Japanska snacks

onigiri      -     daifuku
 
2 av mina bästa japanska snacks, som inte är lätta att hitta här i Sverige, om man inte gör dem själv. När vi var i Düsseldorf i början av december besökte vi de japanska kvarteren och där hittade vi både färsk onigiri och färsk daifuku! 
 
Onigiri (japansk risboll med fyllning, ofta inlindad i sjögräs) är så himla gott, och något jag springer och köper så fort jag kommer till Japan! Finns dock inte att få tag på i Sverige, vad jag vet, men jag har gjort själv några gånger. (Stockholmare, finns det onigiri hos er?)
- Daifuku, en typ av mochi (dessert gjord av mjuk risdeg) som är fylld med exempelvis anko (röd bönpasta) eller grädde och fruktkräm. Denna var dock fylld med en kräm gjord på kabocha (japansk pumpa, används både till mat och desserter). Jag tyckte det var gott, men Kai gillade den inte. Så jag fick två!
 
Har ni några favoritsnacks eller maträtter från Japan? Vad är det första ni skulle prova om ni befann er i Tokyo?
 

1 Daniella Åberg:

skriven

jag vill testa riktig japansk sushi :3

2 Malin:

skriven

Älskar onigiri! Det är nog den mat jag mest av allt längtar efter här hemma. I maj tänker jag äta onigiri varje dag. Och prova daifuku, det har jag missat. Låter jättegott :) Vill också prova sådana där bläckfiskbollar, takoyaki, för bläckfisk är en annan favorit i vanliga fall. Har du testat dem?

Svar: Eller hur?! Samma här! Ja, prova daifuku. Brukar finnas på ex. kombinis, så himla gott!
Ja, jag har provat takoyaki, när jag bodde en helg hos en värdfamilj och så har vi gjort egna hemma. Jag är glutenintolerant så tål inte de som säljs "ute" tyvärr. Men de hemlagade jag provat var goda. Osaka är ju "känt" för sin streetfood och just takoyaki, så där ska det vara extra bra.
(^__^)
Tokyoyo

3 Johanna:

skriven

ååh en favorit blev definitivt Green tea and sakura kitkat^^

Svar: Ja, de smakerna är populära! Tål inte KitKat själv, men Kai brukar köpa och prova olika smaker.
Tokyoyo

4 ISA:

skriven

måste allt innehålla ordet ris? haha det klickar inte med dessert/snacks.

Svar: Hahaha, ja de gillar ju ris i Japan. Men onigiri är ingen dessert, utan mer som ett mellanmål eller liten rätt (istället för typ macka). För mig som är glutenintolerant så är det superbra, eftersom många snacks och desserter i väst alltid innehåller mjöl istället. (^__^)
Tokyoyo

5 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Det verkar toppen! Jag vet inte vad som är eller inte är japanskt, så kan dock inte svara på frågan. Men skulle gärna testa de snacks du tipsar om :)

6 Tokyo-Kitsune:

skriven

Det finns ett ställe som heter Sushirullen, det är väl det närmsta onigiri jag har sett här i Stockholm, även om det inte alls är onigiri ;) en rulle brukar kosta 30 kr och är ganska goda! Sen tror jag även Blue Light Yokohama ska ha det, men aldrig sett det när jag varit där tyvärr.

Allt med matcha är gott! Jag gillar ju även mochi med glass i väldigt mycket :) och melon pan! Jag gillar socker ;) hihi.

Svar: Ah, ja sushirullen har jag hört om. Får testa dem när jag väl tar mig till Sthlm. Även Blue Light måste testas, det var stängt sist jag var där (2011 typ)..

Mmm, macha glass är ju väldigt gott exempelvis. Melon pan har jag ju inte kunnat prova, men har velat sen jag såg Yakitate Japan första gången. ^__^) Och ja, mochi glass är ju typ som en extra bra daifuku.
Tokyoyo

7 Hilda :

skriven

Hej! Hittade till din blogg via kommentarfältet i niotillfems Tokyoguide, blev nyfiken då du skrev att du är glutenintolerant(?). Har nämligen själv funderingar på att åka till Tokyo för första gången snart och är glutenintolerant oooch vegetarian sååå jag undrar hur det funkar med sådan diet i Japan? Vill ju gärna testa japansk mat så mkt jag kan när jag är där men inte bli sjuk. Vore superglad o tacksam om du vill ge ngt tips! Har inte resan bokad men läser och googlar varje kväll nu o blir mer o mer sugen på ett eget äventyr. Tack för läsning, fin blogg!!! hilda_larsson@hotmail.com

Svar: Hej Hilda! Så kul att du hittat hit! Jag får ofta frågor om min glutenintolerans, veg. och Japan i kombination och tycker det är svårt att ge bra tips. Mycket av den japanska maten baseras ju på dashi (buljong) som nästan alltid är gjord på fisk, så är du strikt vegetarian kan det bli svårt. Min sambo insåg efter några veckor i Japan (när vi pluggade där 2010) att det knappt går att undvika fisk om man vill äta annat än typ McDonalds. Vi upptäckte också att många ställen som kallade rätter på menyn för typ vegetariska innehåll exempelvis bacon eller köttfärs (eller köttkrydda som vi kom att kalla det). Så han började helt enkelt att gå med på att äta fisk där, men inte hemma.




Ang. glutenfritt så tycker jag att det går bra. Alltså, det finns en massa japansk mat som man inte tål, exempelvis nudlar, tempura och olika typer av friterad mat och det är ju supertrist (spec. om man är en matnörd som jag) men det går bra att hitta alternativ. En sak dock, klarar du av att äta soja? För normalt sett så räknas den ju som glutenfri, men vissa klarar inte soja och då kan det vara svårare. Jag som själv tål soja har inte försökt, men har ibland blivit ifrågasatt när jag visat mitt översättningskort. (som är ett tips! finns på celiakiföreningens hemsida). Mycket av maten i japan är ganska "ren" och det är lätt att se och avgöra om man kan/vågar äta eller inte, tycker jag personligen. Exempelvis ris och fisk. 




Ok, nu blev det här en uppsats- och jag är ändå inte klar. Så det får bli ett inlägg om de här frågorna istället. Så kolla in igen på bloggen framöver, och fråga gärna mer om det är något mer specifikt du undrar över.

När planerar du att resa till Japan?
Tokyoyo

8 Camilla:

skriven

Daifuku fylld med kabocha!? Det låter ju som en match made in heaven! Speciellt för mig som älskar både och. Synd att jag aldrig såg sådana i Japan!!

Svar: Den var väldigt god! Du hade säkert gillat den!
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics