Vegetarisk bibimbap

Igår var jag sugen på allt och inget till lunch, så efter lite funderande och rotande i vårt yttepyttelilla kylskåp bestämde jag mig för att göra lite av varje. Jag hade en burk med kokt ris så det fick bli en förenklad version av koreansk bibimbap, med det jag hade hemma. Superenkelt, ganska snabbt och jättegott! Här kommer receptet:
 
 
Jag utgick lite från ett recept från en av mina favorit-youtubers Jenny Mustard, men modifierade det för att passa mina smaklökar och mitt kylskåps innehåll. Skippar du ägget blir bibimbap'en dessutom helt vegansk
 
Vegetarisk (förenklad) bibimbap, 1 port.
 
Kokt ris (helst japanskt rundkornigt)
Färsk spenat
Gurka
Paprika
Ägg
Sparris
Avokado
Salladslök
 
Annat som är gott att ha i är exempelvis blancherade färska böngroddar, rå eller tillagad morot, tofu, stekt svamp m.m.
 
Sesamfrön
Sesamolja
Chilipaste (helst koreansk gochujang, men funkar med exempelvis sambal oelek eller liknande)
Vitlök
Risvinäger
Salt
 
 
- Skölj och blanchera (snabbkoka och kyl sedan) ca 100g spenat, krama ur vattnet och skär sedan i mindre bitar. Smaksätt med lite hackad vitlök, salt och sesamfröolja.  
- Strimla 1/4 gurka och 1/3 paprika och smaksätt med lite salt och ca 2 msk risvinäger.  
- Skär och blanchera 1-2 gröna sparrisar.
- Löskoka ett ägg (eller uteslut för helt vegansk bibimbap).
- Skär 1/2 avokado i mindre bitar.  
- Skiva ca 1/2 salladslök.  
 
Placera ca 2 dl kokt ris i botten på en skål och fyll på med de förberedda grönsakerna. Tillsätt 1-3 msk chilipasta och 1 msk rostade sesamfrön. Klart!
 
 
Servera och blanda riset med chilipastan, lök, äggula. Eller gå all in och blanda ihop allt skålen till en enda röra (kanske inte så snyggt men gott). Ät! 
 
Fler recept hittar du här
 
- translation -
My simplified version of vegetarian bibimbap. 
 

Tokyohelg med gänget

För alltför lång tid sedan (speciellt i bloggvärlden) spenderade vi en långhelg i Tokyo, och försökte hinna med att visa våra kompisar så mycket som möjligt av vår absoluta favoritstad. 50 minuter efter att vi klivit på Shinkansen (snabbtåget) i Utsunomiya var vi framme vid Tokyo-stationen och tog oss vidare mot Shinjuku där vi bokat hotell. Där checkade vi in och lämnade av våra väskor innan vi begav oss till Harajuku. 
 
 
Vi började att promenara längs Takeshita-dori och sprang in i var och varannan butik för att kolla in knäppa strumpor, färgglada accesoarer, snygga T-shirts och annat kul. Än hade inte sommarvärmen slagit till och vi kunde gå i jeans och tunn jacka (?!).
 
 
Mattias blev dagens storshoppare och fick med sig en mängd nya roliga klädesplagg. Just denna space'iga katt-T-shirt fick dock stanna kvar i butiken. 
 
 
Vi hann också med besök på både Tamagochi-store och Line Friends Store där det fanns en massa söt merchandise. Bland annat dessa söta tamagochi-donuts, som nästan är för söta för att ätas. 
 
 
Eftersom att vi besökte Harajuku på en torsdag, och inte under helgen, var det inte lika fullt med folk som det kan vara. Men vi var inte direkt ensamma om att spendera en ledig dag med att shoppa.
 
 
Efter att ha promenerat längs med Takeshita-dori kom vi fram till köpcentret Laforet och relativt nya Tokyu Plaza. Det blev lite inköp (främst för Mattias) och sedan lunch. Louise och Mattias var sugna på att prova Macha latte så det gjorde vi såklart! Jag provade en citron och matcha float, det vill säga en lemonad med matcha och matcha glass på toppen. Supergott, men kombinationen av citron och matcha smakade oväntat nog lite som nypon vilket gjorde mig förvirrad. 
 
 
Mer ätbart! Vi var också tvugna att prova nyfriterade chips igen, på Calbee+ Shop som vi hittade till för några år sedan. Denna gång blev det mjukglass och chokladsås (eller ja, snarare smält choklad!) till. Supersmarrigt ju!
 
 
Framåt eftermiddagen tog vi oss till Shibuya för ytterligare lite shopping och middag. Vi slog på stort och tog tabehoudai och nomihoudau ("all you can eat & drink" under en viss tid, vanligen 1-3 timmar) på en Yakiniku-restaurang. Så himla trevlig och gott. Det är verkligen smidigt och prisvärt att kunna beställa in vad man vill och prova på en massa olika sorters grillat. 
 
 
Man tillagar alltså maten själv på många Yakiniku-ställen här i Japan. På varje bord står små grillar och i taket sitter fläktar som suger ut det mesta av os och rök. Verkligen ett socialt sätt att äta, och förutom kul och smarrigt också ett smart sätt att låta alla i sällskapet få äta det dem gillar mest. Vi grillade kött, skaldjur, grönsaker, svamp och efter 2 timmar var vår tid slut och vi rullade därifrån och tillbaka till hotellet.
 
 
- translation -
We spent a weekend in Tokyo trying to show our friends everything, including shopping for clothes in Harajuku, eating crisps with ice cream and chocolate, hanging around in Shibuya and cooking our own food at an Yakiniku place.
 

Vi flyger hem.

Idag tar vi flyget från Narita hem till Sverige. Under augusti firas obon i Japan, och Kai har en vecka extra ledigt så då passar vi på att fara hem och träffa våra familjer och förhoppningsvis få uppleva lite svensk sommar innan den är över. 
 
 
Jag blir kvar i två veckor, för att hinna med att hälsa på alla, eftersom att våra familjer är lite utpridda i landet. Så nu ser vi fram emot att kunna vara ute i solen och förhoppningsvis bada (inte svettas floder som vi gör i solen här), äta fetaost och exotiska frukter varje dag, och krama på familjen. Och jag ser fram emot att kunna äta en massa glutenfritt utan att behöva "snåla" och spara så att det räcker längre. 
 
Jag har några inlägg som jag ska lägga upp medan vi är hemma, från Mattias och Louises besök här. Så helt tomt blir det inte.
 
- translation -
Today we are flying home to Sweden. I will spend two weeks with our familys and Kai will be home for little over one week since he needs to get back to work.  
Web Analytics