Äta billigt i Japan

Mitt inlägg "Dyrt i Japan?" får många besökare som letat sig hit via google och jag tänkte att det såklart är dags att skriva lite mer om priser i Japan
 
Japans svar på snabbmatsrestaurang
 
Något som jag älskar med Japan är att det finns så mycket smart mat (exempelvis onigiri och nikuman) men också vällagad och prisvärd snabbmat. Tidigare har jag ofta nämnt kaitenzushi som ett billigt alternativ, sushi som serveras från ett rullband är både snabbt, billigt och framförallt gott! Ett måste om du besöker Tokyo. Idag tänkte jag dock slå ett slag för gyudon-ställen. I Japan finns ett flertal kedjor som serverar gyūdon, ett slags "biffskål" bestående av ris toppat med nötkött och lök tillagat i en sojabaserad sås. I mina ögon mer "riktig" och bra mat än exempelvis hamburgare och hur gott som helst!
 
 
Sukiya, Yoshinoya och Matsuya är tre stora kedjor som finns på många platser runt om i Tokyo, och denna typ av "snabbmat" har funnits länge- Yoshinoya grundades redan 1899! Förutom klassisk gyudon finns en massa variationer och toppingar, japansk curry och ibland nudlar, hambagunabe (hot pot) och japansk frukost. 
 
 
I närheten av vårt hotell i Akasaka-Mitsuke (under förra Japanresan) fanns en Matsuya-restaurang där vi åt en väldigt billig lunch. Där beställde och betalade vi i en automat precis innanför dörrarna och gav sedan vår beställning till personalen som snabbt fixade fram vår mat. Annars brukar vi oftast äta på Sukiya. 
 
Sötaste menyn på Sukiya!
 
Man kan komma väldigt billigt undan, standardstorleken kostar ¥280 (ca 19 kr) och för ¥380 (ca 26 kr) får man en större storlek (mellanstorleken) som man med största sannolikhet blir ordentligt mätt på! Beroende på hur hungrig man är kan man välja olika storlekar, på just Sukiya finns storlekarna mini, standard, medium, stor, extra stor och mega som kostar 16-41 kr. Och så kan man köpa till soppa, sallad, ägg, pickles, tofu, kimchi m.m. till låga priser. Priserna skiljer såklart mellan de olika restaurangerna, men man brukar kunna få en standardportion för 20-30 kr. 
 
Gyudon (mellanstorleken) ¥380 + miso och sallad-set för ¥120. Totalt ca 34 kr.
 
Japansk curry-set med sallad och misosoppa. 
 
Reser du till Japan på en tight budget så är det ett väldigt bra ställe att äta god, billig och vällagad japansk mat. Utbudet är stort och relativt varierat och förutom de stora kedjorna finns många mindre ställen som serverar gyudon till bra priser. Ett bra alternativ om du tröttnat på eller inte gillar sushi (?!) och vill hitta billig mat i Tokyo. 
 
1 Daniella 🌙:

skriven

tröttna på sushi????

Svar: Precis, lär ju aldrig hända! Hahaha, men jag har rykten om att det finns de som inte ens gillar sushi! (shhhh... men det är nog inte sant!) ^__-)
Tokyoyo

2 Emma:

skriven

Jag har bara testat handkrämen och body misten, och dom var bra :)

Kul att du har så stort intresse för Japan, när började det?

Svar: Kul! Hmmm, det började i gymnasiet (10 år sen!) faktiskt. Här kan du läsa lite mer: http://tokyoyo.se/2014/september/tokyoyo.html
Tokyoyo

3 Tokyo-Kitsune:

skriven

Man kan inte tröttna på sushi :D men gyudon är ju himla gott! Bra inlägg :) tror gyudon är en ganska okänd maträtt som svensk turist i Japan!

Svar: Ne, visst kan man inte! Men tänkte ändå, man vet ju inte.. Hahah
Tack! Ja, tänkte lite samma. Mycket av den "riktiga" vardagsmaten är nog lite okänd.
Tokyoyo

4 Milla:

skriven

Har faktiskt aldrig ätit det på "restaurang" här.. *skäms* Måste se till att göra det dock!! Men vi brukar laga det hemma i alla fall, väldigt gott :)

Svar: Mm... supergott ju. Har gjort vegetariska varianter här hemma, men absolut värt att äta ute. SÅ gott och SÅ billigt ju.
Tokyoyo

5 Matte:

skriven

Och nu är det ÄNNU billigare, 100¥ ca 6.30:- idag, yenen har gått ned ,och inte varit så billig i förhållande till kronan sedan i januari.

Svar: Nej, precis! Den ligger superlågt nu, forex tar 6.60:-/ ¥100
Tokyoyo

6 Sushibird:

skriven

Ah, dette er så morsomt! Dette er supergode tips, og gyudon er jo vanligvis superpoppis blant gaijins! Jeg elsker jo all japansk mat og er generelt sett helt matgal - men jeg har to unntak når det kommer til japansk mat i Japan. Oden fra 7/11 og gyudon. Haha - misforstå meg rett, jeg hater ikke denne maten og kan fint spise den om andre vil gå dit, men hver gang jeg spiser gyudon, så begynner jeg å tenke "Åååå.... hvor er alle grønnsakene?!". Jeg ender alltid opp med å bestille side-orders av grønne ting. Når det gjelder oden, jeg synes faktisk det kan være godt - men hver eneste vinter så stinker hver eneste 7/11 butikk av en veldig distinkt oden-lukt, og nå hr jeg gått lei av alt som heter oden ;) Hva synes du er hovedforskjellen mellom Sukiya, Yoshinoya och Matsuya? Personlig synes jeg Yoshinoya blir litt kjedelig, mens Sukiya ofte har noen morsomme ting på menyen innimellom standardrettene.

7 Anonym:

skriven

Väl skrivet ! Fick ut mycket matnyttigt här! :)

Svar: Så kul, tack så mycket! Kul att du hittat till bloggen.
Tokyoyo

8 Angelus:

skriven

Sökte på billig mat i japan och första resultatet på google var din blogg, sugoi ne ^^. Den är skön att läsa och får mig att få en bättre uppfattning om matkostnader i japan och vad man får för pengarna. Ska till japan nån gång snart förhoppningsvis och man blir mer sugen på att besöka landet när man läser din blogg ;D.

9 Veronica:

skriven

Hej, människa som inte avgudar sushi här xD
Så tack för denna awesome guide, jag och killen åker i sommar o då är detta guld värt!

Svar: Hej!! Så kul att du gillade inlägget, och att du hör av dig. Så kul med planerad Japanresa! Är gärna till hjälp om ni behöver tips eller har frågor.
(måste ändå säga att jag tycker att du ska prova sushin i Japan, om än bara en bit. Den är något helt annat än västerländsk sushi). (^__^)
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics