Okonomiyaki

För några veckor sedan provade jag, för första gången, japansk okonomiyaki. Kai har ätit det några gånger innan, men eftersom det normalt innehåller vetemjöl (och jag inte tål gluten) så har jag inte kunnat prova innan. 
 
 
Okonomiyaki är en slags matig pannkaka fylld med kål, grönsaker och annat gott. Okonomi betyder i princip "som du vill ha det" eller "favorit" och yaki betyder grillad/stekt, alltså är det en stekt pannkaka med det en själv gillar och kan fyllas med lite vad som helst. Vi körde på en vegetarisk variant med svamp och färska böngroddar.
 
 
Jag hade varit och köpt en kombinerad stekplatta/takoyaki-häll och den skulle vi inviga med okonomiyaki. Vi strimlade kål, blandade smeten och fixade resten av ingredienserna. Receptet på smeten var dock inte det bästa, så jag ska prova mig fram lite mer innan jag delar med mig av ett bra recept. Är man inte glutenintolerant så kan man nog komma undan lite enklare. Här är en sida som jag kollade in och tog lite tips ifrån. 
 
 
När allt var blandat så var det bara att börja steka! Stekplattan var lite svårmanövrerad, men vi får öva. Okonomiyaki serveras med fördel med massor av Okonomiyaki-sås (en ganska söt, kryddig bbq-aktig sås) och japansk majonnäs! 
 
 
Det är godare än det ser ut, och man blev riktigt mätt. All vår smet gick inte åt, men vi hade redan bestämt oss för att också steka lite grönsaker, svamp och kött som extrarätt. Så det gjorde vi också, supersmarrigt och trevligt att laga maten vid bordet. 
 
 
- translation -
We cooked japanese okonomiyaki. My first time trying this savory panncake, since it's normally made with wheat flour. This one was made with rice flour and potato starch instead, and was really delicious! 
 

Tokyohelg med gänget II

Ni känner mig vid det här laget, och vet att jag publicerar inlägg här lite då och då. Så här kommer ett nytt inlägg från Mattias och Louises 10 dagar i Japan, som nu känns väl länge sen. 
 
 
Det var midsommarafton och efter en heldag med shopping och första intryck i Tokyo började vi med brunch på Sarabeth's, ett bra brunchställe som de kollat upp och ville testa. Alla tog varsin smarrig rätt: omelett, amerikanska pannkakor och skaldjursallad. Gott men lite väl lång väntetid. Mattias mackor med avokadocréme var dock absolut snyggast! 
 
 
Efter brunchen tog  vi oss i rask takt mot en av mina favoritträdgårdar i Tokyo, nämligen Koishikawa Korakuen. Eftersom att vi var där mitt i sommaren, när det flesta blommorna blommat över, var det mest grönt men ändå fint!
 
 
Näckrosor och lotus var visserligen i säsong, men det var inte så värst mycket blommor. Jag har ju besökt Koishikawa Korakuen många gånger innan, och även om det är mycket folk så rekommenderar jag ändå ett besök där under körsbärsblomningen. Jag hoppas på att hinna med ett besök i höst/vinter när bladen ändrar färg till gult och rött för att se hur trädgården ser ut då.  
 
 
Vädret var ganska växlande, Kai trivdes i jacka och Louise i T-shirt. Vi promenerade runt i trädgården ett litet tag, matade Koi-fiskar, viftade bort myggor och letade efter sköldpaddor. Och så posade vi lite för några foton också.
 
 
Alla tre hade på något sätt förstått att det är viktigt att låta sin outfit matcha omgivningen, här passade de på att gå "all in" med det röda. Hej hej från en fin bro!
 
 
Det här är verkligen Tokyo i ett nötskal, för mig. Att gå runt i en vacker och fridfull trädgård, mitt inne i stan, alla kontraster. Gammalt och nytt, stillsamt och intensivt. När vi tröttnat på all grönska tog vi oss ett par hundra meter till Tokyo Dome City och kollade bland annat in Mumincaféet.
  
 
Vi gick in i shoppen lite snabbt och tittade, men stannade inte för fika. Kai hade pratat hur länge som helst om att vi skulle åka berg-och-dalbanan Thunder Dolphin, nu när vi äntligen fått besök som han kunde åka med (jag har tydligen blivit för feg), men när vi kom dit var den stängd för underhåll.
 
 
Måttligt besvikna tog vi oss vidare mot Akihabara, bara en selfie vid det supersmala huset först. Såklart!
 
 
Kai agerade guide, Mattias tog foton och Louise passade på att le lite mot min kamera då och då. Vi var superglada över att äntligen få dela med oss av Tokyo, det här är ju vår 6:e gång i Japan men innan dessa sötnosar kom på besök har det "bara" varit Kai och jag som utforskat och upplevt på egen hand.
 
 
Vi gick längs med huvudgatan för att försöka ta oss till Coco Ichiban-ya, en restaurangkedja som serverar japansk curry och som jag fått reda på faktiskt hade en glutenfri curry på menyn. Men Akihabara var lika färgstarkt och intensivt som alltid, så det tog oss ett litet tag innan vi väl hittade dit. Besök i TV-spelsbutiker, retroaffärer och elektronikställen tog upp resten av eftermiddagen och det hann bli mörkt innan vi kände oss klara.  
 
 
All blinkande neon gör sig ju dock ännu bättre i mörker, så vi var rätt så nöjda med att hinna se Akiba även kvällstid (<-- btw, här är fotot som jag ju har som skin på min MacBook!). På kvällen tog vi oss tillbaka till Shinjuku, klädde upp oss och gick ut för en sen middag.

 
Det var ju midsommarafton och eftersom att vi var i Tokyo firade vi såklart med sushi och sake, istället för sill och snaps. Vet inte hur många bitar vi klämde i oss totalt, eftersom att vi beställde in lite (mycket!) i taget, men det var väldigt väldigt gott! 
 
- translation -
Throwback to our midsummer weekend in Tokyo with our friends. Eating brunch in Shinjuku, strolling around Koishikawa Korakuen and Tokyo Dome City, geeking out in Akihabara and celebrating with sushi and sake. 
 
Web Analytics