En helg i Tokyo (del II)

 
Efter en natt i ordentlig säng på hotellet var vi utvilade och redo för dag 2 i Toyko (vi har än så länge bara en futon att sova på i den tillfälliga lägenheten, lite ovant och hårt). Planen för dagen var att kolla in lite klädaffärer och sen äta lunch med vår vän Morihito med familj. Så vi tog oss in till Shinjuku.
 
 
Det var inte så farligt med folk, trots att det var lördag så vi hann springa runt en hel del innan vi tog oss till Shinjukustationen för att försöka leta rätt på vår lunchdate. Men ja, Shinjuku är ju rätt så stort och vi hade ändrat vår mötesplats på morgonen vilket gjorde att vi inte hade helt koll på var vi skulle mötas. Efter lite panik och jakt på wifi, vilket gjorde att vi sprang runt och letade efter rätt mötesplats i 20 minuter, lyckades Mori hitta oss. Lite längre bort stod hans nyblivna fru med sin son och väntade. (hatar att inte hitta rätt här i Japan, man vill ju inte bli sen!)
 
 
Lilla Konosuke var inte alls blyg utan spexade framför kameran och ville direkt hålla Kai i handen när vi gick vidare till lunchrestaurangen. Sötaste japanska 6-åringen jag träffat! 
 
 
Sachika, Konosuke, Morihito och Kai (som missat det här med peace-tecknet ^__^). Supertrevligt att få träffa Moris familj!
 
 
Lunchen åt vi på ett väldigt trevligt ställe som serverade Washoku (traditionella japanska rätter, serverade i små skålar). Jag, Konosuke, och Mori tog Washoku set (fotot ovan) medan Kai och Sachika tog varsin fisk- respektive nudelrätt. Det var supergott (Nej Mami jag åt inte de friterade räkorna, de var inte glutenfria) och tog härligt lång tid att sitta och pilla i sig maten från de olika skålarna. 
 
Efter maten gick vi till ett annat, väldigt hipstrigt ställe och tog efterrättsfika och då kom också Kosuke- en annan bekant, förbi. Jag och Kai blev också avritade av Konosuke, så nu sitter våra porträtt på kylskåpet i lägenheten. Innan vi skildes åt bestämde vi att vi snart måste ses igen, förhoppningsvis kan de också kanske komma och hälsa på oss i Utsunomiya nån gång framöver. 
 
 
På vägen tillbaka till hotellet gick vi förbi Hanazono Jinja (en shintohelgedom) som vi besökte även förra året. Det är ett så bra exempel på hur lugnt det kan bli, bara en sidogata in från de stora gatorna mitt i Tokyo. Så fort vi klev genom toriin (den röda höga porten) blev det alldeles tyst och fridfullt. Speciellt fint är det här just när det skymmer och de tänt alla lyktor.
 
 
Efter att vi lämnat av lite grejer och bytt om på vårt hotellrum tog vi oss till Shin Okubo (Korea Town), bara ett stenkast från hotellet och åt lite koreansk barbecue/yakiniku. 
 
 
Efter att Kai varit i Korea för några år sedan har vi lärt oss någorlunda "rätt" sätt att äta, med salladsblad som man lägger de grillade ingredienserna i. Väldigt smarrigt. Min favorit är namul (olika koreanska pickles typ), kan verkligen äta hur mycket som helst!
 
 
Efter middagen promenerade vi 5 minuter in till centrala Shinjuku för att spela lite på arkad, men jag var så trött (tror att jet-laggen gjorde sig påmind en vecka sent) så vi gick ganska snart tillbaka till hotellet igen (utsikten från hotellet här ovan).
 
Här hittar ni del 1 & del 3.
 
- translation -
Our second day in Tokyo we spent in Shinjuku as well, meeting our friend and his lovely family for lunch at a fancy Washoku place. In the evening we visited a nearby shrine and grilled our own dinner at a korean barbecue place in Shin Okubo.
 

Caféhäng i Utsunomiya

 
Här hänger jag idag, på ett av Utsunomiyas alla Tully's Coffée. Än så länge har jag spenderat två eftermiddagar på café (med wifi och eluttag!) inne i stan och redigerat bilder och skrivit blogginlägg. I den tillfälliga lägenheten har vi internet, men där finns det inte så mycket möbler- bara ett chabudai (japanskt lågt bord, som man sitter på golvet vid). Och när man inte är van är den typen av bord lite tröttsamt att sitta längre perioder vid, så har jag åkt in till stan och satt mig och jobbat vid ett riktigt bord, på en riktig stol istället. (vilken lyx!)
 
Idag har jag dock betalat in de första avgifterna för vår nya lägenhet, så snart får vi flytta in hit till stan till ett "eget" ställe och kan fixa där som vi vill. 
 
Imorgon kommer nästa inlägg från Tokyo-helgen, så håll utkik då!
 
 
(Har ni förresten sett att jag ändrat lite i profil-menyn till vänster, och bytt bild? Lite mer ska fixas och uppdateras men det syns lite här på fotot ovan i alla fall.)
 
- translation -
Today I'm hanging out at one of Ustunomiyas many cafées with wifi. I have been editing photos and writing blog posts, so stay tuned for more posts about our weekend in Tokyo
 

En helg i Tokyo (del I)

Som jag skrev igår så bestämde vi oss i torsdags för att åka till Tokyo över helgen. Så det var bara att packa lite snabbt, boka ett hotellrum och sen gå upp relativt tidigt för att ta tåget söderut. 299 foton blev det under helgen, så det blir ett ganska fototätt inlägg. Hoppas ni gillar det!
 
 
Från Utsunomiya (staden vi bor i alltså) tar det ca. 50 minuter med Shinkansen(snabbtåget) till Tokyo-stationen, vilket kostar ca ¥4400 (330 kr), men vill man komma billigare undan så tar man Utsunomiya Line hela vägen vilket tar ca 1 timme längre men bara kostar ¥1940 (145 kr). Vi tog det billigare alternativet och var framme i Shinjuku kvart i elva.
 
 
Sedan förra året hade en ny del av Shinjukustationen färdigställts och öppnat, hela den högra delen på bilden ovan är ny. Tydligen hade de invigning av busstationen och köpcentret för bara några veckor sedan. Det är verkligen något jag numer förknippar med Tokyo, att staden förändras och byggs om hela tiden.
 
 
Vi bestämde oss ganska direkt för att ta oss till Shinjuku Gyoen, en av Tokyos mest besökta parker under körsbärsblomningen och den främsta parken för senblommande sakura. Vi hade ju lite otur och missade hanami (körsbärsblomningen) i och med att vi flyttade till Japan i mitten av april, men det finns vissa sorters sakura som blommar senare (speciellt yaezakura, de sorterna med många fler kronblad). Självklart ville jag hinna se lite rosa blommor även i år, så vi köpte varsin onigiri och dricka och promenerade till parken. 
 
 
Även om vi kom dit i slutet av säsongen, senare än tidigare år, så fanns det en hel del blommande träd men de flesta hade redan fått mycket gröna blad. Men ändå, himla fint! Vi var inte de enda i parken, som ni ser, men eftersom det var vädligt sent på säsongen var det inte så mycket folk som det brukar vara i alla fall.
 
 
Det var ganska många äldre och även skolbarn som hängde i parken, och tecknade och målade av alla vackra träd. Och såklart väldigt många som, liksom jag, sprang runt och fotade varenda träd. Precis som förra gången. Det var också en stor grupp med mindre barn (troligtvis typ 6-årsgrupp) som sprang runt och lekte kurragömma med sina mammor, välidgt högljutt men sött!
 
 
Vi satte oss på en bänk under ett av träden och njöt av utsikten, och vår medhavda picnic förstås. Under hanamisäsongen finns det alltid massor av olika limited edition-grejer, exempelvis brukar vissa öl-, läsk- och teförpackningar få fina nya designer (oftast samma innehåll dock). Jag hade tur och hittade en fin sakuraedition av ett grön te, smakade som vanligt men lite extra vårigt fin förpackning. 
 
 
Shinjuku Gyoen skiljer sig från andra parker i Tokyo, då den inte är gratis och man inte får dricka medhavd alkohol (kanske ingen stor grej egentligen, men det är lite vad många tycker att hanami går ut på). Att gå in i parken kostar ¥200 (ca 15 kr) och insläppet stänger tyvärr redan kl. 16. Men ska ni till Tokyo så rekommenderar jag verkligen ett besök här. 
 
 
Efter någon timme på och bland rosa moln (hehe) stannade vi för Kaitenzushi och sen tog vi oss vidare mot Akihabara för att kolla in mobilabonnemang. Det gick sådär, men det var i alla fall lika fint som vanligt!
 
 
Kai var nöjd över att vara tillbaka i Tokyo.
 
 
Efter en tur till hotellet (samma som förra året) tog vi oss ut i Shinjuku Sanchome för lite middag på izakaya, där jag äntligen fick äta en av mina favoriträtter: grillad 10-armad bläckfisk (ika).
 
 
Efter middagen drog vi vidare till Star Club och hängde där resten av kvällen. Men då fick kameran vila. 
 
Det blev ett lite långt inlägg, så nästa del kommer snart i ett sepearat inlägg. (^__^) Här hittar ni del 2 & del 3.
 
- translation -
Last friday we took the train from Utsunomiya to Tokyo! We visited Shinjuku Gyoen and enjoyed some late blooming yaezakura before going to Akihabara and then Star Club in Shinjuku Sanchome. 
 
Web Analytics