Poteto sarada

 
Här kommer ett recept på japansk potatis sallad, eller poteto sarada som det kallas på japanska. Jag utgick från ett recept ur 'Japansk vardagsmat: inte bara sushi' och sen tittade jag på en video från Cooking with Dog. Om ni inte kollat på den youtube-kanalen innan, så gör det!
 
Poteto sarada, 2-4 port. 
 
Potatis
Morötter
Gul lök
Gurka
Ärtor
Japansk majonäs (Kewpie, går att köpa på vissa asienlivs- annars kolla upp "recept" på nätet)
Risvinäger (vitvinsvinäger funkar också)
Salt
Peppar
 
Skala och dela 4 (normalstora) potatisar och 1 (normalstor) morot. Koka tills de mjuknat och häll av. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt det sista vattnet ånga bort, rör/skaka katrullen för att potatisen ska bli mjölig på ytan. Tillsätt 1 ½ tsk risvinäger, salt och peppar och låt allt svalna. Skiva 1/4 gurka, salta och pressa sedan ut vattnet ut gurkan. Skiva ½ liten gul lök och salta. Skölj löken i kallt vatten för att få bort den starka smaken och pressa sedan ut vattnet.
 
Blanda potatis, morot, 1 dl ärtor (tinade om de varit frysta), lök, gurka och tillsätt ½ dl majonäs. Rör runt så att allt blandas väl, smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite mer majonäs för att få önskad konsistens. Klart! 
 
 
Väldigt smarrigt och passar utmärkt som tillbehör eller som liten rätt på buffé! Poteto sarada är vanligt på izakaya i Japan, och ofta får man det som otōshi (cover charge: en liten aptitretare som brukar kosta ¥200-500, ungefär 10-35 kr).
 
 
Vill ni har fler recept på japansk mat? Kolla in min recept-kategori!

1 Freedomtravel:

skriven

Intressant! Låter som ett recept som nästan skulle kunna vara svenskt :)

2 Jennie:

skriven

Vad gott det låter! Måste testa!

3 maria at inredningsvis:

skriven

MMMM HÄRLIGA bilder :) och man önskar att det gick att äta genom skärmen haha.

Ny post ute...hur man får till Drömköket :)

Ha en underbar dag

LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

Kommentera här:

Web Analytics