5 tips inför din Japanresa

Då och då får jag frågor från läsare och googlare som hittat till TOKYOYO i jakt på info om resor till Japan och Tokyo. Så här kommer 5 snabba tips att tänka på om du planerar att resa till Tokyo eller Japan.
 
 

Växla pengar/ta ut kontanter i Japan

Trots att Japan på många sätt ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen är det kontanter som gäller. Vissa stora kedjor tar numera kort, men de flesta affärer och restauranger tar endast kontanter så se till att ha japanska yen att betala med under din resa. (Idag är ¥100 ca 7,50:-) 
 
Vill du ta ut pengar under din vistelse så fungerar inte utländska kort i "vanliga" bankomater, istället ska du ta dig till 7 eleven eller ett postkontor (yubinkyoku, har ett T som symbol)
 
 

Japan behöver inte vara dyrt, men man vill köpa allt

Det går fint att åka till Tokyo eller Japan med en ganska tight budget. Det dyraste är boende (och det finns ju budgetalternativ såsom hostel, airbnb eller couchsurfing) och transport (kolla punkt 3 för tips på billigare transport).
 
God mat går att hitta riktigt billigt, och många av de största sevärdigheterna är gratis. MEN, i Japan finns så mycket fina saker och man vill köpa i princip allt man ser! Så om du vet med dig att du brukar shoppa på resor, gillar japanskt mode eller design, eller bara lätt blir hänförd av gulliga, praktiska eller smarriga grejer så se till att ha med dig lite extra fickpengar.
 
 

Japan Rail Pass

Om du tänkt resa runt i Japan så ska du definitivt kolla in Japan Rail Pass. Det är ett tågkort som endast kan köpas av turister utanför Japan, alltså måste du köpa tågkortet innan du reser. Kortet finns för olika områden eller för hela Japan och ger dig fritt resande på alla JR-tåglinjer, inklusive Shinkansen (Japans snabbtåg). Med ett JR-pass kan man spara mycket pengar på transporter, så fundera vart du tänkt åka och kolla gärna in priser för dessa resor (på exempelvis Hyperdia) och se om det är värt att istället köpa ett tågkort. 
 
Förutom Shinkansen och lokaltåg fungerar JR-passen även på JR's tåg i Tokyo, bland annat Yamanotelinjen som är en populär ringlinje som stannar på de flesta större stationerna (bla. Shinjuku, Shibuya, Harajuku, Tokyostationen, Ikebukuro, Ueno, Akihabara). För oss har det inte varit aktuellt med JR-pass som gäller för resande i hela Japan, men förra året köpte vi ett Kanto-pass (funkade dock att köpa på plats i Japan, det gör INTE JR-pass så se till att kolla upp detta innan avresa).
 

 

Tunnelbanan i Tokyo slutar att gå vid midnatt

Så se till att hinna med sista tåget eller stanna ute tills tågen börjar gå igen vid 5-tiden på morgonen. Det finns såklart en hel del att hitta på i Tokyo nattetid. Man kan sjunga karaoke, gå på izakaya, dansa på klubb eller ta in på ett kapselhotell eller internetkafé (där man kan hyra ett bås/rum över natten). Eller ta en taxi hem.
 
 

Att göra sig förstådd i Japan

Japaner är överlag ganska dåliga på engelska, många är dock bättre på att förstå engelska än att själva prata. Men de är väldigt hjälpsamma och de har många engelska låneord (exempelvis hoteru / hotell, aisu kurimu / glass, koohi / kaffe). På större sevärdheter och på vissa restauranger finns engelska förklaringar och menyer. Fråga om engelsk meny eller peka på plastmaten utanför (väldigt behändigt) eller bilderna i menyn (som ofta finns). 
 
Att lära sig några fraser och ord på japanska kan vara bra:

su-mi-ma-sen   すみません   Ursäkta

kon-ni-chi-wa    こんにちは    Goddag/hej

a-ri-ga-tåå go-za-i-masu   ありがとうございます   Tack så mycket

hai   はい   Ja    

ii-e   いいえ   Nej

wa-ka-ri-ma-sen   分かりません   Jag förstår inte

ee-go ga wa-ka-ri-mas ka?   えいごが分かりますか?   Förstår (du) engelska?

ee-go me-nyuu   えいごメニュー   Engelsk meny

i-ku-ra des ka   いくらですか?   Hur mycket kostar....?

ko-re å ku-da-sai   これをください   Denna, tack

å ku-da-sai  ...をください   [detta] ...tack (beställning/köp) 

o-ne-gai-shi-mas   おねがいします   tack (beställning/köp) 

 
 

Bonus: 3 måsten i Tokyo

- SUSHI! (prova gärna både lite "finare" och kaitenzushi- rullbandsushi)
- Se ut över Tokyo! Flera ställen med utsiktplatser är gratis att besöka. Exempelvis Tokyo Metropolitan Government Building.
- Besök trädgårdar och parker! Många är gratis, andra kostar en liten slant (20-30 kr). En av mina favoritträdgårdar är Koishikawa Korakuen
 
Här är också ett gammalt inlägg med "tips till Japanresenären" (som jag snart tänkt uppdatera).
 
- translation -
 
5 tips for those planning on traveling to Tokyo or Japan:
- Japan is a cash based society, so bring cash.
- Japan can be afforable, but you'll want to buy everything so bring some extra spenging money
- For those who's thinking about traveling around while in Japan, take a look at a Japan Rail Pass.
- Tokyo subway closes at midnight, so make sure to catch the last train or spend the night at a karaoke place.
- English is not videly understood in Japan, but some places carries english menues or explanations and the Japanese people are very helpful. 
 

1 Linda:

skriven

Vilket bra inlägg! :)

Svar: Tack Linda!
Tokyoyo

2 Lydia:

skriven

Härliga tips!

3 Matilda:

skriven

vilka bra tips! min sambo är jättesugen på att åka till japan, men jag har inte varit lika peppad. får se om det blir längre fram i framtiden ändå :)

Svar: Tack! Åh, men då får han väl försöka "vinna över" dig då. Kolla gärna in mina kategorier Japan-Guide och Japan 11-16 för lite inspiration. \^__^/
Tokyoyo

4 Ida:

skriven

Smart med ett litet vokabulär! Kommer på mig själv med att sitta här och i det tysta försöka ljuda fram "wa-ka-ri-ma-sen" ;)

Svar: Tack! Det var min tanke, såklart ska man öva högt. När det gäller låneord här i Japan kan man ibland inte alls fatta vad det betyder, förrän man läser det högt. Typ han-baa-gaa (hamburgare såklart!)
Tokyoyo

5 Ida:

skriven

Seriöst, heter hamburgare så? :D

Svar: Jepp! Fint va?! Hehe, det är mycket låneord här.
Tokyoyo

6 Linnea Aurora:

skriven

Åh bra guide, ska definitivt minnas om jag besöker Japan någon gång!!

7 Kattis:

skriven

Mycket bra tips!:) Har definitivt planer på att besöka Japan någon gång i framtiden!:)

Svar: Tack så mycket! Några småsaker som kan vara bra att tänka på.. Så kul, rekommenderar verkligen ett besök!
Tokyoyo

8 Jessica:

skriven

Satt senast idag och pratade med min kille om hur trevligt det vore att åka till Japan. Jag blir inte direkt mindre peppad när jag går in på din blogg. Får bli en resa dit om inte allt för lång tid :)

Svar: Tack! Så kul att du hittat hit och att du blir peppad av bloggen. ^__^) Ja, absolut! En resa till Japan är verkligen nåt jag rekommenderar ALLA.
Tokyoyo

9 Emelie:

skriven

Jättebra ordlista ju :) Japan <3

Svar: Tack!
Eller hur?! Japan <3333! Har du planer på att åka hit igen?
Tokyoyo

10 Sandra:

skriven

Tack för tipsen! Har planerat att besöka Japan en vacker dag, haha :)

Svar: Så kul! Hoppas du kan använda mina tips då.
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics