Edo-Tokyo Open Air Museum

 
Dag 8 i Tokyo (2014) tog vi tåget ut till Koganei och Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum, eller Edo Tōkyō Tatemono En (Edo-Tokyo byggnads trädgård) som det heter på japanska. Detta är en typ av friluftsmuseum som öppnade 1993 som en del av Edo-Tokyo museet, Tokyos historiska museum, där man bevarar och visar äldre byggnader ur olika tider ur Japans historia.
 
Museet är verkligen värt ett besök om man gillar arkitektur eller bara japansk historia. Inträdet kostar ¥400 (ca 30 kr) och det ligger en bit ifrån centrala Tokyo med tåg. Vi gick från stationen, vilket tog ett litet tag men vi fick å andra sidan se lite av den fina stadsdelen Koganei på köpet.
 
 
På området finns ca. 30 byggnader, som flyttats från olika platser i Tokyo och rekonstruerats i parken. Alltifrån gamla hus från Edoperioden (1603-1867) till 1900-talsvillor i europeisk stil.
 
 
Både husen och de omgivande trädgårdarna är väldigt vackra, vissa i mer traditionell japansk stil och andra har tydlig inspiration från europa (liksom husen). Hela området är verkligen supermysigt och väldigt fint uppbyggt. 
 
 
De flesta husen är från Mejiperioden (1868-1912). Vissa har tillhört framstående japaner och andra är ritade av kända europeiska arkitekter. En av de bästa sakerna med museet är att man inte bara får se alla vackra hus utifrån, man får dessutom gå in och se hur planlösning, inredning och möbler sett ut i husen. 
 
 
Parken är uppdelad i tre zoner: västra zonen med historiska byggnader från blandade tisperioder och arkitektoniska stilar, centrum zonen med museets huvudbyggnad, utställningslokaler och lite större historiska hus, och så den östra zonen som är utformad som en stadsgata med affärer, ett publikt badhus och en bar. 
 
 
I den östra zonen visar man också varor och verktyg som kunde finnas i affärer och barer. Det finns bland annat en sojabutik, en köksaffär, en blomaffär, en bar (där Kai blev serverad sake på låtsas, allt för fotot!) och ett badhus där man fick gå in och se hur det såg ut även inne i badavdelningen. 
 
 
På mittenfotot (till vänster) kan ni se trädgårdsarbetare som klipper gräs och rensar ogräs, med extrem noggrannhet. Typiskt japanska trädgårdar! Och till höger är ingången till det publika badhuset. Så väldigt fint!
 
 
Tyvärr hade jag missat att tömma mina minneskort innan besöket, så på slutet blev det lite dåligt med plats för foton och jag blev tvungen att sålla bort några foton på plats. Vilket är lite tråkigt nu, när jag märker att jag missat vissa saker. Men men, ni får försöka besöka Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum om ni får möjlighet och se allt med egna ögon. 
 
 
Efter vårt besök promenerade vi tillbaka mot stationen, åt lite indiskt och tittade på hus. Min iPhone hade i alla fall plats för lite fler foton, som tur var. Eftermiddagen spenderade vi sen i Akihabara
 
- translation - 
On our 8th day in Japan we visited the Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum to look at old Japanese architecture and historical buildings.
 
Web Analytics