Finbesök i Japan

 
I måndags landade våra vänner Mattias och Louise efter en lång flygresa från Sverige. Första dagen tog vi det lugnt och försökte få dem att överleva jetlaggen. Jag fick dock med mig Mattias till ett av våra favoritställen för att han skulle få prova sin första sushi i Japan

 
Dag 2 mådde de bättre och vi promenerade Utsunomiya runt och tittade på Utsunomiya castle grounds och Futarasan Jinja (den största helgedomen i Utsunomiya). 2 mils promenad och sushi-lunch blev det innan vi mötte upp Kai för yakitori/kushiyaki (olika små grillspett) till middag. Innan vi gick hem tog vi en sväng förbi en arkadhall och vann supersöta minigosedjur. Så nu har vi inte bara en hashtag för alla instagramfoton utan också en varsin maskot för Japanresan. (kolla in min instagram: kjforsberg och hashtagen #jklmjapan2016 för fler foton) 
 
 
Igår spenderade vi dagen med att åka tåg och promenera i en vacker blompark- Ashikaga Flower Park. På grund av duggregnet så var det nästan helt tomt i parken, vilket var trevligt. Klassisk musik spelades i högtalare och rosorna doftade fantastiskt! 
 
 
Just nu sitter vi (på spridda platser) på Shinkansen, snabbtåget, mot Tokyo där vi ska stanna i 3 dagar.  Akihabara, Shinjuku och Shibuya står på schemat och trots regnperiod så tror jag att det blir en superhelg! 
 
- translation-
Our friends from Sweden are visiting for 10 days and so far we've explored Utsunomiya and eaten a lot of sushi. Right now we're on the Shinkansen to Tokyo, where we'll be spending 3 days together! 
 

Regnperiod och vardag i Japan

Dagarna går så fort nu, fastän jag inte hittar på så mycket. Vi är redan i mitten av juni och regnperioden har börjat här i Japan. Än har det inte regnat så särskilt mycket, men det är väldigt fuktigt och vädret är ganska osäkert. Regnperiod betyder också att allt är grönt och att alla vackra hortenisor (ajisai på japanska) börjar blomma. Även om jag förstått att Japaner inte bara älskar sakura (körsbärsblommor) så blev jag ändå förvånad över hur mycket blommor som nu finns överallt. 
 
Förhoppningsvis kan vi ta oss till Kamakura innan juni är slut, där ska det nämligen vara extra fint att hänga när hortensiorna blommar. 
 
 
Kai jobbar på och jag försöker se vad jag ska syssla med framöver. Idag besökte jag Utsunomiya International Plaza som bland annat har japanska-lektioner vissa dagar och även olika internationella evenemang. Jag registrerade också att jag sökte uppdrag som engelska-instruktör och fick också fylla i nån registrering för kulturellt utbyte. Det kan nog bli spännande! Jag har också knåpat ihop ett visitkort och sökt lite jobb som engelsklärare. 

Annars har det inte hänt så mycket. I helgen var vi ute på izakaya med Kais kollegor både fredag och lördag, och det var väldigt trevligt att träffa lite folk. Lägenheten börjar komma i ordning, vilket är tur, för om 6 dagar får vi besök från Sverige! Våra kompisar Mattias och Louise landar på måndag och det ska bli så himla kul att få visa lite av Japan för dem. 
 
Kvällsutsikten från vår balkong, med ett Shinkansen på väg mot stationen.  
 
Just nu sitter jag på Starbucks och väntar på att Kai ska komma från jobbet så att vi kan ordna med ett japanskt telefonnummer till honom. Det har varit riktigt körigt, i och med att han inte vill betala för en dyr telefon genom sitt abonnemang, men nu ska det nog äntligen gå vägen. Just ja, klockan är 19 här och nu är det snart helt mörkt ute. Japan skulle verkligen behöva sommartid (solen går upp 4.30 och ner kring 19)!  

- translation -
Rainy season has started here in Japan, which also means pretty hydrangeas everywhere. Time is moving super fast and so far I haven't found any employment. Our apartment is coming along nicely and in 6 days our friends from Sweden are arriving in Japan! The sun sets so early here compared to Sweden this time of year, but at least some nights we get views like the one above from our apartment. 
 

Ett skepp kommer lastat!

Halloj! 
Sorry för tystnaden här på bloggen, i tisdags kom vår packning som skeppats från Sverige och sen dess har det varit fullt upp med att packa upp, organisera och göra lägenheten lite mer beboelig.
 
Innan vi flyttade hit lyckades vi göra oss av med drygt 1/3 av våra ägodelar, 1/3 fick vi packade och skickade hit (redan i mars, så vi har varit utan möblerna länge!) och 1/3 packade vi ner i lådor som vi långtidsförvarar i Sverige. 
 
 
Lunch vid soffbordet och halvordnat kaos i lägenheten
 
Vi har klarat oss ganska bra på väldigt få ägodelar än så länge, och vissa av sakerna som vi skickat hit undrar jag nu nästan varför vi valt att ta med. Redan förra sommaren, innan vi visste att vi skulle till Japan, började jag organisera hemma och göra mig av med saker enligt Konmarimetoden (rekommenderar boken på engelska, om ni vill läsa) för att bli av med onödigt krafs som bara tog plats. Trots det tog det ett bra tag att välja ut vad som skulle med till Japan, vad som skulle sparas hemma och vad vi kunde göra oss av med. Med oss till Japan har vi nu alla kläder (förutom de vi redan gjort oss av med), lite böcker och en del andra saker som vi nog vill ha med oss hem igen. Också ungefär hälften av våra möbler (resten såldes eller skänktes), köksprylar och liknande. Saker som vi inte tänkt ta med tillbaka till Sverige. Men phew, vad mycket saker man äger ändå!
 
Förutom hemmafix, har jag (med hjälp av en kollega till Kai) äntligen lyckats skaffa en ny telefon, så sannolikt blir kvaliteten på mobilfotona liiiite bättre framöver. Dock visar det sig att mina farhågor om att man inte kan fota ljudlöst stämmer, på mobiler i Japan går det nämligen inte att stänga av kameraljudet- istället är det högsta volym som gäller, så det blir inte lätt att vara diskret med fotandet i fortsättningen.  
 
Här är utsikten från vår balkong, fotat med nya iPhonen
 
Sådär, nu vet ni var jag hållit hus den senaste tiden. Tyvärr är helgen redan slut men jag hoppas att ni har en fortsatt bra söndag. Här är klockan redan efter 21 och snart är det måndag igen.
 
- translation -
This week we got our stuff that was sent from Sweden in march, and our apartment is starting to feel like a home. I also got a new iPhone and realised that the shutter sound can't be shut off on phones in Japan.
 
Web Analytics