Kamakura del II. (dag 7)

 
Här kommer mer från vår senaste resa till Japan, fortsättning på den sjunde dagen då vi utforskade Kamakura. 
 
 
Efter vårt besök vid Engaku-ji promenerade vi till Meigetsu-in, ett litet tempelområde med en väldigt vacker trädgård. Vi kom tyvärr dit lagom till att körsbärsblommen (sakura) var överblommad, och hortensian inte börjat blomma än. Meigetsu-in är särskilt känd för sina vackra hortensiabuskar som tar över hela området i juni (speciellt trappan på fotot här under), och templet kallas också Ajisai-dera (hortensia templet). Inträdet kostade ¥300 (ca 21 kr), vilket är ungefär vad det brukar kosta att besöka tempel och trädgårdar i Japan. Under juni är det dock dyrare, ¥500. 
 
 
Förutom den fina trädgården, med en liten bambuskog och massa magnolia, finns också några små tempelbyggnader och en stenträdgård. Kolla in den lilla lilla guldkrabban!
 
 
Finast var det här rummet, med ett runt fönster ut mot den inre trädgården. Jag tycker det är så vackert med traditionella japanska rum, speciellt tatami (de traditionella halmmattorna)!  
 
 
Nästa stopp på vår vandring var Kenchō-ji, det främsta av Kamakuras fem zentempel. Tempelområdet bestod ursprungligen av 7 huvudbyggnader och 49 olika mindre tempelbyggnader, men de flesta av dessa förstördes i en rad bränder under 1300 och 1400-talet. Idag består Kenchō-ji av 10 huvudbyggnader och 10 mindre tempelbyggnader. Inträde: ¥300 (ca 21 kr).
 
 
På fotona ovan syns bland annat Sanmon (den stora porten framför Butsuden -"Buddhas sal"), Hōjō (tidigare översteprästens residens, används numer för ceremonier) och avbilden av Jizō Bosatsu (inne i Butsuden).
 
 
Bakom Hōjō, en av huvudbyggnaderna, finns en fin zenträdgård. Som oftast i japanska tempelbyggnader var man tvungen att ta av sig skorna när man gick in, här fick man lägga dem i en liten påse som man bar med sig.  
 
Vissa delar av tempelområdet är inte öppna för allmänheten, utan endast till för de zenmunkar som går i lära här. Kenchō-ji är nämligen det äldsta klostret för zen-undervisning i Japan.
 
 
En bit upp på berget, bakom resten av tempelbyggnaderna, kan man klättra upp och besöka en shintohelgedom som tillhör området. Vi började klättra men var tyvärr för hungriga för att orka hela vägen upp. 
 
 
Vi tog oss istället till Hachi no Ki, en restaurang som serverar shōjin ryōri, traditionell buddhistisk tempelmat (som nästan alltid är helt vegetarisk och vegansk). Något av det vackraste vi ätit! Priset var faktiskt helt överkomligt och nästan allt var väldigt gott.
 
 
Efter vår sena lunch tog vi oss vidare till en shintohelgedom med det nätta namnet Tsurugaoka Hachimangū. Det är Kamakuras viktigaste helgedom (helgedom=shintoism, tempel=zenbuddhism) som är ett väldigt populärt besöksmål i samband med det japanska nyårsfirandet.
 
 
Denna helgedom är gratis att besöka, och när man klättrat upp för den stora stentrappan ser man flera stora torii (portar) som leder hela vägen från helgedomen ner till Kamakuras strand. På området fanns också lite festivalstånd med mat och sötsaker, exempelvis kanderad frukt (som här ovan), och japaner och tursiter i traditionell yukata. Viktigt att dokumentera med en selfie såklart!
 
 
Resten av eftermiddagen spenderade vi fortsatt i Kamakura, så det kommer en sista del från dag sju på resan, snart. 
 
- translation - 
Part 2 of our seventh day in Japan (in 2014). We spent the day in Kamakura and visited temples, a garden and a shrine. We also ate some shōjin ryōri, vegetarian buddhist food.
 

1 Ninni:

skriven

Vilka fina bilder! :) hur varmt är det i tokyo?

2 Camilla:

skriven

Underbara bilder, längtar tillbaka!!

Svar: Tack Camilla! Förstår det, jag med. ^__^)
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics