Glutenfri ramen i Tokyo

Efter vår resa till Korea spenderade jag en dag själv i Tokyo (när Kai satt på flyg mot Sverige) och bestämde mig för att äntligen prova att äta på Sora No Iro, en ramenrestaurang med vegetariska och veganska alternativ och det jag var där för- glutenfria nudlar! 
 
 
Jag hade hört och sett youtubevideor om restaurangkedjan men inte tagit mig dit. Men så insåg jag att en av restaurangerna (Sora No Iro - Nippon) ligger inne i Tokyostationen på den så kallade "ramen street", vilket passade perfekt när jag kom direkt från flygplatshotellet. 
 
Jag kom dit kring 11.30 och behövde inte vänta särskilt länge, men när jag gick därifrån var det köer på alla av ramen streets restauranger. Man gör sin beställning och betalar i en automat vid ingången, där det också finns engelska menyer och bilder som förklarar innehållet. Jag frågade om det gick bra att få den vanliga ramen (med sojabaserad soppa) glutenfri med risnudlar och det gick fint. De frågade om jag var allergisk och sa att det skulle ta lite extra tid då de skulle göra min mat separat. 
 
 
Nudlarna var perfekt kokta och soppan var lätt men smakrik och supergod! Nu förstår jag verkligen hyllningskörerna till ramen. Jag hade helst provat en miso- eller köttbensbaserad (tonkotsu) soppa, men det fanns inte. ¥930 och ¥150 extra för specialnudlarna fick jag betala (totalt ca 85:-), dyrt för ramen men bra pris för glutenfri ramen, tycker jag. Jag önskade att jag kunde äta en till direkt.
 
Och ja, jag måste säga att jag gick dit för middag också! I och med att jag var ensam i Tokyo kunde jag bestämma HELT själv och tog mig dit igen på kvällen. Lite längre kö än under tidig lunchtid, men inte farligt.
 
 
Då blev det den vegetariska varianten, med extra grönsaker (dock med tillägget "utan de där matvete-liknande grejerna") och glutenfria risnudlar. ¥1100 och ¥150 extra för specialnudlarna (totalt ca 100:-). Den vegetariska buljongen var tjock, morotssöt (på ett bra sätt!) och väldigt fyllig. Alla grönsaker, äggen och den mäktiga soppan gjorde mig supermätt, och nöjd.
 
Kan verkligen rekommendera stället, både för er som äter glutenfritt och er som äter vegetariskt eller veganskt, om ni befinner er i Tokyo. Se bara till att säga att ni är allergiska när ni beställer maten så ni säkert får det helt glutenfritt (här är nämligen veteallergi vanligare än glutenintolerans, och de förstår inte alltid "gluten"). Har sett vegetarisk ramen på något annat ställe, men aldrig glutenfria nudlar. Jag är helt såld! Hit ska jag ta med Kai och sen hans syster, som är vegetarian, när hon kommer på besök i juni. 
 
- translation-
My first time eating gluten free ramen at Sora No Iro Nippon, at Tokyo station. It was so delicious I had to go back for dinner as well. I definitely recommend it! 
 

1 EVELINA:

skriven

Åh vad gott! Och vad bra att stället var värt ett besök och att allt bra du hört om det stämde :)

2 Hannah:

skriven

Åh, vad bra att veta om det här stället! Jag tål inte gluten och åker till Tokyo om två veckor. Trodde inte det skulle bli ett problem utan snarare vara lätt, men har insett nu att det verkar svårare än vad jag trodde med glutenfritt. Har hört att de har en slags vinäger i sushiriset som innehåller gluten och att man därför inte kan äta sushi. Är det någonting som du har stött på? Vi kommer att bo i Shinjuku, har du några bra restaurangtips mottages dem gärna tacksamt! =)

Svar: Så kul! 

Ang. glutenfritt så tycker jag att det går relativt bra. Alltså, det finns en massa japansk mat som man inte tål, exempelvis nudlar, tempura och olika typer av friterad mat och det är ju supertrist (spec. om man är en matnörd som jag) men det går bra att hitta alternativ. En sak dock, klarar du av att äta soja? För normalt sett så räknas den ju som glutenfri, men vissa klarar inte soja (om man ex. är veteallersgisk) och då kan det vara svårare.
Jag som själv tål soja har inte försökt, men har ibland blivit ifrågasatt när jag visat mitt översättningskort. (som är ett tips! finns på celiakiföreningens hemsida). Mycket av maten i japan är ganska "ren" och det är lätt att se och avgöra om man kan/vågar äta eller inte, tycker jag personligen. Exempelvis ris och fisk. 


Jag har aldrig märkt av något med sushivinäger, har hört detta innan men inte märkt av, och aldrig hört det när jag frågat här i Japan. Det kan ju finnas sorter med små mängder vetestärkelse i som nån med veteallergi känner av. Jag har celiaki, dvs glutenintolerans och klarar s.k. glutenfri vetestärkelse.

Sashimi är ju annars enkelt, och "rent" vitt ris. Tex. i donburi. Numer är det faktiskt mycket bättre märkningar på grejer, än när jag var i Japan första gången. Vete står ofta utmärkt faktiskt, vilket ju är jättebra. Problemet för mig är dock att de "bara" märker ut vete och brukar se ganska allvarligt på veteallergi, men gluten har de inte kolla på (även om det blir bättre).

Skaffa ett översättningsort och "lär dig" tecknen för vete 小麦 (komugi), råg 黒麦 (kuro mugi), korn 大麦 (oomugi) (och havre om du som jag inte tål det). 麦 mugi (innefattar alla 4 sädesslag) är ett bra tecken att kunna.

Ang. restaurangtips så har jag inga på rak arm.. beror ju på vad du är ute efter. Gillar izakaya (japansk "pub"), där finns massor av olika rätter- oftast med bilder, så man hittar alltid nåt. Hoppas du får en fin resa!
tokyoyo.se

3 Malin:

skriven

jag vill jättegärna äta ramen när jag kommer :)

Svar: Såklart måste vi det! Så sjukt kul att du kommer. Vi får käka på sett stället och så får du och Kai käka ramen (och jag kanske stekt ris typ) på nåt ställe i Utsunomiya. (^ ~ ^)
tokyoyo.se

4 Hannah:

skriven

Kanon, tusen tack för svaret Johanna!

Svar: Tack själv. Svårt att råda någon annan, i och med att man själv vet hur känslig man är och vad man tål/inte tål. Jag undviker det mesta men ibland kan jag klara av lite "spår" (ex. i soja) och såklart är det upp till var och en. Men eftersom jag inte har veteallergi, så går jag med på eventuella spår.. annars skulle det bli sjukt svårt att äta ute på restaurang överhuvudtaget. Jag går enligt livsmedelsverkets råd. ^__^)
tokyoyo.se

Kommentera här:

Web Analytics