I mitt japanska skafferi

 
För ett tag sen fick jag en fråga om smaksättare och vad man kan slänga i för att snabbt och lätt få en asiatisk "twist" på maten. Så här kommer ett litet inlägg om mitt japanska skafferi. 
 
 
 
Dashi - vegetarisk kombudashi (sjögräs) och bonitodashi (fisk) - till misosoppa, ramen och annan smaksättning. 
Misopasta - för smaksättning av ex. ramen och till misosoppa.

Sake - används som smaksättning i det mesta, t.ex.såser och wok. (finns på systembolaget). 
Japansk soja (shoyu) - den japanska sojan är ljusare och har en annan smak än den kinesiska och mushroom soy. Används i och till typ allt! 
Sesamfröolja - för wok och smaksättning av såser och pickles. 
Risvinäger - smaksättning av shari (sushiris) och till såser, pickles m.m.
 
 
 
Yuzu - japansk citrus, för smaksättning och såser (har lite annan smak än citron, men är tyvärr svår att få tag på)
Kimchi "sås" (chili) - gör egen kimchi, ha i såser m.m. (jag har inte testat denna än)
Bulldogsåser ("vanlig" so-su och tonkatsusås. Tokatsu = panerad fläskkotlett typ) - till okonomiyaki, takoyaki m.m. 
 
Instant miso - färdig misosoppa, finns både i pasta-form och som pulver (inte lika bra tycker jag)
 
 
 
Japansk kewpie majonnäs - syrligare och lättare än "vanlig" majonnäs, används i poteto sarada, i onigiri, på okonomiyaki och takoyaki m.m.  
Furikake - smaksättning för ris (blandas med riset innan det kokas), gör riset lite roligare. 
Wakame - alg som används bla. i misosoppa.
Sesamfrön - i sushi, på ris och som smaksättning.
Wasabi - i sushi, donburi och såser.
 
Annat jag har hemma är färsk ingefära, nori, japanskt ris (viktigt med bra ris!), torkade shiitake-svampar m.m. Många av smaksättarna går att hitta på välsorterade mataffärer, asienlivs eller på japanska butiker (finns väl nästan bara i Stockholm numer dock). Instant miso, kewpie majonnäs, furikake, bulldogsås och yuzu har jag köpt i Japan, men jag tror att allt (ev. inte yuzu) går att få tag på om man letar lite. 
 
Vad har ni för favoriter i skafferiet och använder ni mycket japanska/asiatiska smaksättare i maten? Har jag missat något viktigt? Tipsa gärna!  

1 Sara:

skriven

Sesamolja <3 Gör att allt smakar gott :D Bra inlägg^^ Tack för alla tips!

Svar: Eller hur, men starkt! Luktar alltid en massa i kylskåpet när man haft flaskan öppen. Tack, kul med lite feedback! ^__^)
Tokyoyo

2 lovisa:

skriven

oj! jag är ju inte alls lika inbiten som du är, men jag kör även med hoisinsås, teriyakisås, ris-/glasnudlar, fisksås, oeystersås, koriander (finns fryst i små tetror - asbra!)... hmm, ja det var det jag kom på nu. men jag har ju inte så spexiga namn för det! ;D

ps. åh inlägg på hur du gör misosoppa med misopasta! har bara köpt färdiga från t.ex. blue dragon som är en liten kryddförpackning med brun gegga i. ds.

Svar: Tack för tipsen fina du! Ris- och glasnudlar såklart! (tål ju inte heller några andra nudlar typ)
Har provat nån färdig sås, men ofta är det gluten i och fisk/oystersås är Kai inte glad i pga. djur i. Har provt nån vegetarisk "oystersås", den var sådär..

Just ja, koriander! Det använder jag dock mest till indiskt och kanske thailändsk (vilket iofs. är asiatiska kök, haha). Har också fryst hemma, superbra att det finns numer.

Misosoppa, just ja. Det kommer, gör en snabbversion som är SÅ enkel. Gillar det färdiga "geggan" men köper min i Japan. Blue Dragons är så fasligt dyr och inte lika kul!
Tokyoyo

3 Axel Tojo:

skriven

Jättebra översikt av japanska köket! Du glömde bara att Kewpie-majonäs är ett måste till sunakku endo precis som visas i bilden ovan ;)

Angående Yuzu(pon) har i alla fall mizukan en sås som heter Ponzu som är en mild citrussås som är ganska lik. Borde gå att beställa hem för de asiatiska butiker som har annat från Mizukan.

Svar: Tack Axel! Kewpie till edamame alltså?

Bra tips, har nog dock bara sett ponzu shoyu. Men det kanske går att få tag på "ren" också. Var brukar ni handla?
Tokyoyo

4 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Sesamfröolja använder jag i tid och otid, och sesamfrön. Fast jag visste inte att det var japanskt :D

sv: Absolut, kul för dem, men det är ändå orättvist när de verkar lägga så otroligt lite tid och kärlek på sin blogg :P Jag har inte många läsare alls, ca 200 följare på bloglovin. Jag uppdaterar ofta, men tycker ändå att inlägget ofta är vinklade och dekorerade till att passa min bloggnisch, så länge jag orkar hålla igång den så kör jag på :)

Svar: Nja, sesamfrö och olja används i många asiatiska kök och är inte just japanskt. Men väldigt gott!

Ja men visst, tycker att du fixar det men personligen har jag svårt för stt skriva snabba inlägg. I alla fall om jag ska hålla mig till nischen. Haha, svårt! Vi får peppa varandra. ^__^)y
Tokyoyo

5 Emelie:

skriven

Alltså åh åh åh! Du har länkat till mig i bloggvänner! <3 känner mig så smickrad! Tack så hemskt mycket!
Jag ska strax ta upp mitt bloggande igen och ska definitivt länka till dig då :)

Kram Emelie ^O^

Svar: Såklart jag har! Vad kul att höra, jag kommer såklart läsa så fort du börjar blogga igen.
^__^}
Tokyoyo

Kommentera här:

Web Analytics