Mitt jobb i Japan

 
Som ni kanske vet så var anledningen att vi flyttade till Japan, eller ja snarare det som möjliggjorde vår flytt, att Kai fick jobb utanför Utsunomiya. Jag fick följa med på ett såkallat dependant-visa, ett visum för medföljande familj (gäller endast om man är gift eller barn till den som fått visum). Men dependant-visa får man syssla med "dagliga aktiviteter å ens make/makas vägnar", dvs inte jobba. Jag har dock ett tillägg till mitt visum som gör att jag får jobba max 28 timmar i veckan. 
 
 
I september lyckades jag hitta ett deltidsarbete som engelsklärare, så sen i höstas jobbar jag 1-3 eftermiddagar/kvällar i veckan med att lära ut engelska till japanska barn och ungdomar. Jag hade föredragit att jobba dagtid, och då också jobba 4-5 dagar (när Kai ändå är på jobbet) men eftersom att de har "vanlig" skola under dagtid så undervisar vi engelska när de slutat, alltså från 15-tiden och under kvällen. 
 
De jag undervisar är i varierande åldrar- från 3 år upp till vuxna, alltså från dagisbarn till elever i min egen ålder. Vissa går på grupplektioner och andra har privatlektion, och engelskakunskaperna varierar så jag får också använda mig av och samtidigt lära mig/öva en del japanska. Oftast har jag 4-5 lektioner en eftermiddag, men kommer dit ett tag innan för att förbereda och ta fram material. 
 
 
Det har varit oväntat kul att lära ut engelska, och väldigt socialt, men såklart ganska svårt också. Lönen är inte vad jag haft som univeristetsutbildad hemma i Sverige, utan vi ser min lön mer som "extrapengar att göra roliga saker för". Även om timlönen är ok så blir det ju ingen heltidssyssla, och därför inget jag kan leva på. Men det är ett väldigt utvecklande arbete och jag är väldigt glad (och stolt!) att jag lyckats hitta ett jobb trots att jag inte klarar mig på bara japanska eller är en "native English speaker".
 
Jag har nog alltid gillat att visa upp och lära ut saker, så det passar mig bra att få jobba med att förklara och försöka vidarebefordra kunskap. Tänk att det skulle vara så kul att vara lärare! (o__<)
 
 
Förrutom mitt jobb så har jag också haft ett par uppdrag för Utsynomiyas Internationella Organisation, bland annat föredrag om Sverige, på låg- och mellanstadieskolor.
 
- translation -
About my work as a part time english teacher in Japan. 
 
Web Analytics