Smått och gott

Ingen direkt uppdatering, har inte laddat över några nya bilder till datorn. Men vi mår bra, äter sushi och åker mycket tunnelbana. Förhoppningsvis kan vi fixa internet snart, och då blir det bättre uppdatering *vi lovar*.
//Johanna & Kai

Uppdatering

Tiden går väldigt fort här i Tokyo, vi har snart varit här i två veckor, men å andra sidan har vi hunnit med en massa kul. Skolan funkar bra, men det är fortfarande mycket repetition, det är väl antagligen bra med extra övning av det vi redan kan i och för sig. Nu börjar vi också försöka bli förstådda på japanska, men butiksbiträderna/servitörena  brukar ofta försöka ta det på engelska utan att man ens fått försöka, lite segt. Nu börjar det bli varmare väder och vi hoppas på att vintern börjar ta slut, så att vi slipper frysa mer.

 

I måndags tog vi det lugnt efter skolan, man blir ganska slutkörd av att gå upp vid 6.15 och sedan vara igång i skolan, sedan promenera och se en massa saker hela dagarna. Att resan till och från stan tar ca 50-60min (och Nej, man får inte sitta- vår linje är i princip alltid fullpackad med japaner) gör att man blir ganska mör. Tisdagen ägnades bl.a.  åt inköp av biljetter till Sumo-turnering på fredag, det ska bli kul! Vi åkte en sväng till Shibuya där vi vandrade runt och kollade på byggnader, folk och stora övergångsställen. Fanns en del riktigt snygg arkitektur där. Vi har också skaffat en varsin mobiltelefon så vi är nåbara (nu måste vi bara ’pimpa’ dem med en massa kitchiga mobilsmycken så som japanerna gör).  Middag på ett riktgt trevligt ställe, och fastän  vi beställde in massor av mat och vin så gick det ändå inte på mer än ca 5000 yen (ca. 400 kr) så vi har kommit undan relativt billigt än så länge.

 

Vi blev tipsade om att åka till Odaiba, en konstgjord ö med en massa kul på. Därför tog vi monorail’en dit i onsdags, och fick en riktigt bra utsikt över Tokyo på köpet. På Odaiba finns en massa futuristiska byggnader och mycket kändes som den bild vi hade av japan innan- dvs. mycket ny, cool arkitektur och smarta, snygga lösningar. Vi riktade in oss på att hinna med Venus Fort, ett stort varuhus som är uppbyggt som och inspirerat av Italien (Rom/Florens/Venedig, alla säger olika). Låter kanske konstigt, men  det var gator som kantades av italienska hus kompletta med stenbalkonger, gatulyktor, kolonner m.m.  Överallt fanns en massa affärer och vi hittade faktiskt en del att handla, det fanns en riktigt häftig Lego-affär med en massa roliga saker (förutom legobitar) där vi fick med oss en varsin Lego Star Wars-nyckelring.  Vi hann inte med att åka upp i pariserhjulet (tydligen världens högsta) så det får bli en annan dag. Vi hann också över till Decks, ett annat varuhus som var gjort som en strandpromenad med en havsdel och en ö-del.

 

 
I torsdags  var vi hemma och pluggade och såg på Kikis Delivery Service och laddade inför gårdagens Sumo-turnering. Den var grym! Vi fick med oss två från K’s klass och en från J’s klass så vi var ett par stycken som tittade.

 

Sumoturneringar hålls 6 gånger om året varav tre hålls i Tokyo. Dessa turneringar är 15 dagar långa och alla brottare (rikishi) som deltar har en match om dagen. Den som vunnit flest  matcher den 15:e dagen vinner turneringen. Arenan öppnar kl 8 varje dag men de riktiga matcherna börjar inte förrän runt 3-4 tiden.  Innan dessa är det träningsmatcher för elever och lågt rankade rikishi. Vi hade tur och kom precis innan de riktiga matcherna började. Vi fick se när alla deltagande rikishi kom in och visade upp sig, vilket kallas dohyo-iri. Först var det de lite lägre rankande juryo som brottades. Efter dessa  14 matcher kom de högre rankade rikishi in. Dessa matcher kallas makiuchi och dessa rikishi visade upp sig även de. Efter denna dohyo-iri kom de två tävlande stormästarna, Yokozuna, in och gjorde varsin mäktig uppvisning och efter det var det äntligen dags för de intressanta matcherna. Skillnaden mot de tidigare matcherna var att man fick se mer tekniker. Dessa rikishi var högre rankade av en anledning. Höjdpunkten var den näst sista matchen när Yokozuna Asashoryu med ett armkast besegrade Ozeki(mästare) Kotooshu i en väldigt spännande match. I den sista matchen förlorade Yokozuna Hakuho mot  Ozeki Kaio och publiken slängde sina sitt kuddar i luften(rysligt oväntat då allt annars var så strikt). (Nämnas bör också de snygga reklambanderollerna som bars runt i dohyo'n innan Yokozuna skulle tävla, riktigt smakfullt tillskillnad från svensk sport-reklam)

Aldrig trodde vi att sumobrottning kunde vara så spännande. En riktig upplevelse helt klart och på köpet lyckades vi fotografera oss med en rikishi.


Efter matcherna tog vi oss till Shinjuku och hade det trevlig på ett par små restauranger, Paul (K’s klasskompis från Paris) tipsade om en körsbärslikör som var väldigt god! Det blev en favorit som vi nu måste leta efter nästa gång vi går ut. Idag tar vi oss nog in för att vandra runt och titta på lite tempel och i kväll ska vi på fest hos en i J’s klass med efterföljande utgång. Det kan nog bli kul att träffa lite mer folk.// Johanna & Kai

Tokyo-report

Nu har vi varit i Tokyo i en vecka och har nu kommit lite mer till rätta, i torsdags flyttade vi ner en våning till ett lite fräschare rum. Det var dock inte heller nystädat, men i alla fall inte alls så dåligt som det förra. Skolan funkar bra, men än så länge är det mycket repetition.. hoppas på att det blir lite nytt nu till veckan. Torsdagens lunch åtnjöts på ett litet ställe där man valde och betalade i en automat och sedan fixade kocken till maten, lite speciellt.

I fredags efter skolan åkte vi med ’ringlinjen’- dvs. en tåglinje som går runt Tokyo, för att träffa en bekant till K (Kai) i Shinagawa. Shinagawa eki (station) är den nya stationen för shinkansen (snabbtågen) och kring stationen har det vuxit fram ett handelscentrum. Där fanns alltså mest kontor  och inte så mycket att titta på. Vi blev bjudna på sushi på ett väldigt trevligt litet ställe inne på stationen, där man intog sushin stående. Vid varje ’plats’ fanns ett ställ med polletter för olika sushi-bitar som man valde mellan och sedan fick gjorda till sig på beställning.  Det var riktigt god sushi, och J (Johanna) testade en del ’nya’ bitar. Blir nog till att ta sig dit någon mer gång då det var riktigt mysigt. Lunchen avslutades med cappuchino/varm choklad på Dean and Deluca.

 

 

Mätta och belåtna tog vi tåget till Shiba för att kolla in Tokyo Tower. 333 meter högt och väldigt färgglatt i rött och vitt, påminner väldigt mycket of Eiffeltornet i ’konstruktion’. På bottenvåningarna kunde man besöka Guinnes Museum  of world record, ett akvarium och lite annat. Vi tog dock hissen 150 meter upp till observatoriet, och utsikten var riktigt bra! Som alltid i Tokyo så var det lite dålig sikt på långt håll, men man såg ändå relativt bra. Precis som i Eiffeltornet kunde man gå runt hela och de hade fixat riktigt fina ’panorama-skärmar’ där man kunde läsa vad allt man såg var och även spola fram eller tillbaka på dygnet. Vi kom dit precis lagom till att hinna se solen gå ned bakom Mt. Fuji vilket var en riktigt cool syn (nej, bilderna gör det inte rättvisa tyvärr). Vi tog en fika och inväntade mörkret, så vi fick se Tokyo by day och by night. Efter detta tog vi oss in till 300-bar i Ginza där allt kostade 300 yen (lite dåligt var att de höjt till 315 yen), man köpte ’biljetter’ och sedan fick man hämta öl, vin, drinkar eller mat/snacs. Drinkarna var starka och maten god men lite små och varierande portioner. Ett superställe om man vill gå ut men har tight budget, hit går vi igen.

Lördag, sovmorgon och sedan shopping i Harajuku. Vi åt lunch på Tokyo Apartment, ett trevligt, snyggt inrett ställe i västerländsk stil. Fick flasha J’s gluten-kort och servitören fattade efter att bara läst rubriken. K fick prova på en friterad pizza, speciellt men gott. Sedan lite fönstershopping på La Foret, ett väldigt stort varuhus med en massa fina kläder, accessoarer och skor. Vi hittade dock inte affären vi letade efter. Ett besök på berömda Takeshita-dori, shoppinggatan, men vi hittade inget speciellt. Väldigt trötta tog vi en sista tur längs en ny gata och hittade en riktigt bra affär- UT. Väldigt billga kläder och väldigt cool butik, t-shirts i tub.  Vi shoppade 7 tuber, för 1500 yen styck. Dit ska  vi garanterat tillbaka. Tog tåget hem och gick på en restaurang i Shin Matsudo (där vi bor), tog en massa smårätter och blev väldigt mätta. Mycket maki-rullar blev det.

 

 

Idag, söndag, tog vi en lugn dag med lite utforskning av Shin Matsudo, skype, japanska plugg och lite hederlig spaghetti och färssås.

 

 

Lite info:

Vi bor i Shin Matsudo i Chiba, ca. 45 min (med tåg/tunnelbana inkl. stopp) från centrala Tokyo.

Japanska-studierna är mån-fre, 9.10- 12.40 så i princip halvdag.

Vi ska stanna i 13 veckor, 10/1- 9/4 och kommer att läsa japanska under hela tiden här.

(För tillfället har vi inget internet i lägenheten, därav den dåliga uppdateringen)

 

// Johanna och Kai

Web Analytics