Okonomiyaki

För några veckor sedan provade jag, för första gången, japansk okonomiyaki. Kai har ätit det några gånger innan, men eftersom det normalt innehåller vetemjöl (och jag inte tål gluten) så har jag inte kunnat prova innan. 
 
 
Okonomiyaki är en slags matig pannkaka fylld med kål, grönsaker och annat gott. Okonomi betyder i princip "som du vill ha det" eller "favorit" och yaki betyder grillad/stekt, alltså är det en stekt pannkaka med det en själv gillar och kan fyllas med lite vad som helst. Vi körde på en vegetarisk variant med svamp och färska böngroddar.
 
 
Jag hade varit och köpt en kombinerad stekplatta/takoyaki-häll och den skulle vi inviga med okonomiyaki. Vi strimlade kål, blandade smeten och fixade resten av ingredienserna. Receptet på smeten var dock inte det bästa, så jag ska prova mig fram lite mer innan jag delar med mig av ett bra recept. Är man inte glutenintolerant så kan man nog komma undan lite enklare. Här är en sida som jag kollade in och tog lite tips ifrån. 
 
 
När allt var blandat så var det bara att börja steka! Stekplattan var lite svårmanövrerad, men vi får öva. Okonomiyaki serveras med fördel med massor av Okonomiyaki-sås (en ganska söt, kryddig bbq-aktig sås) och japansk majonnäs! 
 
 
Det är godare än det ser ut, och man blev riktigt mätt. All vår smet gick inte åt, men vi hade redan bestämt oss för att också steka lite grönsaker, svamp och kött som extrarätt. Så det gjorde vi också, supersmarrigt och trevligt att laga maten vid bordet. 
 
 
- translation -
We cooked japanese okonomiyaki. My first time trying this savory panncake, since it's normally made with wheat flour. This one was made with rice flour and potato starch instead, and was really delicious! 
 

1 Cilla:

skriven

Hej, vad häftigt med Japan! Jag har lite frågor om hur ni bokat flygen dit, vad kostar det att flyga dit tur och retur, är det dyra boenden där? Vilken tid på året är bäst att resa dit? Jag och min sambo flyger till Vietnam och ska backpacka där i april -17 men där är valutan låg än så länge, Japan är dyrare att vistas i har jag förstått. Jätte fin blogg iaf!

Svar: Hej Cilla! Tack för din kommentar, det värmer ^__^). Hmm, ja Japan är ganska dyrt jämfört med andra asiatiska länder... just nu ligger yenen väldigt högt mot kronan också.

Vi har bokat flyg via olika siter, men de senaste (4?) resorna har vi valt SAS och fått betalat lite olika. De billigaste biljetterna fick vi för 2500:- t/r men det var verklige "once in i lifetime" känns det som. Man kan hitta biljetter från 3500:- nuförtiden, när det är erbjudande men jag brukar säga att biljetterna ofta ligger på 5-6000:-. Boende kan bli rätt så dyrt, det beror såklart på vilken standard man vill ha och VAR man vill bo och också NÄR man åker. Kolla exempelvis trivago.se för att få lite koll på priser.

Våren i Japan är underbar, har man tur och lyckas pricka in körsbärsblomningen så är det helt otroligt vackert. Hösten ska också vara fin, har än så länge inte upplevt "höstfärgerna" här, men i år blir det ju av. Med höst tänker jag dock sen höst, kanske november. (Mitt under sommaren jun-sep är det regnperiod följt av riktigt fuktig hetta och kanske inte så härligt att turista runt.) Lycka till!
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics