Sushi - Japan vs Sverige

Sushi i Tokyo, 2014
 
Jag får ofta kommentarer och frågor om sushi och jag tänkte att det kunde vara kul att skriva lite om skillnader och vanliga missförstånd när det gäller sushi i Japan och här i väst. Självklart finns det ställen här i Sverige (och väst överlag) som serverar mer genuint "japansk" sushi, men de flesta svenska ställen som jag testat och hört om liknar varandra och erbjuder mer eller mindre "försvenskad" (eller snarare västerniserad) sushi. Inget illa om det, som jag skrivit innan så gillar jag även svensk sushi (liksom jag både gillar svensk kinamat och traditionell kinesisk "kinamat")
 
Typisk "svensk" sushi
 
Meny
I Sverige erbjuds man nästan alltid en mix av nigirizushi och makizushi, dvs. riskuddar med fisk (eller annat) ovanpå och rullar. Vad som ingår ändras sällan, det är exempelvis lax, räka, avokado, tonfisk, omelett,  och några rullar- ofta av samma sort.
 
Sushi moriawase, Tokyo 2014
 
I Japan finns också denna typ av färdiga menyer, ofta så kallad moriawase (mixad tallrik) men det är nästan vanligare att man beställer specifika bitar. Ett antal nigiri, riskuddarna med något topping (ofta fisk), och så kanske nån hosomaki (tunn rulle med en ingrediens) och tamagoyaki (japansk omelett) som avslutning. Visst, på en del kaitenzushiställen (rullband) har de också andra rullar men sällan sådana kombinationer som vi i väst är vana vid. Dessutom är utbudet av fisk ett helt annat än vad man vanligen hittar i Sverige. I Japan är tonfisk nästan synonymt med sushi, och de olika delarna har olika namn, smak och pris! En stor skillnad gentemot Sverige är att utbudet varierar utifrån vad som är i säsong och vilken fisk som finns för dagen, vilket man sällan ser på svenska sushi-ställen.
 
Misosoppa
Något som nästan alltid ingår till lunchen här i Sverige, äts också på sushi-ställen i Japan men det är inte alls standard och beställs separat. Den fås oftast med krabba (dvs. typ en halv krabbkropp), räkhuvud (som på bilden ovan), olika sorters musslor, svamp eller nån ört/grönsak. I Japan äter man misosoppa till frukost eller ibland som "hel" rätt med nudlar och annat i (exempelvis misobaserad ramen).
 
 
Wasabi
I Sverige är det sällan man får äkta wasabi på eller till sin sushi, utan istället är det ofta en blanding av pepparrot, senapspulver och grönt färgämne som ger den starka smaken. Wasabi kallas ofta "japansk pepparrot" men är i själva verket inte en typ av pepparrot, den tillhör dock samma växtfamilj. Äkta wasabi är inte lika starkt och har en mer nyanserad smak än substituten, men helt olik är den inte. Även i Japan använder man substitut eller en blandning av äkta wasabi och pepparrot/senapspulver, exempelvis ofta på kaitenzushi. På många ställen jag besökt i Sverige tillsätter man inte alls någon wasabi direkt på sushibiten, vilket jag inte gillar. Troligtvis för att det ska "passa alla" och att man själv kan tillsätta wasabi i sojan eller på sin sushibit.
 
I Japan är det oftast så att sushikocken själv avgör hur mycket wasabi som behövs på de olika bitarna, och varje sushibit är smaksatt till perfektion. Vissa bitar kommer med wasabi på sidan, exempelvis vissa rullar och sashimi (rå fisk utan ris) och på finare ställen är det inte uppskattat att själv blanda wasabi i sojan! Undantaget är billiga ställen, där wasabin visserligen redan finns på bitarna men man också kan addera mer efter eget tycke och smak. 
 
Kaitenzushi (rullbands-sushi), Tokyo/Osaka 2013
 
Billigt eller dyrt?
I Sverige är vi vana vid sushi till ok priser, en lunch på 10 bitar går ofta på under en hundring. Kvällstid eller på finare ställen kan dock priset öka rejält, oavsett kvaliteten på det som serveras. I Tokyo och Japan finns sushi i alla prisklasser! Dyrare råvaror betyder såklart dyrare pris, men billig sushi betyder inte dålig sushi- åtminstone inte i Japan där råvarorna oftast är bra, bättre eller bäst. kaitenzushi, kan en tallrik från rullbandet kosta ¥100 (ca 7kr) och då ingår ofta 2-3 nigiri, en hel rulle hosomaki eller några bitar futomaki (tjock rulle med fler ingredienser). Man kan äta sig mätt och nöjd för en ganska billig peng med andra ord. 
 
Finare (dyrare) sushi, Tokyo 2013
 
På lite finare sushi-ställen kan en enda nigiri kosta kring ¥600 (ca 45 kr), beroende på vilken typ av fisk det är, och sushi av riktigt hög klass på exempelvis Sukiyabashi Jiro kostar ofta ¥20.000- ¥30.000 (ca 1500-2200 kr) per person, så man kan också äta sig nöjd för en mindre förmögenhet.
 
Inarizushi friterad tofu), kappamaki (gurka) och tamago nigiri (ägg) från en depachika, Tokyo 2013
 
I Japan kan man också hitta olika typer av sushi på mataffärer och i delikatessavdelningen på källarvåningen i många varuhus (depachika). Tillskillnad från den sushi som ibland finns på mataffärer i Sverige (som knappt är ätbar) så är "färdigsushin" i Tokyo ofta god och prisvärd. Perfekt för picknick, exempelvis under hanami
 
Nigirizushi, Tokyo 2014
 
Så vad tycker ni, gillar ni sushi? (lika mycket som jag?!) Och har ni ätit sushi i något annat land än Sverige? Berätta gärna!

Läs mer om sushi i Tokyo här. Och mina tips för hemlagad sushi hittar ni här
 
- translation - 
My personal thoughts on differences and similarities between sushi in Japan and Sweden.
(<- Use Google translate link in the menu to the right)
 

1 Johan:

skriven

Det har slunkit ner en eller ett par japanska sushi-bitar :) Senaste gången var förra april i Kyoto på en kaitenzushi downtown. Jag var också ute på en izakaya i Gion och fick en helt underbar tallrik med tonfisk-sashimi! Jag ska försöka hitta dit igen nu i april :)

Svar: Haha, ja det förstår jag. Senaste gången för mig var också i april (slutet av april), fast i Tokyo. Skulle gärna åka till Kyoto nu igen, men det får bli nästa gång. Tänker mig ett besök i Kamakura denna resa i alla fall.
Tokyoyo

2 Kajsa:

skriven

Har tvyärr bara ätit svensk sushi, som jag kan hur mycket som helst av, men om jag nu nån gång tar mig till Japan så ska det definitivt ätas sushi där också :)

Svar: Ja det är ett måste om man besöker Japan, tycker jag. ^__^
Tokyoyo

3 Martin Lundberg:

skriven

Superintressant och kul inlägg! Tack för trevlig läsning.

Svar: Så kul! Tack för din kommentar ^__^)
Tokyoyo

4 Sara:

skriven

Vad kul att läsa, har också bara testat svensk men ser såå gott ut!

Svar: Kul att du gillade inlägget!
Tokyoyo

5 Daniella 🌙:

skriven

Bara ätit i sverige och london (och en japansk vän som gjorde sushi hemma) och Sverige är bättre än London so far.

Svar: Jaha, spännande! Jag har inte ätit på så många ställen i London men tyckte nog att de var överlag bra (alltså inte som i Japan men..). Det finns ju vissa riktigt bra ställen här i Sverige också, men då kostar det ofta en del. Sen beror det ju på var man bor. Stockholm har ju ett rätt så mycket bättre utbud än många andra städer.. haha ^__^)

Hur var den hemlagade sushin då?
Tokyoyo

6 Elina:

skriven

Kul att få veta lite nya saker, ha det fortsatt bra! :)

7 Daniella 🌙:

skriven

Svar; den var vegetarisk MEN det bästa jag ätit i mitt liv.

Svar: Underbart!
Tokyoyo

8 Ninni:

skriven

Vad intressant att läsa :) Åker nämligen själv till japan snart.

9 JENNYH - Mammablogg:

skriven

Gud vad gott, skulle vilja åka till Japan bara för att få testa riktig sushi!

10 Frida:

skriven

Men åh vilket bra och intressant inlägg! Älskar ju sushi men är inte särskilt insatt, absolut inte som du är, så tack så mycket!

Svar: Tack, vad kul att i gillade det! Sushi är ju typ det godaste som finns. (•__^)
Tokyoyo

11 Daisy:

skriven

Har ätit sushi en gång och det var här i Sverige. Tyckte det var uräckligt men har fått höra såhär i efterhand att det stället inte gör någon god sushi, så får väl försöka igen!

Svar: Haha, ja då kanske du ska ge det en till chans. ^__^)
Tokyoyo

12 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

tycker dem är snyggare i sverige men tror att dem är godare där :)

13 Maggie:

skriven

Intressant!

Jag är inget jättefan av sushi här i Sverige, har bara ätit riktigt god sådan en gång i Stockholm, där kostade bitarna 25 kr styck... Skulle vara helt fantastiskt att testa sushi i Japan!

Den godaste sushin åt jag i Australien för ett år sedan, det var på en kaiten-restaurang där alla kockar var japaner, all övrig personal också, så jag tror nog den var väldigt autentisk! Drömmer fortfarande om maten där...

14 Emelie:

skriven

Hej!
Älskar japansk kaitensushi - så spännande! Jag bara undrar vad den där gurksalladen heter som finns på bilden från tokyo 2013. Ska åka till Japan igen i sommar och vill inte missa gurksalladen! :)

Svar: Åh vad kul! Hade missat din kommentar, så hoppas att du inte redan varit i Japan. Gurksalladen brukar finnas på izakaya och i varuhus, det är gurka marinerad i sesamolja. Kallas ibland goma kyuri (sesam-gurka) eller shio goma kyuri (salt-sesam-gurka). Hoppas du får en fin resa!
tokyoyo.se

Kommentera här:

Web Analytics