Ensamdagar hemma

  
Plugg, höstrusk och ensamtid. Men ingen inspiration eller något bloggsug just nu. Nästa vecka är det slutprov i japanskakursen jag läst, och jag försöker att plugga så mycket jag kan men det är svårt med disciplinen. Det har varit superkul att komma igång med japanskan igen, men tempot har varit lite väl högt för en distanskurs. Men jag kommer att fortsätta gå igenom det vi lärt oss och redan ska kunna, så att jag håller igång och kanske blir lite mer säker i språket. Igår gick jag till biblioteket och lånade en ny bok, så lite händer i alla fall. 
 
Vill blogga recept, inlägg från Tokyo-resan, tips och annat kul! Men jag återkommer med ny kraft efter slutproven, då också Kai kommit hem från sin jobbresa. Hoppas ni ser fram emot nya inlägg! Just nu går det långsamt och är lite trist och jag vill att ni ska bli glada och inspirerade av att läsa bloggen, jag skriver ju inte om allt jag gör varje dag av en anledning. ^__^) Lägger upp bilder på min instagram lite oftare, så kolla gärna in där så länge. Jag heter kjforsberg där. 

Svart hamburgare!

Som ni säkert sett på andra ställen så har Burger King i Japan just nu en specialburgare som är svart! Kuro (svart på japanska) Pearl med svart bröd, svart sås, svart ost och kött med svartpeppar. Kuro Diamond har också de "vanliga" tillbehören: sallad, tomat, lök och dressing. 
  
 
Den svarta färgen (på allt utom såsen) kommer från bambukol, tillskillnad från McDonalds variant (jepp, de har också burgare med "svart" bröd, en halloweenspecial) som färgats med bläckfisksbläck. Bara hamburgaren kostar ¥480 (ca 34:-) respektive ¥690 (ca 49:-) så inte alltför dyrt. Som alltid i Japan så är dessa 'limited edition' och säljs bara under en kort tid. 
 
Jag har sett svart varmkorv med bröd tidigare, när vi varit i Japan. Men har inte provat, eftersom jag inte tål bröd och inte äter korv. Men denna hade faktiskt varit kul att prova. Tror ni de kan ordna svart glutenfritt bröd? Haha, kanske inte. Hade ni velat prova en svart burgare? 
 
Bilder från BK Japans hemsida. Vill ni se den live och inte befinner er i Japan, så sök på Kuro Burger på Youtube helt enkelt. 
 

Asiatisk svamp

 
För några dagar sedan gjorde jag en väldigt god svamprätt på ostronskivling, som passar utmärkt som del i en asiatisk måltid. Som ni kanske märkt så gör vi ofta flera små rätter när vi äter japanskt eller kinesiskt, vilket är lite av det traditionella sättet man ofta äter på i Asien Istället för en stor wok där man blandar allt så serveras rätterna för sig, gärna på gemensamma fat där man plockar vad man vill ha. 
 
Egentligen behövs inget recept för denna rätt, men vill ändå tipsa eftersom det blev så gott! Jag har nog aldrig ätit just ostronskivling såhär, och det var stor skillnad i smak mot exempelvis champinjon.
 
 
Wokad/stekt ostronskivling med asiatska smaker, 2 port (sidorätt)
 
Ostronskivling (går att byta mot annan svamp, men det blir inte samma smak)
Vitlök
Salladslök
Soja (japansk)
ev. sake eller sesamolja
 
 
Riv isär ostronskivling (2-3 nävar) och skär salladslök (2 st) i skivor. Hacka vitlök (1 klyfta). Stek eller woka sedan svampen i lite olja (inte olivolja, använd en neutral olja till asiatisk mat) och när den börjat att mjukna tillsätt vitlöken. Stek tills svampen är genomstekt och har lite stekyta, tillsätt då salladslöken, japansk soja (ca 1 msk) och ev lite sake (1 msk) eller sesamolja (1 tsk). Låt smaksättningen koka in i svampen under någon minut. Klart!
 
 
Servera som sidorätt. Jag brukar oftast servera olika (2-4) smårätter med ris och misosoppa. Det går ju självklart att göra detta till en enskild rätt också genom att öka på mängderna. 
 
- Ostronskivling, ägg med tomat, tofu med paprika -
 
För fler av mina recept kolla in RECEPT-kategorin!
 
Web Analytics