En liten robotsäl

Kai och lilla sälen Paro
 
Denna söta robotsäl hittade vi på Miraikan (National Museum of Emergin Science and Innovation) på Odaiba, Tokyo. Det är en terapeutisk robot, utvecklad för att ha som sällskap till äldre och funktionsnedsatta som inte kan ha levande sällskapsdjur. Vi fick en privat visning av Paro, som sälen hette, och den var hur söt som helst! Trycksensorer under "pälsen" kände av hur hårt man klappade och var på kroppen man rörde, den gillade exempelvis inte att bli klappad över morrhåren- utan gnydde otåligt om man vidrörde dem.
 
Mer om vårt besök på Miraikan, där vi bland annat också fick träffa ASIMO och råkade hamna på en utställning om svenska innovationer, kommer senare.
 

Det blåser upp en vind

 
Den senaste Ghibli-filmen 'Kaze Tachinu' får snart biopremiär i Sverige. Den har fått namnet 'det blåser upp en vind', vilket i princip är en direktöversättning av originaltiteln. Filmen utspelar sig under 1920-talets drepression och framåt, och kretsar kring Jiro Horikoshi liv. Jiro, en ung flygplansdesigner som skapade det flygplan som kom att användas av Japan i andra världskriget, utvecklade flygtekniken och tog luftfarten in i framtiden. Det är Hayao Miyazakis sista film, enligt officiella uttalanden, och förhoppningsvis är den lika bra som hans tidigare filmer! Filmen har dessutom fått en Oscarsnominering för "bästa animerade film". 
 
 
Jag har tidigare lagt upp en japansk trailer, men på SF kan man se trailern med engelsk text. (Filmen kommer dock att visas med svensk text, japanskt tal). I Japan hade filmen premiär redan i juli förra året och i Sverige kommer den på bio den 4:e april!
 

ゴジラ - Godzilla

I år är det tydligen 60 år sedan den första Godzillafilmen hade premiär. Sedan dess har det spelats in ett tjugotal japanska filmer om skräcködlan och ett flertal amerikanska filmer har gjorts, som mötts med blandad kritik. Jag har inte sett orginalet, mer än korta klipp, men den amerikanska versionen från 1998 har väl de flesta sett? I år kommer det en ny amerikansk version av Godzilla. Om den är bra eller inte återstår att se, det är i alla fall den mest påkostade Godzilla-filmen nånsin! I princip alla skådespelare ser västerlänska ut, så jag vet inte riktigt hur storyn utspelar sig, men ni kan i alla fall få se lite av trailern.
 
 
Ganska stor skillnad mot originalet! Haha. Dumt att jag inte sett hela, får nog ta och se den nån dag om den finns att få tag på.
 
Edit: Nu finns en ny trailer ute, och det verkar som att nya Godzilla utspelar sig i USA- precis som filmen från '98. I rollistan finns bland annat Bryan Cranston (Breaking Bad, Malcom in the middle), Aaron Tyler-Johnson (Kick Ass) och Ken Watanabe!
 
Web Analytics