Sushi utan rå fisk

 
Ibland får jag kommentarer angående sushi och att många inte gillar eller tror att man ska gilla rå fisk. Sushi betyder inte automatiskt rå fisk (även om det är så i de flesta fall), så idag tänkte jag tipsa om två sätt att undvika rå fisk men ändå äta sushi!
 
 
Gör vegetarisk sushi! Man kan göra nigirizushi (sushi-kuddar med topping) med exempelvis avokado, inari (friterad "tofupåse") eller omelett, men lättast är att göra makizushi- dvs. rullar. Jag brukar göra makizushi när jag fått japanskt ris över, eller bara får ett infall, och då brukar de få innehålla det som finns hemma. Då blir det nästan alltid vegetariskt, automatiskt.
 
 
På det vänstra fotot ser ni vår kära japanska riskokare, och rullar som bara innehåller strimlad gurka och rostade sesamfrön. Gurkrullar (kappamakijapanska) är en av mina favoriter! De till höger gjorde jag till nyår, alltså hade jag planerat ingredienserna lite mer, och de innehåller gurka, avokado, paprika och sparris (rå). Eftersom det var nyårsfestligheter ville jag prova att göra ut-och-invända rullar (uramaki), vilket gick ganska bra för att bara vara andra försöket. Eller vad tycker ni?

Andra ingredienser jag brukar ha i är exempelvis morot, tamago (japansk omelett), sallad och tofu. Gör man rullar utan tamago är de faktisk också helt veganska. 
 
Gurka, paprika, och avokado 
 
För er som äter fisk, men inte gillar eller kan äta den rå så har jag ett andra tips. Nämligen att använda rökt eller gravad lax. 
 
 
Igår köpte jag lite gravad lax, i skivor, och eftersom att jag hade japanskt ris över från dagen innan så fick jag för mig att prova att göra sushi med laxen. Jag vet att många använder rökt lax när de gör sushi hemma, men gravad funkade faktiskt också (trots dillen som är på). Dessa är fyllda med svarta sesamfrön (rosta dem i en torr stekpanna, men håll koll så de inte bränns!), romansallad (de innersta bladen, därav den gula färgen), paprika och gravad lax. Och så lite wasabi förstås!
 
 
Det blev faktiskt riktigt gott! Och snyggt också. 
 
Jag har också provat att göra makizushi med rostbiff och philadelphia en gång, med en av mina vänner som vägrade äta rå lax (Hej Olof!). Det blev faktiskt förvånansvärt bra. 
 
Så, där har ni två tips på hur ni kan njuta av sushi utan rå fisk!
Ska ni göra hemmagjord sushi? Läs mitt inlägg med sushi-tips här

- translation -
Two ways of enjoying sushi without raw fish: vegetarian makizushi and makizushi with cured salmon (gravlax).
Web Analytics