Landgång i Tokyo

Är just nu på besök hemma i Norrköping efter en hektisk vecka med jobb nere i Blekinge. Blev sushi från San Sushi & Wok till lunch idag, och jag hoppas faktiskt på lite sushi imorgon också. Det gäller att passa på!
 
 
10 bitar, misosoppa och wakame-gomasallad  (mobilbild)
 
Av en slump fick jag se att det tidigare gått ett matprogram på svt, från Svenska ambasaden i Tokyo så det blev till att leta fram det på svtplay (inte särskilt svårt, haha) och nu har jag sett det! Det var 'Nya Landgång' med Anne Lundberg, en av mina favoriter, som varit på besök i Tokyo. 60 minuter med Tokyo-bilder, sushi, karaoke och lite matlagning (om än ganska så svensk sådan) gjorde mig väldigt glad! Bästa staden(Tokyo!) och ett av de bästa ämnena(mat!) i ett och samma program funkade superbra för mig och nu blev jag ännu mer sugen på att åka dit, typ imorgon.
 
Programmet finns här, och är absolut värt att kolla in!

Donburi

För ett tag sedan gjorde jag vegetarisk donburi till lunch. Donburi (kallas också don) betyder ungefär skål, och är ett övergripande begrepp för olika risrätter med topping som sjudits tillsammans i buljong/sås.
 
 
Aubergine-donburi ('nasudon', nasu なす = aubergine) med tamagoyaki, picklad gurka och 'corn bata'
 
 
Det finns en mängd olika donburi och 'tillagnings-såsen' varierar beroende på vilka ingrediens som tillagas, aktuell säsong och var i Japan man befinner sig.  Några vanliga exempel på donburi:
 
 
Japanskt ris är grunden i alla dessa donburi, det är toppingen som skiljer.
 
Katsudon: - toppas med tonkatsu (panerad fläskkotlett), ägg och lök
Tekkadon: - toppas med tunna skivor av rå tonfisk
Negitorodon: - toppas med hackad rå tonfisk och vårlök ('negi')
Unadon: - toppas med unagi kabayaki (grillad ål)
Oyakodon: - toppas med kyckling, ägg och lök (betyder ungefär 'förälder-och-barndonburi')
Tendon: - toppas med tempura-friterad räka
Tamagodon: - toppas med äggröra blandad med donburisås
Gyūdon: - toppas med tunt skivat nötkött och lök
 
 
 
Tyvärr är ju flera av dessa rätter inte glutenfria men jag har själv provat gyūdon, tekkadon och negitorodon. Min favorit är tekkadon, men jag älskar ju rå tonfisk! Gyūdon kan också vara väldigt gott, men är lite mäktigare och lite av höstmat tycker jag.
 
För dem som kan japanska avslöjar namnen vad som är i, exempelvis gyūdon (gyū=nötkött, don=skål) dvs. "biffskål" Missa inte mitt recept på vegetarisk gyūdon, här. Senast gjorde jag en vegetarisk topping av aubergine och tamagoyaki (stekt japansk omelett), recept finns här!

Ny trafik till bloggen

 
Jaha, då vaknar man till en massa nya kommentarer och nya besökare igen och undrar. Och visst, det är ju så att inlägget 'Min sushisommar' visas i högerspalten inne på blogg.se's plattform. Verkligen jättekul och kul att så många faktiskt kommenterar!

Hoppas att några av er som hittat hit stannar kvar! Vill du följa bloggen? Tryck här!
 
Web Analytics