Godaste, grönaste sushi-rullen

Halloj och trevlig midsommar! Här i Japan firade vi med sushi, precis som förra året. Så idag tänkte jag dela mig mig av ett tips på supergod grön sushi.
 
Eftersom att bra, billig sushi är så lätt at få tag på här i Japan så gör jag det inte så ofta själv. Men då och då, när andan faller på och jag har lite ris över så gör jag norimaki (sjögräsrullar) på det som jag har hemma. Allt som oftast blir det en blandning av olika grönsaker, kanske lite tofu och majonnäs. Finns det avokado hemma så kan det i princip inte gå fel.
 
 
Här kommer mitt "recept", eller ja snarare ett tips kanske, på min enklaste, godaste, grönaste sushirulle. Sjukt god och fräsch. 
 
 
Behöver du guidning eller tips på hur du gör sushi hemma så kolla in mitt stora sushi-inlägg här
 
Till en rulle behöver du:
 
1 noriark (sjögräs)
ca. 2 dl kokt japanskt ris (sushiris)
några blad grön sallad
1/4 avokado, skivad
en liten bit gurka, strimlad
 
wasabi och majonnäs (helst japansk, exempelvis kewpie)
risvinäger
salt
socker
 
Ungefärlig mängd av grönsakerna jag använde kan du se här ovan. 
 
 
Börja med att smaksätta riset, till 2 dl färdigkokt ris tillsätter jag någon matsked risvinäger. Den smaksätter jag först med ca 1 tsk socker och 1/4 tsk salt (verkligen ungefärliga mått, smaka!). Mer utförlig beskrivning av smaksättning av riset hittar du här
 
Riset är enklast att jobba med om det är lite varmt, så värm försiktigt i micron. Ett tips är att frysa in överblivet japanskt ris, det blir mycket bättre när man värmer upp det än om det förvarats i kylskåp och sen värms.
 
 
Sprid ut riset över noriarket, jag lämnar ca 1/4 - 1/5 utan ris. Lägg på en liten mängd wasabi i en "linje" tvärs över riset. Ibland kör jag på med majonnäsen här, ibland på slutet. 
 
Fortsätt med att placera grönsakerna: sallad, strimlad gurka och skivad avokado mitt på riset. Nu är det dags att rulla ihop allt, lättast är det om du har en makisu (bambumatta). Det går att rulla utan makisu, men det är lite knepigare. Jag brukar "sätta fast" några riskorn längs med noriarkets kant (den utan ris på) för att få det att fästa bättre, funkar mycket bättre än att blöta arket tycker jag.
 
Rulla så tight du kan och vågar utan att mosa riset för mycket. Klart!
 
 
Skiva och servera med japansk soja, ev. lite mer wasabi och gari (skivad picklad ingefära) om du har det hemma. En rulle med mycket fyllning brukar räcka som lunch om jag äter nån form av misosoppa (gärna med tofu i) till, men du kan ju alltid göra fler rullar. ^__^) 
 
Andra tips på vegetarisk sushi eller sushi utan rå fisk har jag skrivit om här.
Sushi-inlägget finns här
 
- translation -
My super simple, green and delicious vegetarian sushi roll with lettuce, cucumber, avocado and mayonnaise. Find my extensive sushi guide here (please use google translate). 
 

1 Daniella:

skriven

jag köpte en rolig sushi-rullar-maskin från nån sån gimmick hemsida och åh vad roligt det är att göra sushi nu!

Svar: Jasså? En sushi bazooka? Haha så kul!
tokyoyo.se

2 Jennie:

skriven

Ser helt galet gott ut och alla recept TACK!! Håller på att lära mig japansk mat detta är ovärdelig info. Jätteglad att hitta ett vegetariskt alternativ då jag mindre och mindre vill äta kött <3

Svar: Ja, mina recept är överlag vegetariska. Hoppas du provar, så kul att du gillar inlägget!
tokyoyo.se

Kommentera här:

Web Analytics