Starbucks galna drycker i Japan

Nästan varje gång jag passerar eller går in på ett Starbucks här i Japan har en de ny säsongsdryck eller specialgrej på menyn. Här är det överlag väldigt stort med "limited edition" och varför skulle det inte gälla även kaffedrycker? Oftast säljs säsongsdryckerna som både latte (varm) och frappe (kall), ibland med te-bas och ibland säljs även specialdesserter. Den gemensamma nämnaren (förutom att de oftast är söta och dyra) är att de säljs under ganska begräsnad tid. 
 
Här nedan är några skyltar som jag stött på det senaste året, och jag har garanterat missat några. Sakura Blossom Cream, Chocolatey Banana Cocoa, American Cherry Pie Frappuccino, Nectarine Peach Cream Tea, Strawberries and Cream Frappuccino, Classic Tea Cream Frappuccino. 
 
 
Den mest hypade av alla Starbucks säsongsdrycker måste väl ändå vara deras sakura latte? Konstigt nog brukar de släppas redan i början av mars och säljs oftast bara under 2-3 veckor, vilket gör att de inte längre säljs när det väl är dags för körsbärsblomning. I år såldes Sakura Blossom Cream (Latte och Frappuccino) med krispig arare (vetepuffar, som jag fick be att de uteslöt). Tidigare år har sakura-dryckerna innehållit bland annat jordgubb, choklad eller kolasås. 
 
Jag har inte provat alla, men en hel del. Chocolatey Banana Cocoa såg supergod ut men jag provade aldrig. Nectarine Peach Cream Tea och Frappuccino såg galet goda ut men jag hann inte smaka den heller. Classic Tea Cream Frappuccino säljs just nu (samtidigt som jordgubbsfrappen) och jag som älskar te har varit sugen på att prova. Men jag är inget för sötning i te, annat än mjölk, så tror inte jag skulle gilla den. Vi får se om jag testar. 
 
Här kommer de som jag testat det senaste året.
 
 
Sakura Blossom Cream Frappuccino & Sakura Blossom Cream Latte. Årets sakura-drycker var väldigt fina, men väl söta för min smak. Funkade bäst som frappuccino i och med att den var så söt, då blev det mer som en milkshake. God, men framförallt instagramvänlig.  
 
 
En typ av Sakura Latte med hallon såldes även på vissa kombinis (convenience stores). Glas, muggar och termosar med sakura-design brukar också finnas, jag köpte flaskan högst upp till höger och har en termos med sakura på från 2011. 
 
 
Caramel Frappucino, inte en säsongsdryck men ändå sjukt god! Finns på Starbucks standardmeny och är värd att testa. Sitter på riktigt just nu på Starbucks med en sån här, smarr! Finns denna i Sverige?
 
 
American Cherry Pie Frappe, den näst nyaste av säsongsdryckerna, blev en stor hit. Jag kunde inte prova pga. pajskalet och krisp, men Kai gillade den. Lite i dyraste laget dock, men väldigt kul!
 
Den senaste säsongsdrycken testade vi förra veckan- Strawberry Cream Frappuccino. Jordgubbsässongen är nästan slut nu i Japan så kanske tänkte Starbucks att detta är sista chansen att smaka jordgubbar. Ganska söt men också lite fräsch. Vi tog det som efterrätt och då var den perfekt, som en glass med jordgubbar. Mmm!
 
 
Har man tur, alternativ sitter kvar på caféet länge, får man ibland en liten provmugg med någon ny dryck som de "gör reklam för". Jag har fått prova Cherry Pie (utan paj) och Sakura Frappuccino.
 
Vilken säsongsdryck hade ni helst provat? Kanske har ni redan testat? 
 
- translation -
Seasonal drinks at Starbucks in Japan are the best! Sakura Latte, American Cherry Pie Frappuccino etc.
 

Golden week i Korea II

 
Dag två i Seoul vaknade vi upp till strålande sol och dryga 25 grader. Det firade vi med en varsin "blended fuits drink" dvs. mixad frukt, en med jordgubb och en med vattenmelon, helt galet gott! Vi hade bestämt oss för att ta tunnelbanan till de lite mer traditionella stadsdelarna och promenera runt. 
 
 
Det tog lite tid att förstå biljettsystemet, även om det var mer engelsk information än vi är vana med i Japan. Man köpte dessa "single journey"-biljetterna och betalade 500 (ca 5:-) i pant. Vi fattade aldrig om man kunde ladda på dem igen, så vi lämnade dem och fick tillbaka panten och köpte nya varje gång. På vissa av stationerna hade de oljemålningar på väggarna! 
 
 
Vi började vårt turistande i Bukchon för att besöka Bukchon Hanok Village och kolla in de traditionella husen- Hanok. På turistinforamtionen fick vi höra att det skulle finnas ett större hus som var öppet för allmänheten (de flesta andra husen bor det folk i, så de får man ju bara se utifrån), så vi traskade dit. 
 
 
Baek Injes hus i Gahoe Dong byggdes 1913 och ägdes av en framstående läkare. Byggnaderna är tillverkade av bland annt svart tall, och männens och kvinnornas rum var sammankopplade av en korridor- något som tydligen är unikt då dessa normalt var helt skilda. 2009 fick Seoul stad köpa huset av Beak Injes fru och öppnade det för allmänheten. 
 
 
Husen (eller ja rummen kanske jag ska skriva) ligger omgiven av en ganska stor och vacker trädgård. I Korea äter man ju mycket kimchi, och här bakom Kai kan ni se detta residens kimchikrukor som förvaras utomhus. 
 
 
Vissa av rummen hade tatami-mattor (som i Japan). Koreaska hus har och hade ofta golvvärme. Man eldade och lät röken spridas i rörsystem under golvet, något som verkligen skulle behövas även i Japan de kalla månaderna!
 
 
Tegel, trä och takpannor. Och så superfina grönskande träd! Det var omkring 27 grader och sol, så att promenera omkring i trädgården och låta träd och hustak ge oss skugga var riktigt härligt och behövligt. 
 
 
Det är gratis inträde till Baek Injes hus och väl värt ett besök! Till skillnad från resten av Hanok Village, som var ganska packat med turister, så var här väldigt lugnt och stillsamt och vi var nästintill helt ensamma.  
 
 
Vi promenerade vidare mot de kända gränderna i Hanok Village, och direkt fick vi sällskap av rejält mycket mer folk. Ok, det syns inte här men jag lovar att det var så! >__<)
 
 
Många turister hade klätt upp sig i traditionell Hanbok (Koreas traditionella dräkt) vilket var väldigt fint, även om jag föredrar utseendet på Kimono. Jag svettades i långärmat istället. 
 
 
I området finns ungefär 900 traditionella hus, Hanoks, och de flesta är fortfarande bostäder. Överallt fanns det skyltar som uppmanade till tystad och respekt för de boende. Väldigt idylliskt, om man bortser från alla selfie-sticks och alla oss turister såklart.
 
 
Efter lite vandring tog  vi oss ner för någon känd stentrappa och bort mot Gyeongbokgung-palatset och Koreas folkmuseum. 
 
 
Kai hade insett att Hangul- de koreanska tecknen var ganska enkla att förstå och lära sig så han övade sig genom att försöka läsa alla skyltar han hittade.  
 
 
Vi vilade oss i skuggan under ett träd och tog en vattenpaus med denna utsikten. National Folk Museum of Korea, fint va?! Men det hade vi inte tid att besöka, vi skulle ju till palatset och kolla in vaktbytet.
 
 
Geyongbokgun-palatset var det första kungliga palatset under Joseondynastin (1392-1897) och är det största bevarade palatset i Seoul. Området var otroligt stort med massor av byggnader och paviljonger, och då var det ändå många som förstörts och inte byggts upp på nytt.
 
 
Just när vi kommit dit var det dags för vaktbyte vid Gwanghwamun-porten. Det sker 2 gånger per dag och är ett slags historiskt skådespel, för att visa hur det gick till förr. Det var spännande att se och de hade lite guidning på olika språk i högtalare, så vi kunde förstå på ett ungefär vad som hände. Väldigt färglatt och pampigt i alla fall!
 
 
Vi promenerade runt på palatsområdet och kollade in de olika husen och trädgårdarna. Överallt mötte vi turister i traditionella kläder. Tydligen får man gratis inträde på palatsen om man är klädd i Hanbok, ganska så fin grej tycker jag. 
 
 
Geyongbokgun-palatset är ett av Soeuls 5 kejserdliga palats och anses av många vara det vackraste. Vi besökte bara ett palats, så jag kan inte jämföra. Inträdet kostar  ₩3000 (ca 30:-) och jag tycker absolut det är värt ett besök om man befinner sig i Seoul. 
 
 
Vi fortsatte dagen med en väldigt sen lunch och sen en promenad tillbaka till "vårt" område.
 
 
Vi tog en tur genom Namdaemun-marknaden, i närheten av vårt hotell. Där det var middagsdags och utanför flera affärer dukade ägarna upp för lite bbq, mitt bland alla varor. :)

 
Tillbaka på hotellet tog vi en drink i loungen innan det blev Bibimbap till middag ute på stan. Vi stupade ganska tidigt i säng efter dagens promenad på nästan 2 mil.
 
 
Resan till Korea: del 1del 3
 
- translation -
On our second day in Seoul we visited Bukchon Hanok Village, Geyongbokgun palace and Namdaemun market.
 

Kallbryggt te - coldbrew

Nu börjar det bli varmt här i Japan, och de varma handdukarna och det varma teet man bjuds på när man slår sig ner på restauranger har bytts ut mot kalla versioner. Också på tebutiker bjuds man på kallt te och förra sommaren var första gången jag förstod att de oftast brygger teet kallt, inte kyler varmbryggt te.
 
Efter lite frågor och tips köpte jag mig en kallbyggskanna (egentligen inte en nödvändighet) och några teer som jag provsmakat kalla. Sen bryggde vi och njöt av kallt, ljusgrönt te hela sommaren. Så här gör du:
 
 
Det är nästan barnsligt enkelt, men kräver lite förberedelser. Teet "bryggs" på 4-10 timmar i kylskåpet, men enklast är att låta det stå över natten. Jag använder min "kallbryggare" vilket bara är en glasflaska med ett tesilslock i plast, här är en annan sort som finns att få tag på i Sverige, men det går såklart bra med en vanlig flaska eller kanna. 
 
Till 1 liter vatten använder jag 5-10 gram te (ca 2 matskedar beroende på sort), så mycket att det täcker botten på min kanna. Häll på kallt vatten och ställ in i kylskåpet över natten. Ibland snurrar jag lite på kannan för att få bladen att veckla ut sig. 
 
 
Kallbryggt te smakar mycket fylligare och sötare, oftast helt utan de beska tonerna som annars kan störa smaken. De smaksatta gröna teerna jag provat innan smakar helt annorlunda, och mycket mer som de doftar, när man brygger på kallt vatten. Jag brygger grönt eller oolong-te, men det ska funka fint även med svart te. Är man lat går det bra att brygga "vanliga" tepåsar på samma sätt. 
 
När teet är färdigt har det en fin grön färg (om man använt grönt te) och smakar ljuvligt. 
 
 
Jag brukar låta tebladen vara kvar i kannan, tills jag druckit upp teet, men det går att sila bort dem direkt. Vissa teer kan bli väl starka/nästan beska om man låter bladen ligga kvar i teet för länge. Förvara teet i kylskåp.
 
- translation -
Cold brew tea for the hot summer days here in Japan. Super simple to make. Just let 5-10 grams of tea (green and oolong is my favorite but black is also ok) steep in cold water in the fridge for 4-10 hours or over night. Serve! 
 
Web Analytics