Okonomiyaki

För några veckor sedan provade jag, för första gången, japansk okonomiyaki. Kai har ätit det några gånger innan, men eftersom det normalt innehåller vetemjöl (och jag inte tål gluten) så har jag inte kunnat prova innan. 
 
 
Okonomiyaki är en slags matig pannkaka fylld med kål, grönsaker och annat gott. Okonomi betyder i princip "som du vill ha det" eller "favorit" och yaki betyder grillad/stekt, alltså är det en stekt pannkaka med det en själv gillar och kan fyllas med lite vad som helst. Vi körde på en vegetarisk variant med svamp och färska böngroddar.
 
 
Jag hade varit och köpt en kombinerad stekplatta/takoyaki-häll och den skulle vi inviga med okonomiyaki. Vi strimlade kål, blandade smeten och fixade resten av ingredienserna. Receptet på smeten var dock inte det bästa, så jag ska prova mig fram lite mer innan jag delar med mig av ett bra recept. Är man inte glutenintolerant så kan man nog komma undan lite enklare. Här är en sida som jag kollade in och tog lite tips ifrån. 
 
 
När allt var blandat så var det bara att börja steka! Stekplattan var lite svårmanövrerad, men vi får öva. Okonomiyaki serveras med fördel med massor av Okonomiyaki-sås (en ganska söt, kryddig bbq-aktig sås) och japansk majonnäs! 
 
 
Det är godare än det ser ut, och man blev riktigt mätt. All vår smet gick inte åt, men vi hade redan bestämt oss för att också steka lite grönsaker, svamp och kött som extrarätt. Så det gjorde vi också, supersmarrigt och trevligt att laga maten vid bordet. 
 
 
- translation -
We cooked japanese okonomiyaki. My first time trying this savory panncake, since it's normally made with wheat flour. This one was made with rice flour and potato starch instead, and was really delicious! 
 
Web Analytics