männens och kvinnornas rum var sammankopplade av en korridor- något som tydligen är unikt då dessa normalt var helt skilda. 2009 fick Seoul stad köpa huset av Beak Injes fru och öppnade det för allmänheten. 
 
 
Husen (eller ja rummen kanske jag ska skriva) ligger omgiven av en ganska stor och vacker trädgård. I Korea äter man ju mycket kimchi, och här bakom Kai kan ni se detta residens kimchikrukor som förvaras utomhus. 
 
 
Vissa av rummen hade tatami-mattor (som i Japan). Koreaska hus har och hade ofta golvvärme. Man eldade och lät röken spridas i rörsystem under golvet, något som verkligen skulle behövas även i Japan de kalla månaderna!
 
 
Tegel, trä och takpannor. Och så superfina grönskande träd! Det var omkring 27 grader och sol, så att promenera omkring i trädgården och låta träd och hustak ge oss skugga var riktigt härligt och behövligt. 
 
 
Det är gratis inträde till Baek Injes hus och väl värt ett besök! Till skillnad från resten av Hanok Village, som var ganska packat med turister, så var här väldigt lugnt och stillsamt och vi var nästintill helt ensamma.  
 
 
Vi promenerade vidare mot de kända gränderna i Hanok Village, och direkt fick vi sällskap av rejält mycket mer folk. Ok, det syns inte här men jag lovar att det var så! >__<)
 
 
Många turister hade klätt upp sig i traditionell Hanbok (Koreas traditionella dräkt) vilket var väldigt fint, även om jag föredrar utseendet på Kimono. Jag svettades i långärmat istället. 
 
 
I området finns ungefär 900 traditionella hus, Hanoks, och de flesta är fortfarande bostäder. Överallt fanns det skyltar som uppmanade till tystad och respekt för de boende. Väldigt idylliskt, om man bortser från alla selfie-sticks och alla oss turister såklart.
 
 
Efter lite vandring tog  vi oss ner för någon känd stentrappa och bort mot Gyeongbokgung-palatset och Koreas folkmuseum. 
 
 
Kai hade insett att Hangul- de koreanska tecknen var ganska enkla att förstå och lära sig så han övade sig genom att försöka läsa alla skyltar han hittade.  
 
 
Vi vilade oss i skuggan under ett träd och tog en vattenpaus med denna utsikten. National Folk Museum of Korea, fint va?! Men det hade vi inte tid att besöka, vi skulle ju till palatset och kolla in vaktbytet.
 
 
Geyongbokgun-palatset var det första kungliga palatset under Joseondynastin (1392-1897) och är det största bevarade palatset i Seoul. Området var otroligt stort med massor av byggnader och paviljonger, och då var det ändå många som förstörts och inte byggts upp på nytt.
 
 
Just när vi kommit dit var det dags för vaktbyte vid Gwanghwamun-porten. Det sker 2 gånger per dag och är ett slags historiskt skådespel, för att visa hur det gick till förr. Det var spännande att se och de hade lite guidning på olika språk i högtalare, så vi kunde förstå på ett ungefär vad som hände. Väldigt färglatt och pampigt i alla fall!
 
 
Vi promenerade runt på palatsområdet och kollade in de olika husen och trädgårdarna. Överallt mötte vi turister i traditionella kläder. Tydligen får man gratis inträde på palatsen om man är klädd i Hanbok, ganska så fin grej tycker jag. 
 
 
Geyongbokgun-palatset är ett av Soeuls 5 kejserdliga palats och anses av många vara det vackraste. Vi besökte bara ett palats, så jag kan inte jämföra. Inträdet kostar  ₩3000 (ca 30:-) och jag tycker absolut det är värt ett besök om man befinner sig i Seoul. 
 
 
Vi fortsatte dagen med en väldigt sen lunch och sen en promenad tillbaka till "vårt" område.
 
 
Vi tog en tur genom Namdaemun-marknaden, i närheten av vårt hotell. Där det var middagsdags och utanför flera affärer dukade ägarna upp för lite bbq, mitt bland alla varor. :)

 
Tillbaka på hotellet tog vi en drink i loungen innan det blev Bibimbap till middag ute på stan. Vi stupade ganska tidigt i säng efter dagens promenad på nästan 2 mil.
 
 
Resan till Korea: del 1del 3
 
- translation -
On our second day in Seoul we visited Bukchon Hanok Village, Geyongbokgun palace and Namdaemun market.
 

Kommentera här:

Web Analytics