Mitt jobb i Japan

 
Som ni kanske vet så var anledningen att vi flyttade till Japan, eller ja snarare det som möjliggjorde vår flytt, att Kai fick jobb utanför Utsunomiya. Jag fick följa med på ett såkallat dependant-visa, ett visum för medföljande familj (gäller endast om man är gift eller barn till den som fått visum). Men dependant-visa får man syssla med "dagliga aktiviteter å ens make/makas vägnar", dvs inte jobba. Jag har dock ett tillägg till mitt visum som gör att jag får jobba max 28 timmar i veckan. 
 
 
I september lyckades jag hitta ett deltidsarbete som engelsklärare, så sen i höstas jobbar jag 1-3 eftermiddagar/kvällar i veckan med att lära ut engelska till japanska barn och ungdomar. Jag hade föredragit att jobba dagtid, och då också jobba 4-5 dagar (när Kai ändå är på jobbet) men eftersom att de har "vanlig" skola under dagtid så undervisar vi engelska när de slutat, alltså från 15-tiden och under kvällen. 
 
De jag undervisar är i varierande åldrar- från 3 år upp till vuxna, alltså från dagisbarn till elever i min egen ålder. Vissa går på grupplektioner och andra har privatlektion, och engelskakunskaperna varierar så jag får också använda mig av och samtidigt lära mig/öva en del japanska. Oftast har jag 4-5 lektioner en eftermiddag, men kommer dit ett tag innan för att förbereda och ta fram material. 
 
 
Det har varit oväntat kul att lära ut engelska, och väldigt socialt, men såklart ganska svårt också. Lönen är inte vad jag haft som univeristetsutbildad hemma i Sverige, utan vi ser min lön mer som "extrapengar att göra roliga saker för". Även om timlönen är ok så blir det ju ingen heltidssyssla, och därför inget jag kan leva på. Men det är ett väldigt utvecklande arbete och jag är väldigt glad (och stolt!) att jag lyckats hitta ett jobb trots att jag inte klarar mig på bara japanska eller är en "native English speaker".
 
Jag har nog alltid gillat att visa upp och lära ut saker, så det passar mig bra att få jobba med att förklara och försöka vidarebefordra kunskap. Tänk att det skulle vara så kul att vara lärare! (o__<)
 
 
Förrutom mitt jobb så har jag också haft ett par uppdrag för Utsynomiyas Internationella Organisation, bland annat föredrag om Sverige, på låg- och mellanstadieskolor.
 
- translation -
About my work as a part time english teacher in Japan. 
 

Torsdag och uppdatering

Hej kompisar!
Idag är det soligt och 19 grader här i Utsunomiya. Sakuran är redan överblommad (oh, no!) och förra veckan hade vi över 25 grader vissa dagar. Våren är här!
 
 
Som jag skrev i förra inlägget är vi nu inne på "år två i Japan" och jag får ett år gamla bilder från Utsunomiya i mitt Timehop-flöde, helt galet! Sedan sist har vi haft besök av min fina vän Anna och även min Mami och hennes kusin Majsan.
 
 
Jag har varit i Tokyo och bland annat agerat guide till våra besökare. Besökt Nikko (för 5:e och 6:e gången!) och kollat in helgedomar och tempel. 
 
 
Jag har åkt Shinkansen (snabbtåg) till Kyoto och där promenerat i sol och regn, under körsbärsblommorna såklart. Träffat halv-tama hjortar i Nara. Fotat oräkneliga damer i kimono, ätit glass och badat i onsen. Med Mami och Majsan
 
 
Förr-förra helgen tog jag och Kai nattbussen söder ut, besökte slottet i Himeji och "mötte våren" i Osaka. Förutom allmänt nice häng så träffade vi vår kompis Emil, från Sverige, som just nu har konstutställning där. Jag fyllde också år, 31 år alltså, vilket vi firade i Osaka. Phew! 
 
 
Jag kan inte fatta att april redan är slut, men oj så kul vi haft i alla fall. Fler inlägg kommer snart. På riktigt! ^__^)
 
- translation -
Spring is finally here, for real. It's around 20°C and these previous weeks (actually months) have been filled with visits from family and friends, enjoying travel around Japan and of course sakura! 
 

Ett år i Japan

Idag är det exakt ett år sedan vi landadeJapan, jag och Kai. Ett år av försök till att förstå och lära sig vardags-japanska, av sushi och yakitori till middag, av utflykter och besök och av funderingar på framtiden. 
 
Utsikten från vår lägenhet i Utsunomiya 
 
Just idag hade vi sol och 28 grader! Fram tills för bara två veckor sedan var det fortfarande kallt (så kallt att körsbärsblommen slog ut mycket senare än vanligt), och vi har frusit inomhus. Men nu har det äntligen blivit varmare och vi slipper frysa varje dag. Om ni följer mig på instagram har ni sett att jag fått se en massa sakura på olika ställen i Japan, men nu är den redan på väg att försvinna. Våren är så kort här, men jag är glad att äntligen fått vara med under en hel säsong av sakura igen (senast 2010, annars har vi mest kommit för sent). 
 
 
Precis som för 6 månader sedan, så känns det overkligt att det redan gått så lång tid. Att vi kallat Japan vårt nya hem i 12 månader! Och precis som för 6 månader sedan ver vi inte hur länge vi blir kvar här, vi längtar hem en del men har också massa kvar vi vill göra här och lära oss innan vi flyttar tillbaka. Men oj så mycket kul vi hunnit med än så länge!
 
 
12 ställen jag besökt
Nikko (typ 6 ggr!)
Kawagoe
Sendai
Kyoto
Himeji
Osaka
Tochigi
Nasu
Matsumoto
Zao
 
12 saker jag gjort
Träffat nya japanska vänner
Föreläst om Sverige
Firat ettårig bröllopsdag <3
Besökt en robotrestaurang
Gått på hike
Träffat på Hayao Miyazaki i tunnelbanan
Gått på Tokyo Game Show
Badat på Onsen
Åkt skidor och sett "snow monsters"
Varit med om ett par jordbävningar
Skaffat japanskt körkort
Sett en geiko och en maiko dansa i Gion (Kyoto) 
 
 
Även om vi inte firar nåt speciellt idag så känns det som att vi nu påbörjar ett nytt kapitel här. År 2 i Japan liksom. Det finns massor jag ser fram emot, både saker vi planerat och sånt som vi bara vill försöka hinna. Jag vill gärna besöka några fler asiatiska länder nu när vi är så nära och också upptäcka mer av Japan, men vi får se vad vi får möjlighet till. Det lär bli fler utflykter och japanskt vardagsliv, vi ska verkligen försöka passa på att njuta av vår tid här.
 
- translation -
Today marks our one year anniversary here in Japan. One year full of adventures, everyday life, sushi, Japanese learning and thoughts about our future. We don't know how long we'll stay, but we're not done with Japan yet. 
 
Web Analytics