Framsidan


Mitt inlägg om Chirashizushi visas nu på blogg.se's framsida, och även på avdelningen mat och dryck (där den ligger överst!)

Jättekul! Det märks på besökarantalet vill jag lova. Hoppas att några av er som hittat hit idag fortsätter att läsa och följa bloggen.

(Bilden är saxad från blogg.se)

Chirashizushi

I förrgår gjorde jag chirashizushi till middag. Chirazishushi (översatt typ: spridd/strödd sushi) innehåller sashimi eller grönsaker som "strös" på sushiris.


Jag toppade riset med edamame (färska sojabönor), strimlad gurka, tamago (japansk 'omelett') och räkor (tigerräkor/jätteräkor, vad de nu kallas).

Tamago (tamago yaki): vispa ihop ägg (2 st.) och grädde (1 msk.). Smält sedan lite smör i en stekpanna och stek omelettsmeten på låg värme- den ska stelna med inte få färg! Rulla /vik sedan omeletten och tryck lite så att den håller ihop. Det går bra att låta den 'sätta sig' ett tag (ex. gör dagen innan, om du vill ha riktigt fin form som håller ihop).
- egentligen ska tamago göras i en speciell, rektangulär stekpanna 'makiyakinabe', men jag äger ingen sådan (ännu)-

Edit: Tamago yaki (jap: 'stekt/tillagat/grillat ägg') görs ofta med lite fler ingredienser, och i en 'makiyakinabe'. Då min variant är lite förenklad kallar jag den helt enkelt tamago.


Edamame: Det går bra att använda sojabönor i skal eller skalade, men jag tycker att de i skal smakar bäst och dessutom kräver de mindre koktid. Koka i så fall upp vatten och häll över bönskidorna, låt stå 3-5 min och sprita sedan bönorna. (Används skalade krävs ofta lite längre koktid, salta också vattnet lite.)

Räkor: Jag använde frysta, färdigkokta "sushiräkor" dvs. räkor som rensats, och sedan ångkokats i "utsträckt läge" så att räkorna inte är "hoprullade" utan platta. Dessa tinade jag bara i mikron (defrost-läge).

Jag toppade allt med lite vita och svarta sesamfrön, några 'strimlor' nori (sjögräs) och hade wasabi och soya (japansk!) till. Supergott! Och enkelt.いただきます (itadakimasu)

Vill du göra nigiri eller makizushi? Kolla in mina sushi-tips här.

Pluggar japanska

Imorgon är det tenta i grammatik, så jag försöker få in alla ordklasser och syntax. Eller, ja tentan behandlar egentligen svensk grammatik i förhållande till den japanska grammatiken. Att man glömt så mycket av gymnasie-svenskan..?


I helgen blev det spontanvisit till Norrköping, Kai jobbade så det blev bara jag. Midsommar firades alltså hemma med Mami och Papi. Bilder kommer, och bilder från London. Men nu måste jag fortsätta plugga!
Web Analytics