Filmfestivalen!

 
Efter att jag skrivit föregående inlägg, tyckte Kai såklart att vi skulle ta en tur till Göteborg. Så nu är vi här och ska se The Kingdom of Dreams and Madness ikväll! Någon läsare som varit eller ska gå på någon japansk film under Göteborg Film Festival? 

Japansk film i Göteborg

 
Just nu pågår Göteborg Film Festival, den 38:e i ordningen, och i år står Japan i fokusfestivalen. Samtida filmer av både japanska "mästare" och nya unga regissörer står på programmet, bland annat Yume To Kyoki No Ohkoku (The Kingdom of Dreams and Madness) som visar världen bakom kulisserna på Studio Ghibli under arbetet med två av studions animefilmer- The Wind Rises (Kaze Tachinu) och The Tale of Princess Kaguya. 
 
Bild från filmfestivalens hemsida.
 
Filmfestivalen, som såklart också visar en massa annan typ av filmer, hade invigning i fredags och pågår till den 2:a februari. Jag har själv aldrig varit där, trots att vi bodde i Göteborg i 6 år innan vi flyttade ner till Helsingborg (skäms!), men jag hade mer än gärna gått i år när Japan är i fokus såklart!
 

Japanskt i Tyskland

 
Precis i början av december flög jag ned till Tyskland över en helg, för att möta upp Kai som var där på jobb. Han jobbade och bodde i en mindre ort ca. 1 timme nordöst om Düsseldorf så dit åkte jag. På lördagen tog vi oss in till Düsseldorf för att turista lite, gå på julmarknad och också för att kolla in de japanska kvarteren.
 
Düsseldorf har Tysklands största population av japaner, ca 8000 personer, och det finns nästan 500 japanska företag i och i närheten av Düsseldorf. Inte långt från centralstationen, i området kring Immermannstraße, finns japanska mataffärer, restauranger, sushi-ställen, bokaffärer, hotell, en japansk skola och kindergarten. Tyvärr hade flera av de ställen jag fått tips om innan stängt (eller eventuellt flyttat), men vi var glada ändå.
 
 
Extra glada blev vi när vi hittade en liten butik som sålde färsk onigiri, och såklart var vi tvungna att köpa en varsin! € 2,50 kostade de styck, vilket var hel ok men inte som i priserna Japan, men de var jättegoda! Annat gott vi hittade var bland annat daifuku, instant miso och utanför en av de japanska mataffärerna stod de och sålde takoyaki (som vi beundrade på håll, vi hade ju just ätit onigiri och jag tål dem inte). Innan jag flög hem igen, några dagar senare, tog jag en tur till dessa kvarter igen och köpte mig en bento med gyūdon att ta med mig på tåget mot flygplatsen. Den var supergod! 
 
Foto: © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
 
I maj/juni varje år hålls "Japan Day" då de japanska kvarteren och resten av Düsseldorf fylls av japansk kultur, underhållning, mat och uppvisningar. Något som hade varit väldigt kul att vara med på om man bodde i Tyskland!
 
Befinner ni er i Düsseldorf eller någonstans i närheten tycker jag absolut det kan vara värt att strosa omkring lite i längs Immermannstraße. Lite längre bort, i Niederkassel, finns Ekō House of Japanese Culture som är ett kulturcentrum med en japansk trädgård och tempel. Dit får vi ta oss nästa gång!
Web Analytics