Kanji 漢字


Som jag skrivit innan så försöker vi att fräscha upp våra japanska-kunskaper och gå igenom kursböckerna vi hade i Tokyo. Kursen vi läste var en konversationskurs och fokuserade alltså på att kunna förstå och göra sig förstådd, främst genom tal. Men för att kunna läsa kursböckerna, som var på japanska, så krävdes att man kunde läsa och skriva hiragana och katakana. Vi hade skriv- och läsförståelse i början av kursen, för de som inte kunde de båda skriftspråken sedan innan.

Vi hade dock inget fokus på Kanji, det tredje skriftspråket som används i Japan. Kanji är de kinesiska tecken (vilket ordet också betyder) som används för ord och namn i japanskan. Läs gärna mer här. Våra kursböcker innehöll såklart dessa tecken och våra sensei använde sig av vissa, enkla kanji i undervisningen.

Jag har försökt att börja lära mig lite (Kai kan redan ett flertal), och vissa tecken är väldigt lätta medan andra känns helt omöjliga att memorera.. men de går såklart att få in bara man nöter in dem.* Dessvärre används ca 2000-3000 tecken i japanskan, så det är ett par stycken att lära sig.

Hiragana
: ひらがな  (används för ord som saknar kanji, vid verb-böjning eller för att visa på uttal)
Katakana:カタカナ  (används främst för utländska ord)
Kanji
: 漢字
 
Rōmaji: ローマ字 (japanska med latinska[romerska] tecken, används bl.a i läroböcker och på vägskyltar)

がんばって!
Web Analytics