Uppdatering

Tiden går väldigt fort här i Tokyo, vi har snart varit här i två veckor, men å andra sidan har vi hunnit med en massa kul. Skolan funkar bra, men det är fortfarande mycket repetition, det är väl antagligen bra med extra övning av det vi redan kan i och för sig. Nu börjar vi också försöka bli förstådda på japanska, men butiksbiträderna/servitörena  brukar ofta försöka ta det på engelska utan att man ens fått försöka, lite segt. Nu börjar det bli varmare väder och vi hoppas på att vintern börjar ta slut, så att vi slipper frysa mer.

 

I måndags tog vi det lugnt efter skolan, man blir ganska slutkörd av att gå upp vid 6.15 och sedan vara igång i skolan, sedan promenera och se en massa saker hela dagarna. Att resan till och från stan tar ca 50-60min (och Nej, man får inte sitta- vår linje är i princip alltid fullpackad med japaner) gör att man blir ganska mör. Tisdagen ägnades bl.a.  åt inköp av biljetter till Sumo-turnering på fredag, det ska bli kul! Vi åkte en sväng till Shibuya där vi vandrade runt och kollade på byggnader, folk och stora övergångsställen. Fanns en del riktigt snygg arkitektur där. Vi har också skaffat en varsin mobiltelefon så vi är nåbara (nu måste vi bara ’pimpa’ dem med en massa kitchiga mobilsmycken så som japanerna gör).  Middag på ett riktgt trevligt ställe, och fastän  vi beställde in massor av mat och vin så gick det ändå inte på mer än ca 5000 yen (ca. 400 kr) så vi har kommit undan relativt billigt än så länge.

 

Vi blev tipsade om att åka till Odaiba, en konstgjord ö med en massa kul på. Därför tog vi monorail’en dit i onsdags, och fick en riktigt bra utsikt över Tokyo på köpet. På Odaiba finns en massa futuristiska byggnader och mycket kändes som den bild vi hade av japan innan- dvs. mycket ny, cool arkitektur och smarta, snygga lösningar. Vi riktade in oss på att hinna med Venus Fort, ett stort varuhus som är uppbyggt som och inspirerat av Italien (Rom/Florens/Venedig, alla säger olika). Låter kanske konstigt, men  det var gator som kantades av italienska hus kompletta med stenbalkonger, gatulyktor, kolonner m.m.  Överallt fanns en massa affärer och vi hittade faktiskt en del att handla, det fanns en riktigt häftig Lego-affär med en massa roliga saker (förutom legobitar) där vi fick med oss en varsin Lego Star Wars-nyckelring.  Vi hann inte med att åka upp i pariserhjulet (tydligen världens högsta) så det får bli en annan dag. Vi hann också över till Decks, ett annat varuhus som var gjort som en strandpromenad med en havsdel och en ö-del.

 

 
I torsdags  var vi hemma och pluggade och såg på Kikis Delivery Service och laddade inför gårdagens Sumo-turnering. Den var grym! Vi fick med oss två från K’s klass och en från J’s klass så vi var ett par stycken som tittade.

 

Sumoturneringar hålls 6 gånger om året varav tre hålls i Tokyo. Dessa turneringar är 15 dagar långa och alla brottare (rikishi) som deltar har en match om dagen. Den som vunnit flest  matcher den 15:e dagen vinner turneringen. Arenan öppnar kl 8 varje dag men de riktiga matcherna börjar inte förrän runt 3-4 tiden.  Innan dessa är det träningsmatcher för elever och lågt rankade rikishi. Vi hade tur och kom precis innan de riktiga matcherna började. Vi fick se när alla deltagande rikishi kom in och visade upp sig, vilket kallas dohyo-iri. Först var det de lite lägre rankande juryo som brottades. Efter dessa  14 matcher kom de högre rankade rikishi in. Dessa matcher kallas makiuchi och dessa rikishi visade upp sig även de. Efter denna dohyo-iri kom de två tävlande stormästarna, Yokozuna, in och gjorde varsin mäktig uppvisning och efter det var det äntligen dags för de intressanta matcherna. Skillnaden mot de tidigare matcherna var att man fick se mer tekniker. Dessa rikishi var högre rankade av en anledning. Höjdpunkten var den näst sista matchen när Yokozuna Asashoryu med ett armkast besegrade Ozeki(mästare) Kotooshu i en väldigt spännande match. I den sista matchen förlorade Yokozuna Hakuho mot  Ozeki Kaio och publiken slängde sina sitt kuddar i luften(rysligt oväntat då allt annars var så strikt). (Nämnas bör också de snygga reklambanderollerna som bars runt i dohyo'n innan Yokozuna skulle tävla, riktigt smakfullt tillskillnad från svensk sport-reklam)

Aldrig trodde vi att sumobrottning kunde vara så spännande. En riktig upplevelse helt klart och på köpet lyckades vi fotografera oss med en rikishi.


Efter matcherna tog vi oss till Shinjuku och hade det trevlig på ett par små restauranger, Paul (K’s klasskompis från Paris) tipsade om en körsbärslikör som var väldigt god! Det blev en favorit som vi nu måste leta efter nästa gång vi går ut. Idag tar vi oss nog in för att vandra runt och titta på lite tempel och i kväll ska vi på fest hos en i J’s klass med efterföljande utgång. Det kan nog bli kul att träffa lite mer folk.// Johanna & Kai
Web Analytics