Tips till Japanresenären

Jag tänkte ge lite konkreta tips för den som ska/vill resa till Japan, eller bara är intresserad av lite info kring detta superland! Eftersom jag endast varit i Tokyo ( även en kort resa till Kyoto) fokuserar jag på hur det är i i storstaden. Det skiljer nog en hel del om man ska till landsbygden. Mina tips baseras på egna erfarenheter och är mina personliga åsikter.

 
Imperial Garden, Tokyo, januari 2010

Flygbiljetter
Är man student och/eller under 26 år finns det relativt billiga biljetter hos STA Travel. Annars har SAS och Finnair biljetter till Tokyo, Osaka, Sapporo m.f. (Även British Airways hade tidigare bra biljetter, men nu verkar de inte längre ha biljetter från Göteborg).
Håll koll efter erbjudanden, det är oftast billigare ju tidigare man bokar biljetten.

Förberedelser
Köp en bra guidebok. Jag gillar Lonely Planets city guide/encounter. I guideböckerna finns bra områdeskartor och tips på sevärdheter, restauranger, affärer m.m. och ofta finns öppettider samt pris (biljett/prisnivå för mat) också utskrivet. Guideboken underlättar planering av resan, både innan och under vistelsen i Japan. Exempelvis är det lätt att planera dagarna utifrån vilka sevärdheter som ligger i samma områden.

Visum
Som turist behövs inget visum, man 'får' ett 90 dagars holiday visa. Ska man studera längre krävs ett student visa och ska man arbeta krävs ett working visa. (Tydligen kan man jobba deltid även på vissa student visa, men det beror nog på om det är college eller pre-college visa, kolla upp detta INNAN du söker visum så att du inte extrajobbar olagligt!)

Språk
Min uppfattning är att Japaner överlag pratar väldigt lite/dålig engelska. Detta gäller såklart inte alla, men efter 3 månader vande man sig vid att försöka få fram sitt ärende på Japanska- inkl. väldigt mycket pekande och kroppsspråk. Att lära sig ett par meningar kan vara bra, i guideböckerna brukar det finnas 'nyckelord/nyckelmeningar' som är bra att kunna. En reseparlör är nog också att föredra.

Pengar
I Tokyo är det kontanter som gäller! Det kan tyckas konstigt att man i en av världens största städer (eller DEN största) inte använder betalkort. Vissa kedjor och större affärer (även hotell) tar kort, men överlag är det kontanter som gäller. Tänk på detta innan avresa, växla pengar hemma eller se till att kunna ta ut från bankkortet väl på plats. I Japan tar man ut pengar på postkontoret (binkyoku)

Säkerhet
I Tokyo är det relativt säkert, ficktjuvar var inget vi tänkte på under våra 3 månader. Trots att man står som packade sillar i tunnelbanevagnarna så håller sig de flesta till sina egna prylar, vilket känns bra. Med detta menar jag inte att man inte ska ha koll på sina grejer, men det finns ingen anledning till direkt oro. (Jag var snarare orolig att något skulle bli stulet i skolan, där det bara gick 'utlänningar' dvs. västerlänningar, kineser, koreaner m.m)

Transport
Tokyo har nog ett av världens effektivaste tunnelbanesystem. Det består av Tokyo Metro och Toei Line, samt Yamanote line och  Chūō-Sōbu line som går ovan jord. (Det finns ytterligare några 'smålinjer')
För att åka med tunnelbanan kan man betala enkelbiljetter eller köpa olika resekort. När vi bodde i Tokyo hade vi ett periodkort (suicakort) som gällde mellan stationen där vi bodde och en station vid vår skola. Utöver detta fick man ladda på pengar som drogs när man åkte 'utanför' dessa två stationer. Ska man stanna en kortare tid kan Tokyo free kippu(kippu=biljett) vara ett alternativ. Kortet gäller för båda tunnelbanelinjerna, JR East (inkl. Yamanote line) och lite andra transportsätt.
Viktigt att tänka på att tunnelbanan slutar gå kring kl. 24, och börjar igen kring kl. 05!

Boende
Vi bodde i en egen liten (verkligen liten!) lägenhet i Shin Matsudo, i Chiba prefekturen nordost om Tokyo. När vi ska till Tokyo i slutet av månaden kommer vi att bo hos en kompis i nordöstra Nihonbashi. Vi har tittat på och bokat en del hotell, bla. inför den planerade resan, men inte använt dessa.. men jag brukar överlag boka via Hotels.
Tänk på att välja ett boende i närheten av ett område där du tror att du kommer att vara, eller där det finns bra förbindelser.

Mat
I Tokyo finns ALLT! Det gäller även priset, det finns svindyr mat men också billig och framförallt prisvärd mat. Vid lunchtid (och även annars) finns det ofta 'set meny' som kan vara en bra budgetvariant. Ofta får man också prova sådant som man kanske inte skulle provat annars, eftersom det kan vara flera smårätter. Sushi (är egentligen värd ett helt eget inlägg) finns i lyxvarianter (dvs. väldigt dyrt) och billiga varianter (e. kaitenzushi). All den sushi som jag åt under våra 3 månader i Japan (oavsett prisklass) var SÅ mycket bättre än all sushi jag provat i väst (typ Sverige och London)! Kaitenzushi kan kosta ca ¥100 (ca 8kr) för en tallrik, ofta mellan 2 bitar (nigirizushi) och 6 bitar (hosomaki). Det finns väldigt fina matavdelningar på många större varuhus, där man kan köpa olika sorters bento, efterrätter, bröd, västerländsk mat m.m.
Rekommenderar att även prova bla. Izakaya, 'grilla själv- yakiniku' och nabemono.

Sevärdheter
Det finns jättemycket att se och göra i Tokyo (och resten av Japan). Det beror på vad man är intresserad av, men ett axplock kommer här:

- Harajuku (affärer och kolla på cos-play'are- de är flest under helgen), Yoyogi kōen (park vid Harajuku, med Meiji-Jingu helgedomen)
- Shibuya (shopping och uteliv, restauranger, shibuya-crossing)
- Ueno kōen (massa att se och Tokyo National Museum)
- Ameyoko arcade (marknadsgator i Ueno)
- Asakusa och Sensō-Ji (stort tempelområde i Asakusa, inkl. tempelmarknad)
- Akihabara
- Ginza (för att fönstershoppa och kolla in galleriornas fina matavdelningar)
- Odaiba (en konstgjord ö med stort shopping- och underhållningscentrum)
- Edo Tokyo museum
- Tokyo Tower
- Roppongi Hills
- Imperial palace garden
- Tokyo Metropolitan Government Building
- Karaoke
- Onsen/Sentō
- Kattkafé
- Sony building
- Sumo (endast 3 tävlingar i Tokyo per år)
...
Web Analytics