Ett år senare

Idag är det exakt ett år sedan Japan drabbades av en fruktansvärd jordbävning och efterföljande tsunami. Ingen har väl missat kärnkraftsolyckan, som i efterhand (som det oftast brukar vara) har visat sig nog var allvarligare än man informerat. Efter katastrofen, då vi fått kontakt med alla vänner och bekanta i landet, insåg vi att vi inte skulle kunna eller vilja åka på vår planerade Japan-resa. Självklart kände man sig väldigt själviskt, vi oroade oss för vår resa när tusentals japaner mist sina anhöriga och sina hem, men vad gör man... Det blev nästan en månad av oro och försök till avbokning av vår resa innan vi äntligen fick besked och pengarna tillbaka.

När vi besökte Tokyo i augusti, fem månader efter det inträffade, så märkte man av att något hänt. Det var sällsynt få västerlänningar på gatorna och elransoneringen märktes bland annat i form av nedsläckta neonskyltar. Självklart tänkte man på "radioaktiva" grönsaker och fisk och sådant men samtidigt så var det konstigt hur allt rullat på 'som vanligt' och inte förändrats trots olyckan.

Att det redan gått ett helt år sedan allt detta hemska inträffade känns helt ofattbart, tiden går ju så fort!

Japans östkust, augusti 2011

 

Den senaste veckan har SVT visat en samling dokumentärfilmer om jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckan. Jag såg den första, vilken var jättebra, men har faktisk missat de andra och ska kolla in dem på SVT Play (där filmerna finns kvar en månad från sändningsdatum). Gör det ni också!

 

Hittade också ett fint bildreportage på DN med bilder, tagna på exakt samma platser, 2011 och 2012.

1 emma:

skriven

Ja tänk att det har gått ett helt år! Bra inlägg, kanske man ska se någon av de där dokumentärerna.

2 Emma:

skriven

Ett år redan, känns som igår :P

Kommentera här:

Web Analytics