En vanlig dag i Japan

Hej kompisar! Long time no see, tyvärr, men idag får ni följa med en "vanlig" dag här i Utsunomiya.
 
Så här ser centrala Utsunomiya ut från ovan. 
 
Mina dagar ser ganska olika ut i och med att jag inte jobbar heltid eller dagtid, men överlag spenderar jag (tyvärr) ganska mycket tid hemma i lägenheten. 
 
Utsikten från vår balkong, klara dagar ser man bergen väldigt tydligt!
 
Om jag är duktig går jag upp lite efter Kai, och lagar frukost medan han duschar. Det blir oftast knäckebröd, importerat från Sverige, och yoghurt/chiapudding med banan eller smoothie. Även om jag tycker att traditionellt japansk frukost, med ris, fisk, misosoppa och liknande är gott så är det inget jag någonsin lagat på morgonen. >__<)
 
Typisk handling, mest grönsaker, svamp, yoghurt och tofu.
 
När Kai farit till jobbet går jag omkring och plockar och "hemmafrurar" mig (om jag inte lägger mig nån timme till, svårt med tidiga morgonrutiner när man jobbar kväll). Alltså: jag diskar lite, bäddar, kanske städar, tvättar eller viker torr tvätt. Lyssnar mycket på podcasts och tittar kanske på några youtube-videos. 
 
Promenad i Utsunomiya
 
Om jag ska jobba på eftermiddagen/kvällen så äter jag oftast lunch hemma, men ska jag inte det försöker jag att komma iväg in till stan eller ut på promenad någonstans och ibland (kanske 2-3 ggr/månad) blir det sushi, donburi eller nåt annat japanskt till lunch. Då och då träffar jag min japanska kompis Kazumi, oftast för lunch eller (som jag lärt henne) FIKA! 
 
Lunch på genki sushi?
 
Jag försöker att promenera mycket, både till jobbet och runt i stan. Jag fick en fin fitbit (som jag önskat mig, av Kai i alla hjärtans dag present) och den är bra på att påminna mig om att gå ut. Jag brukar ta mig upp mot stan, kanske ta en fika eller göra något inköp eller så tar jag mig till någon mat- eller grönsaksaffär för att fylla på vårt kylskåp av ministorlek.
 
Men nu är det sommar, och sjukt hett och fuktigt, vilket innebär att jag inte orkar gå så mycket som jag brukar. Jag älskar dock att gå omkring och upptäcka och undersöka olika platser i "vår" stad, gärna varje säsong eftersom det ändrar sig så mycket. 
 
Fint var man än vänder sig!
 
De dagar jag jobbar kommer jag hem någon gång mellan 20 och 21.30 så då brukar Kai ha lagat middag (om jag inte varit duktig och råkat förberett maten under förmiddagen). Annars lagar jag middag så äter vi när Kai kommit hem från sitt jobb. Jag skulle nog äga att vi äter 50% japansk/kinesisk mat (det blir mycket olika typer av wok) och 50% annat, ex. pasta (glutenfri för mig, såklart direktimporterad från Sverige), grönsaksrätter och indisk mat.
 
Middag på gång, här okonomiyaki
 
Det blir en hel del netflix för oss på kvällarna, Kai kör också Brazilians Jujutsu 2 dagar i veckan så då har jag ytterligare lite egentid. Det är ett ganska "normalt" vardagslunk alltså, med den stora skillnaden att jag inte jobbar heltid. Något som också skiljer är att vi inte umgås med vänner så som vi brukar i Sverige, de vi känner här jobbar lika mycket som Kai och därför spenderar de oftast sin lediga tid med sin familj.
 
Kvällsvy från balkongen, den vita "bron" är spåret för shinkansen (snabbtåget)
 
Helgerna spenderar vi helst på äventyr, antingen här hemma eller i någon annan stad. Men så här ser de flesta av mina dagar ut.. vissa mer produktiva än andra och ibland kommer man tyvärr knappt ut under dagen (speciellt under regnperioden!).
 
Hur ser era vardagar ut?
Läs om mitt jobb i Japan här. Och om vår flytt till Japan här
 
- translation -
How I spend most days living in Japan...
 

1 Daniella:

skriven

Vad kul med uppdatering från dej!

En vanlig vardag ser ut såhär för mej: alarm 7:30 men ligger kvar i sängen tills mellan 8-9 beroende på om jobbet ringer och säger att jag ska jobba idag. Jobbar jag så är jag iväg fram till 18-19 beroende på hur långt bort det är, jag har ingen bil så får förlita mej på buss/tåg. På kvällen när jag kommer hem så äter jag middag och sedan lägger jag mej och kollar på film. Vardagarna är tråkiga, jag är trött när jag kommer hem från jobbet. Men det blir nog bättre snart när man kommit in i vanorna!

2 Joanna:

skriven

Va kul att läsa :D Skulle du inte kunna ha ett inlägg om din mans jobb med? En liten intervju med honom om hur det är på hans arbetsplats? Är lite sugen på att jobb i japan men är lite fundersam på hur det ser ut på en japansk arbetsplats.

Svar: Så kul att du gillade inlägget. ^__^)Hmm, ja jobb i Japan är svårt. Japanska arbetsplatser är ganska annorlunda mot vad man är van vid som svensk, och även om vi visste det och var förberedda så har det varit ganska jobbigt för honom. Kanske skriver om detta mer längre fram, men som du förstår kan det vara lite känsligt. Några stora skillnader är i alla fall ledighet, sjukdagar och jobbtider.
tokyoyo.se

3 lovisa:

skriven

vilken kvällsvy <3

4 Erica:

skriven

Vad häftigt att bo i Japan! :D

5 Nike:

skriven

Hej, kom av en händelse in på din blogg och blev nyfiken på vad du jobbar med?

Svar: Hej! Så kul. Här kan du läsa om vad jag gör i Japan: http://tokyoyo.se/2017/april/mitt-jobb-i-japan.html
I Sverige har jag dock jobbat som konservator.
tokyoyo.se

6 Marie Bergman:

skriven

Alltid kul att läsa och se bilder från andra utlandssvenskar :)

Svar: Så kul att du hittat hit!
tokyoyo.se

7 sara:

skriven

håller med, fina vyer :)

Svar: Visst är det?! Kan inte se mig mätt. ^__^)
tokyoyo.se

8 veckomagasinet anne von porat:

skriven

Maten såg supergod ut

Svar: Haha, inte riktigt tillagad än. Men det blev gott. Kul att du hittat hit!
tokyoyo.se

Kommentera här:

Web Analytics