Vegansk donburi

Här kommer ett supernabbt recept på en grymt god donburi jag lagade förra veckan. Allra godast blir det med japanskt (rundkornigt, lite klibbigt) ris, men det funkar också med jasminris.
 
 
Min donburi går superlätt och snabbt att göra, är helt vegansk och supersmarrig!
 
Vegansk donburi, 2 port.
 
Aubergine
Böngroddar (helst färska!)
Enokisvamp (finns ofta på asienlivs, kan bytas ut mot lite fint strimlad/skivad champinjon)
Salladslök
Sesamfröolja
Rostade sesamfrön
Japansk soja
 
Skär 1 stor (eller två små) aubergine i ca 1 cm tjocka "halvmånar" och stek i matolja + lite sesamfröolja. Slå på en ca 1 dl vatten och 2 msk japansk soja och låt koka in på medelvärme. Skölj 150g färska böngroddar (eller ca 1/2 burk) och skär enokisvampen (ca 1,5 dl) på mitten. Tillsätt till auberginen och låt bli mjukt, tillsätt lite mer vatten om det kokar torrt. Smaka av med lite mer soja, 1 msk rostade sesamfrön, 1/2 strimlad salladslök. Klart!

Servera i en skål med kokt japanskt ris i botten.
 
 
Fler recept på olika sorters don hittar du här & här
 
- translation -
A super quick and easy vegan donburi recipe, with aubergine/eggplant, beansprouts and enoki mushrooms.
 

Mors dag

Idag är det mors dag (i Sverige) och då tänker jag lite extra på min fina Mami som befinner sig dryg 8000 mil bort. Än har vi bara varit här i knappt 6 veckor, men visst saknar jag familjen massor redan! Det har varit mycket nytt, spännande och konstigt som vi behövt vänja oss vid och än så länge har det inte känts så superjobbigt att vara borta från familjen (vi pratar via Skype och jag bodde ju inte heller i samma stad som dem, innan flytten). Men då och då ser man ett foto eller tänker på tiden man inte spenderar tillsammans (eller åtminståne nära nog för att snabbt kunna ta tåget hem eller flyget till syster & systerbarnen i Piteå) och då känns det extra läskigt att vi valt att bo så långt bort. 

 
Sista veckorna innan vi flyttade spenderade jag mycket tid med vänner och familj, och hann bo hemma hos mina föräldrar i flera dagar vilket var mysigt. Då passade vi på att kramas massor och ta bilder tillsammans. ^ Här är jag och min fina Mami ^
 
Jag är så glad att hon redan har två resor till Japan inplanerade, den första redan i oktober då hon och Kais mamma kommer och hälsar på oss. Grattis på mors dag Mami, du är bäst och jag saknar dig! <3
 
- translation -
It's mothers day in Sweden and today I miss my mom a little more than usual. I'm so happy that she's got 2 trips to Japan planned and that we'll see each other quite soon.
 

Genki sushi

I torsdags tog jag en promenad till västra centrum (vi bor på östra sidan om Utsunomiya-stationen) för att äta sushi till lunch. Som jag nämnt innan så finns det inte så många ställen med kaitenzushi här i stan, de flesta ligger en bit utanför centrum, men Genki Sushi har en restaurang relativt centralt så jag gick dit. 

 
Istället för att ha sushibitar som åker runt på rullband gör man alla beställningar via en surplatta, så all mat görs på beställning och leveras med ett litet "tåg" på ett band ovanför bordet. Sen trycker man på en knapp för att skicka tillbaka tåget igen.
 
"Tryck på Genki-kun (deras maskot) när du tagit din beställning"
 
 
Grönt te gör man själv vid sin plats där det också finns soja, ätpinnar och liknande. Förutom sushi kan man beställa annan dryck, efterrätter och sidorätter (bland annat soppa och tempura). Alla priser är tydligt utskrivna och man kan vänja mellan japansk och engelsk text. Man kan också fylla en take away-låda med sushibitar och ta med hem.
 
 
Jag beställde totalt 8 tallrikar med mina favoriter. Kappa maki (gurkrulle) och ama ebi (söt, rå räka) beställer jag alltid! Det mesta kostar ¥‎108 (ca 7,50:-) och då får man två nigiri, eller en hel smal rulle. Jag beställde en tallrik med lite dyrare fisk, så för mina totalt 8 tallrikar (10 nigiri, 2 futomaki och 12 hosomaki) betalade jag ¥‎939 (ca 70:-). Verkligen prisvärt!
 
 
Även om sushin här var riktigt bra så har ju den här typen av sushi-ställen inte lika hög kvalitet som dyrare restauranger, men de är jättebra för turister eftersom man gör beställningarna själv (och det finns engelsk meny!). För priset så är det ändå väldigt bra, fisken var riktigt bra (detta kan variera mellan olika kaitenzushi-ställen, jag har varit på mindre fräscha ställen också) och det känns som att man får valuta för pengarna. Jag gillar att det är så billigt, enkelt och framförallt gott! 
 
- translation -
I went to Genki Sushi to eat sushi för luch this thursday. All orders are delivered to your seat and they have english menus.
 
Web Analytics