Info om flytten till Japan

Här kommer lite info och svar på några frågor om vår flytt till Utsunomiya, Japan. Alla foton i inlägget är från vår nya stad!
 
 

Hur får man visum till Japan?

För att få visum till Japan krävs att man har ett jobb eller en skola/utbildning som sponsrar visumet, vilket innebär att det är väldigt svårt att flytta till Japan och söka jobb på plats. (Vissa länder har avtal om working holiday visa, bland annat Danmark och nyligen även Norge, men det har inte Sverige). Utan visum får man stanna som turist (eller för kortare studier, affärsmöten och liknande) i 90 dagar, och får ett "landing permission" direkt vid passkontrollen i Japan
 
Kai lyckades hitta en arbetsgivare i Japan inom samma koncern som han jobbade hos innan, och han har hållit kontakt med dem under drygt ett år. I slutet på förra året blev han erbjuden ett jobb på plats här i Tochigi-prefekturen och efter att ha diskuterat och förhandlat så tackade han (vi) ja till att flytta till Japan! Så Kai har ett arbetsvisum sponsrat av sin japanska arbetsgivare och jag har ett dependant-visa, ett visum för medföljande familj. 
 

Vad ska jag syssla med i Japan?

Jag vet faktiskt inte än. Jag är här som medföljande familj och får stanna lika länge som Kai, men självklart vill jag gärna hitta ett jobb eller annan sysselsättning så snart som möjligt. Kanske kan jag få jobb som engelsklärare eller liknande, men det återstår att se. Med det visum jag har så måste man först ansöka om att få jobba deltid (samma sak gäller för de som har studentvisum), och då får man jobba max 28h/vecka.  
 

 

Hur länge ska vi stanna i Japan?

Exakt hur länge vi blir kvar här vet vi inte, det vi vet är att det åtminstone blir ett år (pga. kontrakt m.m.). Men vi har fått visum för 5 år, och det är så länge vi får vistas i Japan. Om vi blir kvar i flera år är såklart beroende av vad jag hittar för sysselsättning här, så vi hoppas på att jag ska hitta något jobb eller liknande ganska snabbt. Vår familj är förberedda på att det nog snarare blir att vi stannar 2-3 år i Japan
 

Hur får man boende, hade ni inte lägenhet klart innan ni flyttade?

Eftersom Kai jobbar kvar inom samma koncern så fick vi hjälp via hans arbetgivare med det mesta som har haft med flytten att göra. Vi har själva letat efter lägenheter inom vår budget och som uppfyller våra önskemål, och även fått tips om lägenheter som vi läst på om och räknat på kostnaderna för. Vi får inte boendet betalt av Kais jobb, men hjälp med visning och kontraktskrivning. Många uthyrare i Japan är inte alltför glada i att hyra ut till utlänningar (gaijins som vi) och i Utsunomiya, som är en mindre stad, är det än svårare. Ungefär hälften av de lägenheter vi var intresserade var inte aktuella för oss på grund av det.

Vi hade ett tillfälligt boende bokat innan vi flyttade och hade planerat att gå på lägenhetsvisningar dagen efter att vi kom till Japan. Eftersom det är så många initiala kostnader (vissa som man inte får tillbaka) så ville vi se lägenheterna själva innan vi bestämde oss. Att hitta något bra har inte varit jättelätt, men till skillnad från i Sverige finns det i alla fall en hel del hyresrätter att välja mellan. 
 
Att hitta boende i Tokyo är lättare, där finns det flera uthyrare som riktar sig till utlänningar och också hjälper till med översättning av kontrakt och sådant.
 
 

Vad är en "lagom" inkomst per månad? (om man i en period måste försörja två personer)?

Innan Kai tackade ja till sitt jobberbjudande gjorde vi en del efterforskningar och sökte info om levnadskostnader och ungefärliga genomsnittslöner i Japan. Eftersom jag inte har något jobb har vi också räknat med att vi måste kunna försörja oss båda på hans lön, åtminstone till en början. Överlag tycker vi att lönerna i Japan ligger lägre än i Sverige och det känns som att det är troligt att arbetsgivaren antar att du som arbetstagare får ändra din livsstil snarare än att höja lönen. (Såklart finns undantag, men det är vad vi läst oss till och själva upplevt)
 
Att ge några riktlinjer för var som är en lagom inkomst är såklart jättesvårt, det beror på vad du har för livvstil, vad du tjänat i Sverige och var du tänkt bo. Lägenheter finns i alla prisklasser, men är lite dyrare än i Sverige (för samma storlek och standard) och inne i Tokyo är det mycket dyrare. Levnadskostnader såsom mat, transport, telefon, internet, el m.m. är svåra att uppskatta men vi sökte runt en del på internet och i olika forum och hittade några trådar med folk som delade med sig av inkomst och utgifter- vilket var bra för att få en riktlinje för vad man kan räkna med. Eftersom vi inte har bott här mer än drygt 2 veckor så kan jag inte ge några tips utifrån våra egna utgifter än.
 
En viktigt sak att tänka på är att det den första tiden är mycket utgifter. Innan du fått din första lön så måste du kunna försörja dig, och ska du hyra en lägenhet kan det bli så mycket som 6 månadshyror som ska betalas innan du får tillgång till boendet. Jag tänkte skriva mer om detta sen, men som standard så betalar man de två första månadernas hyra direkt. Utöver det är det oftast 1-2 månader i "key money", 1-2 månader deposition och kanske 1 månad i avgift till lägenhetsagenten. Så se till att ha lite kapital om du tänkt flytta till Japan. Det är också kostnader vi räknade med när vi satte budgeten för vår lägenhet, normalt är lägenhetskontrakten på 2 år här och dessa kostnader kan man alltså dela med 24 och sedan addera till den vanliga hyran för att uppskatta den "verkliga" månadskonstaden. 
 

 

Är det "lätt" att flytta till Japan?

Alltså, nej det kan jag inte säga att jag tycker det är. Vi har fått en massa hjälp med det mesta och en del saker hade nästan varit omöjliga att fixa själv (åtminstone i en mindre stad som Utsunomiya, där engelska inte funkar så bra). Det smidigaste och enklaste är nog att flytta som student (vi var ju i Tokyo i 3 månader och studerade, 2010) för då verkar skolan kunna ordna och hjälpa till med det mesta. Då hamnar man troligtvis i Tokyo (eller var man nu vill bo) och kan lättare hitta eget boende eller låta skolan fixa det. Även visum och registreringar hjälper skolan till med vad jag förstår. 
 
Till skillnad från i Sverige så kostar alla studier i Japan, så det krävs att man har sparande, får stipendium eller tar ett rejält CSN-lån för att klara det (ett utbytesår från ett svenskt univeristet kan vara gratis, men är svårare att få ta del av). Så om man vill flytta till Japan för att arbeta, så gäller det att hitta en arbetsgivare som kan sponsra visum och förhoppningsvis också hjälpa till med flytten. Eller försöka att hitta en arbetsgivare i Sverige som gör förflyttningar av personal till Japan. (Då kan man i bästa fall också få allt betalt!)
 
- translation -
Answers about our move to Japan, if you have any questions- please ask me.
 

1 Camilla:

skriven

Jättefina bilder! Tips om du vill söka som engelskalärare är att kolla in Gaba, det är en av de största företagen så de borde även finnas in mindre städer. annars är det tyvärr ganska svårt att hitta jobb om man inte kan hyffsad japanska... (vet eh vad du är på för nivå!)

Svar: Ja, nej är ju lite rädd för det.. ingen hög nivå alls utan klara mig som turist typ. ^__^) Tack för tips, ska kolla in dem men vad jag kan se så har de inget i närheten av mig. Behöver ju verkligen nån sysselsättning.
Tokyoyo

2 Frida:

skriven

Så intressant att läsa. Om du har lust skulle det vara jättekul att läsa framtida inlägg med Sverige vs Japan i just olika vardagssituationer osv. :)

3 Nathalie:

skriven

Oh, kul med flytt! Hade ingen aning. Är det första gången i Tochigi? Vill du bli engelska-lärare är det ganska enkelt att få jobb via där. Som ovanstående skriver GABA är bra, sedan har även GaijinPot en massa annonser om just såna positioner. Kan vara något svårare dock i Tochigi än Tokyo där mestadels av marknaden finns, men skadar inte att ansöka :-)

Svar: Heeej! Jo, precis. Första gången i Tochigi, väldigt spännande! Via var? GABA? Tyvärr har GajinPot och GABA inget i mitt närområde tyvärr.. men ska gå på jakt. Håller på att uppdatera CV't. Har du fler tips eller hör om nåt så tveka inte att höra av dig. ^__^)Så fin din sida är, har helt missat den nya. Ska kolla in direkt!
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics