Lunchsoppa

Inspirerad av Elins asiatiska soppa, bestämde jag mig för att prova de torkade shiitake-svamparna som jag köpte förra veckan. Det blev en härlig soppa med glasnudlar, morot, böngroddar, tofu m.m

 

Buljongen gjorde jag på vatten, soya, sushivinäger, krossad ingefära och findus frysta asiatiska kryddmix. Totalt ca 1 liter. (Smaka av och tillsätt ingredienserna efter behag) Under tiden lät jag glasnudlar (dvs. nudlar gjorda av mungbönor) svälla i kokt vatten.

 

Sedan stekte jag tärnad tofu (den fasta sorten, inte silkestofu) och strimlad shiitake (2 st, förvällda). I buljongen fick strimlad morot (1 st), färska böngroddar (1 stor näve), strimlad pak choi (1 litet 'huvud') sjuda tills allt mjuknat lite och sedan tillsattes tofun och shiitaken.

 

Jag serverade soppan med nudlarna i botten, grönsaker och tofu överst och hällde sedan buljongen över allt. Gott!

 

Ang. shiitake så är det viktigt att först skölja de torkade svamparna i kallt vatten och sedan låta dem svälla i ljummet vatten i någon timme. Jag blev tipsad om att sedan krama ur vattnet och skölja dem några gånger för att undvika eventuell beska. Ett tips är också att steka dem när de ska användas, eftersom det förhöjer smaken och gör att konsistensen blir mer aptitlig. Använd shiitake med måtta, smaken är speciell och tar lätt över.

1 emma axelsson:

skriven

åh det ser juh finfint ut! Den kanske man ska testa att göra här hemma nu när du skrivit hur man göra och allt :-)

2 Tokyo - Love (Johanna):

skriven

@ Emma: Det tycker jag verkligen! Supergott ju.

3 Evelina:

skriven

var hittar du tofu?

har letat som satan, men det finns bara laktosfri med örter. :S

4 Tokyo - Love (Johanna):

skriven

@ Evelina: Jag köper tofu på min lokala asiatiska specialaffär. Men det finns ibland på större och välsorterade mataffärer (kung markatta, i ost-'kylen' ofta). Var bor du?

5 Maria:

skriven

Så gott! Detta kanske blir dagens middag :)

Kommentera här:

Web Analytics