Savoykål och nudlar

Igår fick jag för mig att tvätta fönstren här hemma, vilket gjorde att jag helt glömde att äta lunch. Middagen blev alltså lite av en akutinsats, som inte fick ta så lång tid men ändå vara tillräckligt god och "ordentlig" för att råda bot på den missade lunchen. Det fick bli en snabb wok på savoykål, broccoli och sojafärs med nudlar. Det gick väldigt snabbt men blev också riktigt gott så jag tänkte dela med mig av receptet till er.
 
 
 
Färswok med savoykål och nudlar, 2 pers
 
Savoykål
Färsk broccoli
Sojafärs (eller köttfärs, jag använder ICAs frysta sojafärs som är glutenfri)
Risnudlar (jag tål ju inte vetenudlar, men det funkar också fint. Då helst udon eller andra japanska nudlar)
 
Japansk soja
Sake
Sesamfröolja
Matolja
 
 
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet, så är de färdiga samtidigt som woken. Skölj och skär ca 200g broccoli i buketter (ett "huvud" är oftast på 250 eller 500 gram). Skölj 4-6 blad savoykål noga och strimla sedan grovt. Hetta upp matolja i en wok och lägg i broccolin. Låt broccolin wokas ett tag och tillsätt sedan savoykålen. När grönsakerna börjar mjukna lite tillsätt 1-2 msk sake, 2 msk japansk soja och 1 tsk sesamfröolja. När nudlarna kokat färdigt, häll av och skölj dem i kallt vatten. Blanda nudlarna med lite japansk soja och sesamfröolja. Placera nudlarna i en skål och fördela woken ovanpå. Klart!
 
 
Blanda nudlarna med woken när allt ska ätas, godast så tycker jag!
 
 
 
(Tyvärr fick det bli mobilbilder, snabbt men inte lika bra. Jag var alldeles för hungrig!)
 
För mer smarrig mat, kolla in RECEPT-kategorin!

Igen!

Igår hade ytterligare ett av mina inlägg uppmärksammats på blogg.se's framsida. Verkligen jättekul att få lite nya läsare som tittar in, och att blogg.se uppenbarligen gillar det jag skriver här på bloggen!
 

Sushi i Sverige

 
Igår var jag och käkade lunch på ett sushi-ställe här i Helsingborg, Sunshine Sushi för att vara specifik. Då kom jag att tänka på en fråga som jag fått nu ett par gånger sedan vi kommit tillbaka från Tokyo- "klarar du att äta sushi här i Sverige nu då, den är väl inte lika god?" (eller i alla fall frågor något i den stilen)
 
Jag svarar alltid att jodå, jag kan äta sushi här- men jag ser det inte som samma sak som sushi i Japan helt enkelt. Låter kanske flummigt, men så tänker jag i alla fall. Den bästa sushin jag testat i Europa kan liksom inte mäta sig ens med den enklaste kaitenzushin (rullbands-sushi) jag ätit i Japan, det är helt enkelt inte samma sak. Med det sagt så tycker jag att det är jättegott med sushi här med! Självklart finns det sämre ställen även i öst, men överlag är kvaliten och behandlingen av råvaror en helt annan.
 
 
Jag tänkte skriva ett lite längre inlägg om skillnader i vad och hur man oftast äter sushi i Japan (eller åtminstone i Tokyo) och här i väst. Skulle det vara av intresse?
Web Analytics