MisoshiruMisoshiru (Misosoppa) är en favorit för mig, och jag äter/dricker det så ofta jag får tillfälle. Misosoppa består av miso- vilket är en traditionell smaksättare i det japanska köket, gjort på bl.a fermenterade sojabönor och salt. Det finns även miso gjort på ris eller korn. Miso varierar i utseende och smak, det finns vit, ljus och röd miso och den varierar från mycket mild till salt eller söt.

När miso används till soppa blandas den med dashi- en klar buljong ofta innehållande bonito eller annan torkad fisk men det går också att göra vegetarisk dashi.

Misosoppa innehåller ofta tofu, wakamealger, musslor, krabba eller svamp. Kombinationen är traditionellt sett ofta vald utifrån årstid, och man kombinerar ofta milda och starka smaker samt ingredienser som flyter och ingredienser som sjunker i soppan.  

Instant miso är vanligt i Japan och säljs ofta i portionspåsar som blandas ut med hett vatten. Även dessa portionspåsar finns i olika smaker och en mängd olika utföranden. Dessa köpte jag med mig från Tokyo. Superenkelt och gott!

 

I Sverige får man nästan alltid misosoppa (ibland med tofu) som tillbehör när man köper sushi, men när vi var i Japan var det inte alls på samma sätt. Där kunde man ofta beställa soppa på kaitenzushi-ställen och bl.a välja om man ville ha musslor eller krabba i soppan. Jag tyckte att det var svårare att hitta ställen med misoshiru på menyn, men när man väl beställde så var det en helt annan smak än den som serveras i Sverige. Instant miso liknar dock den svenska varianten, vilket troligtvis beror på att man inte tillagar soppan från grunden här.


いただきます (itadakimasu)

1 saba ♥:

skriven

fin blogg =)

2 Cenita :D:

skriven

fin blogg!

allt bra? :D

3 Hanna:

skriven

Det såg gott ut ^w^

4 ミネア:

skriven

Har också massa miso hemma! Vill dock inte att det ska ta slut så snålar lite haha.och alla konstiga smaker ja, det sjukaste jag såg i asakusa var Edamame-mjukglass! Den vågar man inte smaka på...

5 Hoze Seruda:

skriven

Kommentera detta nästa gång du ska komma så fixar jag en nice misoshiru? ;)

6 Tokyo - Love (Johanna):

skriven

@ Hoze: Låter bra!

Kommentera här:

Web Analytics