4 japanska luncher
Även om vi försöker att hålla lite i våra pengar här i Japan och inte äta ute hela tiden så har det ändå blivit en del luncher och några middagar ute på stan. Man kan komma relativt billigt undan, åtminstone under lunchtid- mer om priser i Japan här. Eftersom att ni verkar gilla när jag lägger upp vardagliga saker så kommer här "4 ute-luncher jag ätit den senaste tiden".

Det finns inte så många sushi-ställen i centrum, men vi har hittat flera kaitenzushi (rullbandssushi) ute vid olika köpcentrum. Vi har hunnit prova 2 olika. En helg tog vi oss till Kappa sushi där de flesta tallrikarna kostar ¥108 (ca 7,50:-) och några lite dyrare för dubbla priset. Här ser ni mina favoriter, kappamaki (gurkrulle) och ama ebi nigiri (söt rå räka) Ofta äter vi 7-9 tallrikar och notan brukar sluta på ca ¥2000 (ca 150:-) för oss två, och då är vi ordentligt mätta!

Indiskt curry på ett ställe vid stationen (har blivit 3 besök där, så de känner igen oss). De flesta indiska restauranger i Japan serverar japanskt ris istället för basmati (troligen eftersom basmatiris är dyrt att importera), men jag gillar det. Det är lite klibbigare men gott. Oftast får man välja mellan ris eller naanbröd, eller så ingår båda. Sallad och dryck ingår i princip alltid under lunchtid (som ofta gäller även på helgen och ibland fram till kl 17.) Jag tog dagens curry som var en keema curry (köttfärs) med aubergine, ris, och oolong te. ¥680 (ca 50:-).

Gyudon har jag ->skrivit om innan<-, och det är kanske inte superkul om man gillar grönsaker eller inte äter kött. Vissa gyudonställen har fisk men jag blev superglad när jag upptäckte att yoshinoya vid stationen hade en veggie don. Så den provade jag såklart! Överraskande mycket grönsaker de bjöd på, visserligen lite dyrare än köttvarianten men mycket fräschare. Troligen inte helt vegetarisk (i Japan är det fiskbuljong- dashi, i det mesta) men ändå bra! Hit tar jag med Kai nästa gång. ¥480 (ca 35:-)

Lyxigast och kanske också godast var gårdagens lunch, på en lite bättre sushirestaurang (också vid stationen.. hmm, hänger mycket där tydligen). Kaisen chirashi, alltså fisk- och skaldjurs-chirashizushi (fisk i skål på en bädd av sushiris). Supergott och väldigt lyxigt med alla olika sorters fisk, bland annat: lax, olika sorters tonfisk, ika (10 armad bläckfisk), räka, japansk omelett och grönsaker. För det udda priset ¥1007 (ca 75:-).
Vilket tycker ni ser godast ut? Vad är det första ni skulle vilja äta om ni kom till Japan?
- translation -
Four lunches I've indulged in these last weeks. Kaitenzushi, indian curry, veggie bowl (at a gyudon place) and chirashizushi.