Upptagen

Hej på er!
Jag har varit bortrest under helgen och haft mycket på gång, så bloggen har tyvärr fått lida. Just nu räknar jag dagarna tills Kai kommer hem från Kina igen, och hoppas på lite mer sommarvärme än vi haft än så länge här i Helsingborg. Sedan sist har jag gjort dessa vietnamesiska vårrullar igen, nu med räkor! Det blev så himla gott, färska vårrullar är mitt nya beroende. Imorgon är jag tillbaka som vanligt med ett nytt inlägg från Tokyo-resan! Läs om resan här
 
Yamanote line, Tokyo april 2014
 

Meiji Jingu

 
Dag 5 i Tokyo tog vi oss till Harajuku för att besöka Meiji Jingu. Precis väster om Harajukustationen ligger ett stort skogsområde där en stor grusväg leder hela vägen in till helgedomen som uppfördes 1920, tillägnad Kejsar Meiji och kejsarinnan Shōken. Vi var faktiskt där även 2010.
 
 
På vägen in till helgedomen, mitt i skogen, finns dessa sake-tunnor som skänkts till Meiji Jingu. Det finns också flera backar med öl! En välidgt populär plats för turister att fota. (^__^)
 
 
Det är en bit att gå, men väl värt det. Skogen är verkligen en oas med sjungangde fåglar och jättehöga träd, mitt i storstadsvimlet. På vägen passerar man flera torii, japanska traditionella portar, och precis innan man kommer fram till helgedomområdet så finns Japans största torii - 12 meter hög och gjord av 1500 år gammal cypress. Verkligen imponerande!
 
 
Just när vi var där visades en utomhusutställning om kejsarinnan Shōken och hennes arbete, då det i år är 100 år sedan hon dog. Det var en massa att läsa och fanns också bra med information på engelska då Meijihelgedomen är väldigt populär hos turister.
 

Det var ganska mycket besökare när vi var där, trots dåligt väder. Både japanska och utländska turister besöker helgedomen, men även troende japaner som ber om lycka och välgång. 
 
 
I det lilla "huset" finns en temizuya (tvättfontän) där besökarna tvättar händer och mun innan man går fram till helgedomen. På bilden till höger står det omikuji, vilket är "lycko-förutsägelser" (fortunes) som varierar från välsignelser till förbannelser.  
 
 
Har man tur (eller besöker Meijihelgedomen på en helg) kan man få se en bröllopsprocession. Vi har lyckats se brudpar vid flera besök, det är verkligen vackert! Man kan också köpa en ema, en liten träskylt där man skriver ner sina böner önskningar. 
 
 
Förutom huvudbyggnaderna finns en museibyggnad, utställningshall, musik och dans-byggnad och trädgård på området. Dessa har vi inte hunnit besöka, men de kan vara värda att kolla upp vid ett besök till Meiji Jingu.
 

Ett tåg med sushi

 
Idag bjuder jag på ett litet klipp från när vi var och åt kaitenzushi i Tokyo, på ett ställe där specialbeställningarna levererades med Shinkansen! Hittade man inte det man ville ha på rullbandet så beställde man via en pekskärm och så levererades sushin till ens plats. Väldigt smidigt och sött! Tåget spelade till och med upp ljud (ni vet, "tåg på räls"-ljud) när det kom åkandes. 
 
 
 
 
Web Analytics