Godaste, grönaste sushi-rullen

Halloj och trevlig midsommar! Här i Japan firade vi med sushi, precis som förra året. Så idag tänkte jag dela mig mig av ett tips på supergod grön sushi.
 
Eftersom att bra, billig sushi är så lätt at få tag på här i Japan så gör jag det inte så ofta själv. Men då och då, när andan faller på och jag har lite ris över så gör jag norimaki (sjögräsrullar) på det som jag har hemma. Allt som oftast blir det en blandning av olika grönsaker, kanske lite tofu och majonnäs. Finns det avokado hemma så kan det i princip inte gå fel.
 
 
Här kommer mitt "recept", eller ja snarare ett tips kanske, på min enklaste, godaste, grönaste sushirulle. Sjukt god och fräsch. 
 
 
Behöver du guidning eller tips på hur du gör sushi hemma så kolla in mitt stora sushi-inlägg här
 
Till en rulle behöver du:
 
1 noriark (sjögräs)
ca. 2 dl kokt japanskt ris (sushiris)
några blad grön sallad
1/4 avokado, skivad
en liten bit gurka, strimlad
 
wasabi och majonnäs (helst japansk, exempelvis kewpie)
risvinäger
salt
socker
 
Ungefärlig mängd av grönsakerna jag använde kan du se här ovan. 
 
 
Börja med att smaksätta riset, till 2 dl färdigkokt ris tillsätter jag någon matsked risvinäger. Den smaksätter jag först med ca 1 tsk socker och 1/4 tsk salt (verkligen ungefärliga mått, smaka!). Mer utförlig beskrivning av smaksättning av riset hittar du här
 
Riset är enklast att jobba med om det är lite varmt, så värm försiktigt i micron. Ett tips är att frysa in överblivet japanskt ris, det blir mycket bättre när man värmer upp det än om det förvarats i kylskåp och sen värms.
 
 
Sprid ut riset över noriarket, jag lämnar ca 1/4 - 1/5 utan ris. Lägg på en liten mängd wasabi i en "linje" tvärs över riset. Ibland kör jag på med majonnäsen här, ibland på slutet. 
 
Fortsätt med att placera grönsakerna: sallad, strimlad gurka och skivad avokado mitt på riset. Nu är det dags att rulla ihop allt, lättast är det om du har en makisu (bambumatta). Det går att rulla utan makisu, men det är lite knepigare. Jag brukar "sätta fast" några riskorn längs med noriarkets kant (den utan ris på) för att få det att fästa bättre, funkar mycket bättre än att blöta arket tycker jag.
 
Rulla så tight du kan och vågar utan att mosa riset för mycket. Klart!
 
 
Skiva och servera med japansk soja, ev. lite mer wasabi och gari (skivad picklad ingefära) om du har det hemma. En rulle med mycket fyllning brukar räcka som lunch om jag äter nån form av misosoppa (gärna med tofu i) till, men du kan ju alltid göra fler rullar. ^__^) 
 
Andra tips på vegetarisk sushi eller sushi utan rå fisk har jag skrivit om här.
Sushi-inlägget finns här
 
- translation -
My super simple, green and delicious vegetarian sushi roll with lettuce, cucumber, avocado and mayonnaise. Find my extensive sushi guide here (please use google translate). 
 

Körsbärsblom istället för regn

Idag öser regnet ner utanför mitt fönster och det känns som att en stor, blöt, vit filt ligger över hela staden. Jag ser knappt Shinkansen-spåret och ännu mindre bergen i bakgrunden. Nu är regnperioden verkligen igång här i Japan, det tog ett litet tag och vi har haft många dagar med gassande sol och 30 grader de senaste veckorna, men nu börjar det.
 
En dag som denna känns det fint att ha massor av minnen och foton från en underbar japansk vår att se tillbaka på, så idag tänkte jag att vi tittar på lite foton jag tog på olika ställen i Utusunomiya när sakuran (körsbärsblommen) var i full blom. Häng med på promenad i april.  
 
 
Precis vid stationen i Utsunomiya (staden vi bor i alltså) ligger floden Ta, som närmast centrum är kantad av körsbärsträd. Rosa popcorn här och där längs floden. 
 
 
Om man följer den stora gatan, från stationen, tvärs över floden kommer man efter ca 10 minuter fram till Banba-torget och en stor röd torii (japansk port). Genom porten och uppför trappan finns Utsunomiyas största helgedom, Futaarajama.
 
 
När sakuran blommar blir alla galna i att fota, gammal som ung, och överallt träffar man på människor som "oooh'ar" och "aaah'ar" och njuter av blommorna. Vid helgedomen träffade jag på ett gäng japanska skolflickor, såklart i uniform. 
 
 
Ett annat fint ställe med mycket tidigblommande sakura är slottsparken. Jag hann med besök med både Anna (i mitten på mars) och min Mami och Majsan i slutet av mars. 
 
 
På vägen till mitt jobb finns detta tjusiga tempel, Keirinji, som jag inte kunde låta bli att besöka flera gånger under blomningen. Hur fint är det inte? Att hitta och besöka gömda små tempel, hus och helgedomar är något av det bästa jag vet och här i vår "lilla" stad är man nästan alltid ensam på plats.
 
 
Det blev många promenader för att leta efter sakura och vissa ställen besökte jag flera gånger eftersom de ligger på vägen mellan vår lägenhet och mitt jobb. Bland annat här vid Tochigis prefekturkontor. De flesta foton i inlägget tog jag dock under en och samma dag när jag varit förutseende och tagit med mig systemkameran. ^__^)
 
 
Ett av de mest kända ställena för hanami i Utsunomiya är Hachiyama-parken vid Utsunomiya Tower, ungefär 15 minuters promenad från centrum. Här firas hanami under april och alla jag frågat rekommenderar just denna parken för att se sakuran. Uppe från tornet får man en vacker vy över parken, som på grund av regn tyvärr var väldigt folktom och grå just när vi var där. Blomningen här var väldigt sen i år och vi missade tyvärr det mesta då vi var på resande fot. 
 
 
Att besöka Japan under hanami, körsbärsblomningen, är verkligen något jag rekommenderar. I år var blomningen som sagt senare än vanligt och det är lite svårt att veta exakt när träden slår ut. Min Mami och hennes kusin Majsan hade bokat sin 18-dagarsresa för att hinna med sakura på flera ställen (Tokyo, Kyoto och Utsunomiya) men de var lite för tidiga. Men vi slapp åtminstone lite av trängseln och fick njuta av full blom de sista dagarna av deras besök.
 
Bilder från körsbärsblomningen i Tokyo och Kyoto delar jag med mig av en annan regnig dag. Nu ska jag sluta att drömma mig tillbaka till rosa vår och gå ut i regnet istället. 
 
- translation -
Sakura season and beautiful cherry blossoms in Utsunomiya this past spring. 
 

Golden week i Korea III

Dag tre i Seoul tog vi oss till Insadong, ett område med många små fina butiker och tehus. Förr fanns här den största marknaden för antikviteter och konst i hela Korea. 
 
 
Vi vandrade runt i stekande sol och kollade in små butiker och marknadsstånd. Fina gamla hus och lite konst, som den stora kalligrafipenseln här ovan. Så himla nice!
 
 
Vi tog oss till Ssamziegil, ett stort hus med olika små butiker och gallerier fulla med design, hantverk och roliga grejer. De hade också en jättefin innergård med blomhimmel (?) och uppe på taket fanns ett café och en kärleks-hälsnings-plats (liknande de där kärlekslåsen, ni vet). Kai kunde inte motstå att köpa en pokeboll i en automat, visst är den himla söt?
 
 
Vid lunchtid hittade vi en vegetarisk (och faktiskt till stor del vegansk) restaurang i ett gammalt tehus som vi såklart provade. Kai tog en superstark kimchigryta med tofu och jag tog en vegetarisk, kall, version av bibimbap. Till det fick vi såklart en massa tillbehör- olika grönsakspickles, kimchi, och nån svamprätt. Ville man ha mer så var det bara att säga till, tillbehören ingår nämligen till maten i Korea. Yes!
 
 
Efter att ha ätit oss alldeles för mätta tog vi oss till Jogyesa, ett buddisttempel som varje år firar buddas födelsedag genom en lanternfestival. Trädet till höger brukar alltid vara smyckat med lanternor längd grenarna, men resten var bara tillfälligt. 
 
 
En färgglad dröm! Vi kom dit lagom till slutet på festlighetrna, så det var inte så mycket folk men ändå fullt med lanternor. Att gå omkring där under var lite surrealistiskt, men väldigt fint! 
 
 
Efter att vi tänkt lite på budda (^__^), insupit all färgprakt, och kollat in i några av de närliggande butiker som sålde olika typer av religösa produkter, tog vi oss tillbaka till shoppinggatan och sen mot Koreas Nationalmuseum. 
 
 
Väl där tog vi varsin iskall dryck i skuggan och kollade på folk. Jag ser faktiskt oförskämd fräsch ut här, det var man inte efter en dag ute i solen vill jag lova. 
 
 
Inne på muséet blev det inga foton men byggnaden i sig var riktigt snygg. Kai älskar museum, speciellt de med massa info och skyltar att läsa. Vi brukar inte gå i samma takt, jag glömmer ofta det jag läser så jag skummar, tittar på föremål och utställningsmontrar (hej, yrkesskadad!)- han vill helst läsa allt! Koreas nationalmuseum var väldigt stort, så vi gick inte igenom hela- knappt ens halva tror jag, men blev ändå nöjda. 
 
 
Lagom till stängning tog vi oss ut i värmen igen och tillbaka mot vårt hotell. 
 
 
Lite fynd på vägen. Förutom snygg ananasläsk hittade vi också ett skåp med "relief goods", en vanlig syn i Seouls tunnelbana, med masker, vatten och lite förnödenheter. Har aldrig sett detta i Tokyo..  
 
 
Efter att vi fixat oss för kvällen tog vi tunnelbanan mot Hongdae, ett av Seouls "hippa" ungdomsområden fullt med restauranger, shopping och kvällsunderhållning. Här och här satt det gäng som lyssnade på livemusik och andra uppträdanden och såklart piffiga koreanskor överallt.  
 
 
Vi var på jakt efter koreansk bbq (igen!) och det fanns en hel del ställen att välja mellan. 
 
 
Gillade verkligen Hongdae, även om vi bara spenderade en kort kväll där. Jag tycker absolut det är värt ett besök, dag som kväll. 
 
 
Till slut bestämde vi oss för ett ställe och beställde in saker att grilla och dryck. Tillbehören fick man, som vanligt, på köpet. På detta stället fick man också en äggstanning som de hällde "runt" grillen, sen kunde man smaksätta med lite olika grejer och äta efterhand som ägget blev klart. Gott! Mätta och trötta tog vi oss sen tillbaka för vår sista natt på hotellet.
 
 
Resan till Korea: del 1del 2. 
 
- translation -
We spent our third day in Seoul in Insadong, looking at art, crafts and eating vegan korean food. A visit to the National Museum of Korea and an evening with Korean bbq in Hongdae district. 
 
Web Analytics