Japanskt i Sverige

 
Jag får ibland frågor om tips på hur och var man hittar japanska grejer här i Sverige. Även många klickar sig in här på bloggen i sökandet efter en liten bit av Japan: bra sushi-ställen, japanska råvaror, godis, riskokare m.m. Därför tänkte jag sammanställa ett litet tipsinlägg, men först undrar jag om det är något ni funderar över och vill att jag tipsar om?
 
Jag har tidigare skrivit om "mitt japanska skafferi" efter era önskamål, och tänker att det kan bli lite liknande med det här inlägget. Så, shoot med allt ni vill veta japanska grejer och var man kan hitta dem! 
 
- translation -
I often get readers asking me how to find Japanese stuff in Sweden. I'm putting together a post on this subject, so feel free to ask questions about it.
 

Heldag i Kamakura

 
Vår tredje dag i Japan tog vi tåget från Tokyo till Kamakura, ungefär en timme bort. Vi besökte Kamakura redan förra året, men eftersom vi inte fått nog av tempel och fina trädgårdar så blev det självklart en ny visit. Vi hann med att se en hel del, så vi börjar med en liten sammanfattning av hela dagen. 
 
 
För att vara ärlig så började vår dag i Kamakura med en stor besvikelse! Vi hade nämligen sett fram massor mot att få strosa under blommande sakura på dankazura (ett långt promenadstråk från helgedomen Tsurugaoka Hachimangū till stranden, kantat med sakuraträd). Men istället för rosa träd möttes vi av plåtstaket så långt ögat kunde nå, vi hade tydligen lyckats ta oss dit just när man bestämt sig för att rekonstruera hela gatan och det fanns inget att se! Förhoppningsvis ska det vara klart lagom till hanami 2016, så vi hade ju väldig otur med vår timing. Vi som kom efter blommningen förra året, fick inte se den i år heller.
 
 
Efter lite ledsna miner tog vi oss istället till en trädgård i närheten av Tsurugaoka Hachimangū. Där fick vi njuta av pioner under parasoll och en massa sakura. Eftersom vi anlände i Japan i slutet av sakurasäsongen fick vi inte bara se vackra rosa träd utan också gå omkring i härligt rosa blombladsregn!
 
 
På vägen mot nästa stopp tog vi oss in till shoppinggatan där vi både införskaffade och tittade på lite sötsaker. Sakuramochi, Totoro och en hel uppsjö av bonsaier.  
 
 
Hasederatemplet, som blev en favorit under förra resan, var mer välbesökt denna gång så vi fick trängas med en massa andra turister. Fortfarande ett favoritställe!
 
 
Vi avslutade dagen med att ta Enoden, ett litet tåg, ut till ön Enoshima. För att ta sig hela vägen ut till ön måste man dock ta bron, så vi promenerade över.
 
 
Väl framme klättrade vi uppför branta små gränder och gator och besökte Enoshima Jinja (helgedomar), en botanisk trädgård och utsiktstornet Enoshima sea candle
 
 
När det blivit mörkt tog vi oss tillbaka till fastlandet och for tillbaka till Tokyo för havsinspirerad middag med egengrillade skaldjur. 
 
Snart kommer fler inlägg med foton och info från de olika besöksmålen. (^__^)y
Kamakura 2014: del 1, del 2, del 3 
 
- translation - 
We visited Kamakura and got to see beautiful gardens, temples, shrines and the island Enoshima. (summary of the day in Kamakura, more post to come!)
 

Grubblerier och Tokyomotiv

Hej kompisar nu är jag tillbaka! Efter jobb, småresor, sushi-luncher och midsommarfirande. Sen sist har det inte hänt så mycket, annat än att sommarvärmen har varit på besök två helger och sen följts av regn och (nästan) halsduksväder. I slutet av förra veckan fick jag dock veta att jag vunnit en liten tävling hos fina Polichinelle, och priset är ett skin (typ skal) till min MacBook! Nu ska jag bara försöka välja ett passande foto från Japan att ha på. Och ja, det är inte det lättaste att bara välja ETT...!
 
Ni kanske kan hjälpa mig? Här är några förslag: 
 
 
Vilket tycker ni? (vi kan kalla dem 1-6 och börja räkna från övre vänstra hörnet, dvs. nr 3 är den med sakuran och lilla fågeln). Eller borde jag välja något helt annat motiv (dock Japanskt såklart)? Det är lite bråttom med beställningen, så jag uppskattar era kommentarer. Det är svårt att bara välja ett, tycker jag.
Återkommer imorgon! 
 
- translation -
I won a competition where I get to choose a skin for my MacBook, and it's too hard to pick just one photo from Japan. Please leave a comment saying which one you think I should choose. 
 
Web Analytics