Att fynda grönsaker

Grönsaker och fruk är ganska dyrt i Japan, om man jämför med hemma. Eftersom att vi bott här en period förut (2010) så var vi beredda på att våra råvarukostnader skulle bli större i Japan än i Sverige. Men å andra sidan var vi inställda på att kvaliteten skulle vara bättre, så att vi kanske skulle äta lite mindre men bättre. Vi äter en mestadels växtbaserad kost och därför är ju priset på grönsaker ganska avgörande för våra utgifter.
Än så länge har jag varit och handlat i ungefär 7-8 olika mataffärer och ja, grönsaker och framförallt frukt är dyrt. Men det beror lite på vad man köper. Importerade varor är såklart dyrt, och icke traditionellt japanska råvaror är ofta också dyrare- exepmelvis tomater, zucchini och sparris. Jag har lyckats hitta några fynd, men ofta säljs små små zucchinis för ¥200 (ca 15:-), tomater kostar ofta ¥100 (ca 7,50:-) och uppåt, per styck! Och sparris, det har jag sett för ¥200 (ca 15:-) styck! Melon, mango, jordgubbar och körsbär kan vara helt hutlöst dyrt. Eller vad säger ni om en "vanlig" liten vattenmelon för ca ¥2500 (ca 190:-) eller en miniburk (kanske 10 st) "vanliga" körsbär för ¥600 (ca 45:-)?
[Med "vanliga" menar jag att det inte är några extra fina frukter. Här i Japan är frukt något som ofta säljs som lyxvara (att exempelvis ge bort i present) i finare butiker. Bland annat superfina jordgubbar förpackade en och en och noga utvalda meloner som kan kosta tusentals kronor.]

Lila sparris? — Tomaterna här är jättegoda och framförallt mogna!
Det som jag märkt, som jag tycker skiljer sig mycket från Sverige, är att på eftermiddagarna och kvällarna sänks priset på de lite "äldre" varorna, speciellt bananer, uppskuren frukt och tomater. Dessutom är det väldigt ofta specialpriser, det kan var olika saker varje dag- så det är ganska lätt att leta upp billigare mat, om man har tid att gå till affären var och varannan dag. En annan sak som skiljer sig från i Sverige är att väldigt få saker säljs efter vikt (finns ibland och då visas priset per 100g), men något som är väldigt bra att man ofta kan köpa 1/2 eller 1/4 kålhuvud, pumpa, salladshuvud och liknande och priset är då delat med 1/2 eller 1/4- inte extra dyrt, som det brukar vara med delade produkter i Sverige.
Förra helgen hittade vi en frukt- och grönsakshandel som sålde lokala råvaror (påminde mig om "bondens marknad"), men tyvärr stängde de precis när vi kom dit så vi fick inte handla. I fredags bestämde jag mig dock för att ta mig dit igen, och jag hittade massor av bra, billiga grejer.

- Sparris (grön och lila!?) ¥200/bunt (ca 15:-)
- Tomater nedsatta till ¥250 (ca 18,50:-)
- Färska gröna ärtor ¥100 (ca 7,50:-)
- Sockerärter ¥130 (ca 10:-)
- Negi, japansk salladslök typ ¥150 (ca 11,50:-)
- Citroner ¥298 (ca 22,50:-)
- Stora morötter ¥130 (ca 10:-)
- Torkad shitake svamp ¥300 (ca 22,50:-)
- Hemmagjord kimchi nedsatt till ¥150 (ca 11,50:-)
Och så det jag kom dit för, jordgubbar:

Jordgubbar (säkert 1 kg), som inte hade kostat mer än ¥380 (ca 28:-), men eftersom jag kom dit sent så hade de sänkt priset till ¥200 (ca 15:-)! Så jag köpte två lådor, helt otroligt prisvärt! Några var visserligen lite dåliga, men inte mer än kanske 10 st. Frös in tre små påsar, resten har vi redan lyckats äta upp till frukost och efterrätt.
För allt betalde jag ca ¥2300 (ca 175:-), vilket var ett väldigt bra pris. Så dit kommer jag garanterat att gå igen, om inte annat bara för de superbilliga jordgubbarna.

Vi har också redan hunnit äta upp kimchin och en del av sparrisen och sockeräterna. I fredags (för att bota Kais förkylning) blev det nabe (japansk "gryta") till middag, så då fick vi användning för en del av grönsakerna. Nu måste vi dock äta lite plats i vår lilla kyl innan vi kan handla mer, men jag tror att vi hittat vår nya favoritaffär. Det känns bra att det inte behöver vara jättedyrt med frukt och grönsaker i Japan.
- translation -
Fruit and vegetables are expensive here in Japan, which affects us quite a lot since we eat a mostly plant based diet. But we've managed to find a few bargains when it comes to strawberries, tomatoes, asparagus etc.